Audiohobby.pl

Klipsch

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
13-11-2008, 15:57
Nie wiem co rozumiesz przez większą tubę, ale obydwa zajmują taką samą przestrzeń na podłodze. Horn ma -4 na 34 Jubilee -10 a na 45 -3.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
13-11-2008, 16:02
A czy ja piszę że diy się nie opłaca?
Podobne basowce kupisz bez problemu u Boba, a na górę można dać altec 511. Z driverem parka 400-500USD. On ma zejście do 500 hz więc jakoś to się sklei chyba.
No ale wtedy pozostanie walka ze zwrotnicą a tu już trochę umiejętności trzeba mieć.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
13-11-2008, 16:07
Bacek,
a to nie będzie w myśl zasady, że "prawie robi wielką różnicę"?
doświadczenie mam żadne, ale rzucać się na taki projekt bez pewności, że warto?
czytałeś może opinie o tak składanych Jubilee, jak się mają do oryginalnych?

np. wielkim plusem Jubilee jest ponoć "sweet area" w przeciwieństwie do "sweet spot" (terminologia moja :) )
pytanie co o tym decyduje, bo przecież nie sama 2-drożność? pewnie kształt tuby na górze?
Odszedł 13.10.2016r.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
13-11-2008, 16:12
Nie no ja wcale nie mówię że to projekt dla amatora.

Basowce od Boba powinny działać bez problemu ze zwrotnicą od jubilee. Natomiast żeby do góry zwrotnica pasowała to już musi być Klipschowy horn a to już dwa kafle plus koszty transportowe czyli dość sporo.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
13-11-2008, 16:16
mam znajomych stolarzy, którzy twierdzą, że robili już obudowy dla DIY-owców
przy okazji pokażę im zdjęcia i spytam ile by to wyniosło....
z ciekawości, bo na razie na pewno w to nie wejdę...

a co do góry, to musi być jakaś 3 droga :)
przy okazji poszperam w Internecie
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
15-11-2008, 20:35
Bacek (albo ktokolwiek),
możesz w prostych żołnierskich słowach wytłumaczyć skąd ten cały problem ze zwrotnicą (aktywną) i bi-ampingiem w przypadku Jubilee?
z jakiegoś powodu nie jest to opcja dla "zboczeńców", tylko najbardziej powszechne rozwiązanie (o ile można mówić o powszechności w przypadku kolumn, które jak rozumiem w warunkach domowych zaczęły być stosowane od jakichś 2 lat i nadal jest ich b. niewiele)
no i dodatkowo podraża to koszt tych już nie najtańszych kolumn
Odszedł 13.10.2016r.

dong

• 541 / 6074
  • Ekspert
17-11-2008, 13:03
^Bacek, cypher, __kot__ ... i ewentualnie pozostali Klipschowcy

Mam pytanko odnośnie upgrade\'ów wg receptur Boba Critesa (kopułki, trafa, kondy...) - bo przyznaliście się do ich przećwiczenia.

Czy moglibyście nieco dokładniej opisać Wasze doświadczenia? co zmienialiście, w jakiej kolejności/kombinacjach, i jakie konkretnie przynosiło to efekty? pisaliście też o kontrowersjach...

Przymierzam się do jakiegoś małego upgrade\'u u siebie (pewnie dojrzeję gdzieś na początku przyszłego roku...) i zbieram informacje. Na razie muszę podjąć wstępną decyzję czy ruszać Suna (czytaj: zaszaleć z lampami) czy Forte (jak wyżej).

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
17-11-2008, 13:41
Dong,
Jeżeli masz Forte I to moim zdaniem tweetery to pierwsza i obowiązkowa rzecz jaką trzeba zrobić. Poprawa zarówno na górze jak i pełniejsza średnica. Koszt nie duży (chociaż dolce ostatnio poszły w górę) ale zdecydowanie warto. I jak na razie tylko to mam by Bob.
Kondensatory nie są aż tak podłe (choć MKT), więc tu byle czego nie warto wstawiać. Jak szybko wstawiłem Jantzen Crosscap, które miałem pod ręką, tak szybko je wlutowałem, mgła, mgła i jeszcze raz mgła Panie. Przez chwile miałem też jakieś ruskie papierowe ale nie najwyższych lotów. Niestety nie miałem pod ręką odpowiednich rozmiarów PIO bo pewnie bym spróbował. Koniec końców wylądowały Jantzen Z-cap Supreme. Na średnicy pojawiła się masa wybrzmień i planktonu. Na górze też jakaś poprawa była ale to jeszcze było na starych tweeterach, na nowych pewnie bardziej było by czuć różnicę.
Traf i cewek nie próbowałem i na razie nie planuję. To już zabawa w podmianę płytki zwrotnicy (a do nowych kondów kilka nowych dziurek musiałem w niej wywiercić żeby wszystko upchnąć).

Ogólnie popatrz na forums.klipsch.com sporo jest tam informacji na temat różnych modów.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
17-11-2008, 13:45
magus,
Tak w sumie to nie wiem, po części pewnie dla tego, że w zasadzie  kosz basowy z Jubilee jest wykorzystywany do PA. Z drugiej strony jak widziałem schematy zwrotki do Jubilee to są one dość rozbudowane, sporo cewek i innego śmiecia może są tacy co wolą to zrobić aktywnie.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
17-11-2008, 13:54
dong,
na forum klipscha często pojawiją się opinie, że w ponad 2-letnich głośnikach największym problemem są kondensatory. ale tak jak mówi Bacek, nie każdy się nada. Crites na swojej stronie oferuje zestawy do renowacji zwrotnic albo całe zwrotnice. na forte nie patrzyłem, ale do cornwall zestaw ratunkowy kosztuje coś ok 50 USD, a zwrotnica 200. do forte nie powinno być drożej

wg opinii tych co dokonali remontu, oprócz poprawy brzmienia poszczególnych zakresów, wymiana kondów podobno przynosi wielką poprawę przestrzeni
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
17-11-2008, 13:57
Bacek,
dzięki, nic może trafię na coś przy okazji.
to że kotoś sobie kombinuje, to mnie rzecz jasna nie dziwi. tyle że tam prawie wszyscy właściciele Jubilee robią zwrotnicę aktywną i biamping
Odszedł 13.10.2016r.

cypher

• 252 / 6080
  • Zaawansowany użytkownik
17-11-2008, 16:17
@Dong
POtwierdzam słowa Backa, największa zmiana to wymiana kopułki na tytanową. Orginalna jest słaba, wręcz bardzo słaba..
Kondy od Boba można sobie darować na dzień dobry, trafa cóż przyznam się że wymieniłem siłą rozpędu polegając na opinniach kolegów z USA. Z drugiej strony jak już płacisz za przesyłkę to koszt traf nie jest aż tak wielki żeby nie zaryzykować..;-))

Jeśli chodzi o kondy to na średnicy i górze warto kupić coś przyzwoitego. Muszę stwierdzić że niestety jest słychać. Wczoraj Sonicap-a bocznikowem teflonem i natychmiast się pojawiło więcej detalu..;-( Myślę że
Jantzen Z-Superior (~25pln/szt) to nie przesada;-)

Po tych całych zmianach muszę przyznać, że mimo wszytsko mam zastrzeżenia o do góry pasma, jest za mało rozdzielcza. Dlatego też zdecydowałem na instalację wstęgi zamiast orginalnego głośnikia. Zwrotnica jest stroma cięcie 7000 Hz tak więc wstęga może być zainstalowana bez ingerencji w zwrotke..

Zdzislav

• 256 / 6104
  • Zaawansowany użytkownik
23-12-2008, 23:14
&feature=related

cornwall?

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
13-01-2009, 09:26
JIG odpalony. Pierwsze próby zrobione, trzeba jeszcze powalczyć z odbiciami do pomiaru. Na razie łatwiejsza część - impedancja forte całą i z powiększeniem. Widać tu co robią te transformatory na średniotonówce.