Audiohobby.pl

Onkyo TA-2570/TA-2800

Hammer

• 5811 / 3026
  • Ekspert
02-03-2026, 20:14
Nie no żartuję, wywal taśme szkoda zabrudzić tor taśmy albo go zdemolować, albo zostaw na następne testy mielenia, przesuwając dalej.

Michal_LDZ

• 260 / 273
  • Zaawansowany użytkownik
02-03-2026, 21:25
Nie no żartuję, wywal taśme szkoda zabrudzić tor taśmy albo go zdemolować, albo zostaw na następne testy mielenia, przesuwając dalej.

Hammer, nie żartujemy z takich rzeczy!
Już miałem żelazkiem przeprasować.... ;)

A tak serio, to rozbiorę, wytnę uszkodzony fragment, skleję z rozbiegówką i będzie git.
Jak mawiał Stanisław Anioł w "Alternatywy 4": myśmy w Pułtusku nie takie numery robili...

Hammer

• 5811 / 3026
  • Ekspert
02-03-2026, 22:18

Hammer, nie żartujemy z takich rzeczy!
Już miałem żelazkiem przeprasować.... ;)

A tak serio, to rozbiorę, wytnę uszkodzony fragment, skleję z rozbiegówką i będzie git.
Jak mawiał Stanisław Anioł w "Alternatywy 4": myśmy w Pułtusku nie takie numery robili...

Mało masz taśm.... zrób jeszcze marginesy do robienia zapisków....

Michal_LDZ

• 260 / 273
04-03-2026, 17:37
Pojechałem po brakujące śrubki do OBI.
Miałem nadzieję, że będą na dziale: "Magnetofony kasetowe" lub "Audiohobby", pomiędzy paskami i rolkami...
Nie było.
Za to kupiłem trzy wiertła SDS+ i smar do gniazda SDS+.
Smar może nie pasować do Sankyo, ale przynajmniej powieszę obrazek w żelbetonie.

Jutro jadę do Leroy Merlin...

Macio4ever

• 874 / 481
  • Ekspert
04-03-2026, 20:08
Pojechałem po brakujące śrubki do OBI.
Miałem nadzieję, że będą na dziale: "Magnetofony kasetowe" lub "Audiohobby", pomiędzy paskami i rolkami...
Nie było.
Za to kupiłem trzy wiertła SDS+ i smar do gniazda SDS+.
Smar może nie pasować do Sankyo, ale przynajmniej powieszę obrazek w żelbetonie.

Jutro jadę do Leroy Merlin...

Raczej spróbuj na Allegro, sprawdź najpierw czy śruby, których szukasz mają gwint metryczny czy są drobnozwojowe. W budowlanych o ile trafisz M3/M3,5/M4 to będzie raczej mały wybór. Zapewne masz też śrubki od kompa, zobacz bo może któreś pasują.
No i pytanie - śruby czy wkręty? Jak PCB/Obudowa to pewnie wkręty. Takie odpowiednie ma sprzedający Auden na Allegro.
« Ostatnia zmiana: 04-03-2026, 21:44 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11440 / 6565
  • Ekspert
05-03-2026, 08:45
I jak ogarnąłeś temat z mechaniką?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 260 / 273
05-03-2026, 09:49
Rozumiem, że mam nie odbiegać…

Na razie wyczyściłem potencjometry.
Reszta w toku.

AUDIOTONE

• 11440 / 6565
  • Ekspert
05-03-2026, 09:54
Rozumiem, że mam nie odbiegać…

Na razie wyczyściłem potencjometry.
Reszta w toku.
Tak tylko pytam :-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 260 / 273
09-04-2026, 09:32
Dostałem się do płytki potencjometrów. Udało się zrobić tak aby nie zdejmować panelu przedniego i potem tego plastikowego co zaoszczędziło trochę roboty i bałaganu. Potrzebne jednak były długie smukłe szczypce do odkręcenia nakrętek trzymających osie potencjometrów w obudowie.

Od potencjometru wzmocnienia i balansu lecą kabelki z sygnałem wejściowym i wychodzącym. Zapuściłem z generatora sygnał 1 kHZ . . Włączone nagrywanie na taśmę z pauzą. Sprawdziłem że do potencjometrów sygnał dociera równy na obu kanałach. Wychodzi niestety nierówny, mimo że balans ustawiony na zero,  chyba że skręcę potencjometr balansu w lewo wówczas jest równo. Sprawdzałem na kostkach przy potencjometrach.

Sprawdziłem jakie to są potencjometry na tej płytce . Od balansu rzeczywiście 5k mn. Próbowałem taki znaleźć w internecie, ale niestety na razie się nie udało. Potencjometry balansu z reguły mają 2 rzędy po 3 nóźki. Ten ma jeden rząd 5 nóżek. Obawiam się że takiego dokładnie nie dostanę. Zastanawiam się czy jest sens rozbierać go i czyścić. Czy to coś da? Jak dostałbym inny dwurzędowy to będę prosił o pomoc w poprawnym podłączeniu albo niestety zawiozę to do elektronika. Niestety jestem beton z elektroniki i boję się że coś źle połączę.

Załączam zdjęcie.

No więc dotarłem do podobnego wyzwania (bo przecież nie problemu). :)
Moje czyszczenie tego potencjometru niewiele dało. Czyściłem przy użyciu:
1. jakiegoś smarowidła przewodzącego do potencjometrów, później to wyczyściłem do 0,
2. Kontakt PR, ale później rozebrałem ponownie i wyczyściłem do 0, zostawiając suche ścieżki. Nic to nie dało.

Nadal pojawia się nierównomierna praca pomiędzy kanałami, którą ciężko wysterować.

Teraz szukam zamiennika.
« Ostatnia zmiana: 09-04-2026, 10:05 wysłana przez Michal_LDZ »

Wojciech7

• 2424 / 1827
  • Ekspert
09-04-2026, 09:58
    Jeśli prawy kanał jest głośniejszy (co sugeruje Twoja konieczność skręcania balansu w lewo), musisz albo zmniejszyć czułość prawego kanału (R104), albo zwiększyć lewego (R103), aż słupki na wyświetlaczu się zrównają.
    Weryfikacja zakresu: Przekręć gałkę Rec Level na minimum i maksimum. Sprawdź, czy przy różnych głośnościach kanały idą równo. Jeśli przy 12:00 jest równo, a przy 15:00 znów się rozjeżdżają, oznacza to, że główny potencjometr ma nierównomiernie wytartą ścieżkę (wtedy PR-kami ustawiamy "kompromis" dla najczęstszego położenia gałki).
Prawda czy fałsz-?
Odpowiedzi wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy.

« Ostatnia zmiana: 09-04-2026, 10:05 wysłana przez Wojciech7 »

Michal_LDZ

• 260 / 273
09-04-2026, 10:04

Jeśli prawy kanał jest głośniejszy (co sugeruje Twoja konieczność skręcania balansu w lewo), musisz albo zmniejszyć czułość prawego kanału (R104), albo zwiększyć lewego (R103), aż słupki na wyświetlaczu się zrównają.
    Weryfikacja zakresu: Przekręć gałkę Rec Level na minimum i maksimum. Sprawdź, czy przy różnych głośnościach kanały idą równo. Jeśli przy 12:00 jest równo, a przy 15:00 znów się rozjeżdżają, oznacza to, że główny potencjometr ma nierównomiernie wytartą ścieżkę (wtedy PR-kami ustawiamy "kompromis" dla najczęstszego położenia gałki).

Odpowiedzi wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy. Więcej informacji

Dzięki Wojtek.
To tak nie wygląda. Jak potencjometr jest ustawiony na 0, to widać, że na wyświetlaczu minimalnie "skacze" pomiędzy kanałami. Przy próbie przekręcenia gałki prawo/lewo następuje nieliniowy spadek sygnału w jednym lub drugim kanale i czasem sam z siebie się "podbije".
Ale zaraz dobiorę się do niego miernikiem....

Wojciech7

• 2424 / 1827
  • Ekspert
09-04-2026, 10:10
 Nieliniowy spadek sygnału przy kręceniu gałką oraz nagłe, samoczynne "skoki" (podbicia) poziomu – jednoznacznie wskazuje na uszkodzenie mechaniczne lub głębokie zanieczyszczenie ścieżki oporowej głównego potencjometru Rec Level. Jeśli potencjometr ma "martwe punkty" lub sygnał skacze w konkretnych miejscach, oznacza to, że warstwa węgla jest fizycznie wytarta.
Zanim zaczniesz szukać nowego potencjometru (co w Onkyo Integra może być trudne, bo to specyficzne części), spróbuj całkowicie pominąć potencjometr Balansu (zmostkować go na krótko), aby wykluczyć, że to on "sieje" zakłócenia. Jeśli skoki ustaną, winny jest balans. Jeśli nie – główny Rec Level jest do wymiany lub profesjonalnej regeneracji (rozbiórka na części pierwsze).

Odpowiedzi wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy.

Hammer

• 5811 / 3026
  • Ekspert
09-04-2026, 11:23
I stało się forum AI, brawo.

Michal_LDZ, zobacz na schemacie jak idą połączenia potencjometru zamiast niego możesz dać 4 rezystory np po wartości ok 2,5 kohm, aby go zastąpić jakby co w najgorszym przypadku obejścia balansu.

Możesz zrobić film o co Ci chodzi z tymi skokami

Michal_LDZ

• 260 / 273
09-04-2026, 13:30
I stało się forum AI, brawo.

Michal_LDZ, zobacz na schemacie jak idą połączenia potencjometru zamiast niego możesz dać 4 rezystory np po wartości ok 2,5 kohm, aby go zastąpić jakby co w najgorszym przypadku obejścia balansu.

Możesz zrobić film o co Ci chodzi z tymi skokami

Wymontowałem (wylutowałem) cały potencjometr, więc nie nagram filmiku.
Chodzi o to, że jak włączałem nagrywanie (potencjometr balansu był ustawiony na 0), to sygnał zmieniał napięcie (?) pomiędzy kanałami. Widać to było na wskaźnikach R/L).
Próba regulacji tego potencjometrem, powodowała skokowe zmiany sygnału pomiędzy kanałami, przerwanie sygnału i tp. Po prostu regulacja nie przynosiła efektu.

Model potencjometru: ALPS 914Y 5KMN

Próbowałem pomierzyć rezystancję na kanałach (po wylutowaniu).
Przy ustawieniu potencjometru w trybie 0 są następujące wyniki (pary liczb to Piny):
1-2 OL, 1-3 3,8kOhm, 2-3 OL, 4-5 17 Ohm, 5-6 OL
« Ostatnia zmiana: 09-04-2026, 14:04 wysłana przez Michal_LDZ »

Hammer

• 5811 / 3026
  • Ekspert
09-04-2026, 14:04
Nie naprawiam już on line, ale porada.
Weź sobie schemat i potencjometr jest podłączony jak widać jedną końcówką do złącza P107A, druga końcówka do ptencjometru R157a i to chyba masa jest , jakoś niewyraźnie widze na schemacie, a suwak do przełącznika S401-3 I TO analogicznie w drugim kanale, to schemat.

Na zdjęciu widać że jeden kanał jest 1-5, drugi w drugą strone 1-4, a suwaki to 2 i drugi 3 i po złożeniu do kupy powinno tak działać ,
Wartość 1-5 i 1-4 powinna być taka sama na mierniku, na płytce a w obrotach na suwaku przeciwstawnie.
Chyba  że sięmylę.
« Ostatnia zmiana: 09-04-2026, 14:33 wysłana przez Hammer »