Audiohobby.pl

Onkyo TA-2570/TA-2800

Hammer

• 5419 / 2902
  • Ekspert
22-12-2025, 18:42
Mam jeszcze pytanie podstawowe.
1. Czy do każdej kasety robisz kalibracje wcześniej.
2. Czy magnetofon ma przgląd mechaniki, dobre rolki, napięcie ich, paski, główny i wspomagający lewej szpulki, czy taśma idzie po prowadnicach i głowicy idealnie, bo trzeba by wykluczyć jakąś mechaniczną skuche.
Bo jak piszesz dzieje się to przy nagrywaniu, mechanika first.
« Ostatnia zmiana: 22-12-2025, 18:44 wysłana przez Hammer »

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
25-12-2025, 16:05
Mam jeszcze pytanie podstawowe.
1. Czy do każdej kasety robisz kalibracje wcześniej.
2. Czy magnetofon ma przgląd mechaniki, dobre rolki, napięcie ich, paski, główny i wspomagający lewej szpulki, czy taśma idzie po prowadnicach i głowicy idealnie, bo trzeba by wykluczyć jakąś mechaniczną skuche.
Bo jak piszesz dzieje się to przy nagrywaniu, mechanika first.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i zalecenia. Spróbuję zrobić po kolei co piszecie. Części rzeczy nie do końca rozumiem ale czasami trzeba przeczytać kilka razy. Potrzeba na to na pewno trochę czasu. Co do punktów powyżej. Testowałem to zarówno z kalibracją jak i przed. Co do mechaniki to ten sam magnetofon który miał problem z kasowaniem . Poprzedni materiał było słychać przy ponownym nagrywaniu. Teraz ten objaw nie występuje po kilku zabiegach i okazało się że to raczej była wina mechaniki . Objaw minął gdy założyłem zerwany pasek hamulca , jedną rolkę oraz wyczyściłem wszystko pożądnie. Zroniłem też podstawowe nastawy tj. prędkosć przesuwu , skos głowicy, poziom odtwarzania, poziom wyswietlaczy, poziom rec level.. Tor sprawdzany na kasecie z lusterkiem. Odtwarzanie jest idealne, wszystkie kasety fabryczne grają bardzo dobrze. Dzisiaj zrobię kilka testów i zobaczę co dalej.

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
25-12-2025, 19:09
Jeszcze  opiszę Ci objaw z mojego decka - jeśli potencjometr był w "0" to mimo równego sygnału na wejściu, na wyświetlaczu jest nierówno. Jeśli wyrównam balansem (na wyświetlaczu), to oczywiście nagrywa się nierówno. Oprócz braku symetrii, okazało się że był brudny i L/R miały różne rezystancje przy tym samym kącie obrotu.
Właśnie u mnie jest dokładnie to samo.

Macio4ever

• 527 / 358
  • Ekspert
25-12-2025, 19:13
Jeszcze  opiszę Ci objaw z mojego decka - jeśli potencjometr był w "0" to mimo równego sygnału na wejściu, na wyświetlaczu jest nierówno. Jeśli wyrównam balansem (na wyświetlaczu), to oczywiście nagrywa się nierówno. Oprócz braku symetrii, okazało się że był brudny i L/R miały różne rezystancje przy tym samym kącie obrotu.
Właśnie u mnie jest dokładnie to samo.
No to wylutuj potencjometr balansu :)

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
25-12-2025, 19:41
Dostałem się do płytki potencjometrów. Udało się zrobić tak aby nie zdejmować panelu przedniego i potem tego plastikowego co zaoszczędziło trochę roboty i bałaganu. Potrzebne jednak były długie smukłe szczypce do odkręcenia nakrętek trzymających osie potencjometrów w obudowie.

Od potencjometru wzmocnienia i balansu lecą kabelki z sygnałem wejściowym i wychodzącym. Zapuściłem z generatora sygnał 1 kHZ . . Włączone nagrywanie na taśmę z pauzą. Sprawdziłem że do potencjometrów sygnał dociera równy na obu kanałach. Wychodzi niestety nierówny, mimo że balans ustawiony na zero,  chyba że skręcę potencjometr balansu w lewo wówczas jest równo. Sprawdzałem na kostkach przy potencjometrach.

Sprawdziłem jakie to są potencjometry na tej płytce . Od balansu rzeczywiście 5k mn. Próbowałem taki znaleźć w internecie, ale niestety na razie się nie udało. Potencjometry balansu z reguły mają 2 rzędy po 3 nóźki. Ten ma jeden rząd 5 nóżek. Obawiam się że takiego dokładnie nie dostanę. Zastanawiam się czy jest sens rozbierać go i czyścić. Czy to coś da? Jak dostałbym inny dwurzędowy to będę prosił o pomoc w poprawnym podłączeniu albo niestety zawiozę to do elektronika. Niestety jestem beton z elektroniki i boję się że coś źle połączę.

Załączam zdjęcie.

Hammer

• 5419 / 2902
  • Ekspert
25-12-2025, 19:55
Powiedzmy że jest sukces , takie potki praktycznie z dawcy, niekoniecznie musi mieć 5 kom, może być 10 k , a nawet 22k choćby na sprawdzenie teorii.
Warto rozebrać potka, ale niech ktoś to zrobi już z wiedzą i doświadczeniem .
Można spróbować przepłukać jak są jakieś szczeliny, ale.....                                                                 

Macio4ever

• 527 / 358
  • Ekspert
25-12-2025, 20:13
Ja bym wylutował i rozebrał bardzo ostrożnie aby nie połamać tych zagiętych łapek. I tak padaka i tak.
Popatrz w serwisówki innych modeli może gdzieś występuje i będzie łatwiej znaleźć dawcę

Dobra, jeszcze może zanim zaczniesz demolkę, to zrób z 50-100 ruchów lewo-prawo potencjometrem. Może się brud wyskrobie.
« Ostatnia zmiana: 25-12-2025, 20:31 wysłana przez Macio4ever »

RetroTape

• 876 / 1413
  • Ekspert
25-12-2025, 20:38
Jeśli jest jakiś dostęp do środka (szczelina, dziurka itp.), można psiknąć kontaktem, odczekać z jeden dzień i solidnie rozruszać, jest możliwe, że będzie lepiej.

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
25-12-2025, 20:58
Jeśli jest jakiś dostęp do środka (szczelina, dziurka itp.), można psiknąć kontaktem, odczekać z jeden dzień i solidnie rozruszać, jest możliwe, że będzie lepiej.

Hermetycznie zamknięte nie jest. Spróbuję. Chociaż wątpię że to brud raczej np. wytarta częściowo ścieżka. Przy brudzie nie zachowywałby się regularnie. Raz łapał raz nie, raz mocniej , raz słabiej raz mocniej. .