Audiohobby.pl

YAMAHA KX-300

Hammer

• 5857 / 3059
  • Ekspert
21-08-2023, 21:51
Kolejny egzemplarz trafił do mnie niedawno, pare dni wygrzewania , gra świetnie, kasety nagrane na nim odtwarzałem na innych i dalej nie mam do tego modelu żadnych ale ....... nie kosztował 2000 DM.....wrzuciłem nawet Sony Fecr i mam kasetke do lulania na noc....

Hammer

• 5857 / 3059
  • Ekspert
17-11-2023, 22:20
ok....żeby nie było że nic nie robię........
Ciężko było wrócić do gmerania po dłuższej przerwie.

Rolki z Chin przyleciały to więc w Yamaszce podmianka i kasety szaleją ........
Zostało do zrobienia piszczenie na przewijaniu,m co też rozebrałem mechanizm i części napędowe i usterka zrobiona.
Na koniec delikatnie psiknięta potka od balansu bo coś przerywało.
Aaaa na sam koniec już regulacja balansu wskaźnika wysterowania, teraz śmiga równiutko.

Wcześniej już zrobiona był kalibracja zapis /odczyt i okazuje się że teraz kaseciak sprawuje się świetnie.

Bardzo dobry napęd Alpsa w tej kategorii cenowej, prostota działania, regulacja Bias i Play Trim, Dolby B, C, Hx Pro.... nie mam pytań

Hammer

• 5857 / 3059
  • Ekspert
17-11-2023, 22:22
A bym zapomniał... rozjechał się pasek od licznika na płynną maź i trzeba było nawet silnik zciągać pomocniczy od przewijania, wszystkie zębatki były uwalone ........
Sprawdzone elektrolity i optycznie wyglądają ładnie.

Co do samej rolki to przeszła z x kaset i wygląda tak samo, nie czyszczę jej na razie aby zobaczyć co będzie, gorzej wyglądały rolki od dostawcy ze Skawiny po przejściu 2-3 kaset
« Ostatnia zmiana: 17-11-2023, 22:28 wysłana przez Hammer »

AUDIOTONE

• 11463 / 6599
  • Ekspert
18-11-2023, 11:44
Te Alpsy może nie mają takiej kultury pracy jak Sankyo, ale za to są bezawaryjne.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5857 / 3059
  • Ekspert
18-11-2023, 15:01
Pakowali je do różnych kaseciaków, Sony,Denon, Yamaha itd....i miałem różne, chodziły cichutko a inne głośniej... mozna je było podmieniać jakby co .....

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
05-05-2026, 21:06
dotarl do mnie dzis ten model walsnie - prosto z Wegier za jedyne 205zl z przesylka - mechanicznie zerwany pasek licznika - wizulanie w skali od 1 do 6: 4
Dlugo nie czekajac odpalilem go oczywiscie i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony - nie slysze wyzej tu wspomnianej ostrosci w brzmieniu - jest wrecz cieple i bardzo przyjemne - przypuszczam ze ma jeszcze fabryczne nastawy - odtwarzam tasmy ktore zostaly nagrane na skalibrowanym HPR'ami KX 930 i niczego mi nie tu brakuje - zastanawaim sie czy oprocz speeda w ogole ruszac te ustawienia - z ciekawosci pewnie sprawdze, ale serio jest naprawde dobrze :D

Faktycznie nieco glosno klikaja funkcje klawiszowe stop / ff / rew itd., ale nie zwrocilbym na to uwagi jakby tutaj tego ktos nie nadmienil - w wielu magnetofonach tej klasy dzieje sie to mysle glosniej - ja zreszta jestem przyzwyczajony do magnetofonow klasy sredniej i budzetowej, poniewaz w sumie 90% mojej kolekcji to wlasnie one.

Wracajac do brzmienia - zalezy to nie tylko od samego decka, ale tez od wzmacniacza i glosnikow - moze moj zestaw jest po prostu "cieply" - tak czy inaczej w pierwszej kolejnosci odsluchalem kasety na sluchawkach bayerdynamic dt-990pro bezposrednio podlaczonych do decka - kaseta TDK AR,  na kasecie: napalm death - words from exit wounds - plyta z 1998 roku gdzie owa kapela wypracowala sobie styl i brzmienie ktore mi najbardziej siedzi biorac pod uwage ich cala tworczosc - pierwsze wrazenie - "ale to gra" :D

Trza bedzie wyciagnac mechanizm, zeby wyczyscic rolki paska licznika, bo sie ów zutylizowal i na nich osadzil - poza tym nie widze i nie slysze nic podejrzanego - tak czy inaczej, jak wspomnialem wczesniej, sprawdze go wg serwisowki - szczegolnie jestem ciekaw jak wypadnie w&f po 37 latach na tym łez padole :)

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
11-05-2026, 23:15
nie bylo to latwe czyszczenie - kawalki paska byly rozrzucone w roznych czesciach mechanizmu - po dotknieciu zamienial sie w smole - zreszta pewnie znacie to z wlasnego doswiadczenia - ale finalnie udalo sie ladnie wszystko wyczyscic, a skoro mialem juz pacjetke rozparcelowana na stole to przy okazji wymienilem rolke, bo przy blizszym spotkaniu okazalo sie ze trzeba, a w zapasach akurat jedna taka nowke mialem

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
11-05-2026, 23:17
 Nie przeprowadzilem pomiarow przed - co w sumie planowalem z ciekawosci uczynic - zrobilem to po - w&f nieco ponad norme 0,05 wrms, ale tragedii nie ma i tak jak wspomnialem w temacie o Yamaszce kx-380 zaskoczyla mnie rozbierznosc w pomiarze ferq tarce'rem na czestotliwosci 10khz kiedy azymut wypadl dobrze - dodam ze szedlem zgodnie z serwisowką i wykonalem wszystkie punkty w moim mniemaniu jak trzeba - ale moje mniemanie moze byc jeszcze nieco za male, bo takie rozbierznosci nie biora sie z nikad i na pewno jest ich jakas przyczyna

Macio4ever

• 957 / 515
  • Ekspert
12-05-2026, 08:46
Na moje oko masz źle ustawionego NAK-T100. Wykres masz na jakieś -5/6dB, radiobutton na 0db
Coś nie halo.

Ustaw jak trzeba czyli gała level, ustawiasz na decku 0db i tak podciągasz parametry wejścia liniowego w kompie aby było 0db na NAK-T100.
Dopiero pomiar.
Azymut to tylko potwierdzenie, że głowica jest prostopadła do taśmy. Możesz mieć idealny azymut i kichę z głowicą (zobacz wątek TC-K333ESA).
Ustaw PB gain w pozycji min lub maks i wtedy zrób skos - wyjdzie Ci różnica amplitud. Bo pewnie zgrywałeś fazy, co jest OK.
Jeśli te pomiary są z kasety 31,5-18k HPR, to wrzuć ją do innej obudowy, najlepiej zmieniając też szpulki.

RetroTape

• 979 / 1570
  • Ekspert
12-05-2026, 09:51
Plastikowa tulejka capstana jest pęknięta, widać na zdjęciu jak byk. Tam może się wszystko ruszać co powoduje różne anomalie. Sklejenie tego się raczej nie uda, więc magnetofon ma poważną usterkę.

Hammer

• 5857 / 3059
  • Ekspert
12-05-2026, 11:15
Plastikowa tulejka capstana jest pęknięta, widać na zdjęciu jak byk. Tam może się wszystko ruszać co powoduje różne anomalie. Sklejenie tego się raczej nie uda, więc magnetofon ma poważną usterkę.

Nie da się ukryć......

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
12-05-2026, 22:03
tam przy pomiarze pasma przestawilem wartosc na -20dB dlatego pokazuje taki poziom na wykresie.
Te tasmy przeloze - cholera nie moze on sprzedawc tych kaset w porzadnych obudawach do jasnej ciasnej? :)

nie zwrocilem uwagi na ta tuleje - faktycznie - no coz - wymontuje i na drukarke 3d wrzuce bo chyba innego wyjscia nie mam

Hammer

• 5857 / 3059
  • Ekspert
12-05-2026, 22:17
Przyjrzyj się dokładnie czy to nie jest wypust wypraski w chassi

Macio4ever

• 957 / 515
  • Ekspert
12-05-2026, 22:29
tam przy pomiarze pasma przestawilem wartosc na -20dB dlatego pokazuje taki poziom na wykresie.
Te tasmy przeloze - cholera nie moze on sprzedawc tych kaset w porzadnych obudawach do jasnej ciasnej? :)

nie zwrocilem uwagi na ta tuleje - faktycznie - no coz - wymontuje i na drukarke 3d wrzuce bo chyba innego wyjscia nie mam

Chyba piszemy o czymś innym lub źle zinterpretowałem Twój wywód. To jest trace z kasety HPR? Jeśli tak, wykres powinien być na -20db, bo tak jest nagrana ta kaseta.

Chyba, że nagrywałeś i to jest odczyt z nagranej kasety - tu też pytanie jak nagrywałeś.

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
13-05-2026, 12:26
 poziom wykresu zmienia sie jak przestawie na przednim panelu apki przelacznik input level - przed przelaczeniem pokazywal mi wykres na poziomie -27dB