To mój pierwszy post na tym forum.
Chciałem sie przywitać (wstępnie) i mam cichą nadzieję, że zostanę zaakceptowany przez szanowne grono forumowiczów.
I teraz....
(...)Głowica też w dobrej kondycji, z niewielkim śladem zużycia. Szybko jej raczej nie zajeżdżę, a w razie czego mam na podmiankę ze zwłok KD-A22 (chyba są takie same),(...)
Posiadam 2 szt KD-A7 i obydwa z głowicami wyglądającymi tak, jak by od momentu zakupu przez poprzednich właścicieli odtwarzali metalowe taśmy non stop do dziś.
Moje magnetofony nagrywały maksymalnie do 5 kHz na poziomie 0 dB i z odtwarzaniem bardzo dobrze nagranych kaset miały ten sam problem (dźwięk jak z kolumn bez wysoko i średnio tonowych głośników). Wszystko powyżej 5 kHz, to poziom -10 dB i niżej. Szlifowanie tej głowicy nic nie dało, ponieważ przy próbie wyrównania czoła głowicy (chciałem pozbyć się rowka wyżłobionego przez taśmę) szczelina w rdzeniu zrobiła się widoczna gołym okiem.
Głowica z KD-A22 nie nadaje się (bez przeróbek toru zapisu i odczytu) do tego modelu, ma zupełnie inne parametry.
Głowica z KD-A33 jest prawie identyczna i ona pewnie mogła by zastąpić oryginał bezpośrednio.
Ja kilka dni temu zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym nową głowicę z naklejką TEAC. Na 100% chińszczyzna. Kosztowała koło 100 PLN. Założyłem do KD-A7 i niestety brak wysokich tonów i poziom zapisu dużo niższy.
Dziś jednak udało mi się dokonać pewnych przeróbek w torze odczytu. Magnetofon wreszcie zaczął czytać na poziomie wymaganym przez producenta taśmę zapisaną tonem 12.5 kHz. Kasety nagrane na ''obcym'' sprzęcie odtwarza rewelacyjnie. Po żmudnej pracy, przeróbkach i pomiarach udało mi się zmusić tor zapisu do poprawnego zapisywania przebiegów do częstotliwości 12,5 kHz. Jednak jest problem z osiągnięciem odpowiedniego poziomu zapisu. Mimo podkówek regulacji poziomu zapisu na max, magnetofon zapisane przez siebie taśmy z poziomem 0 dB odtwarza o 3 dB niżej.
Jutro jadę po kasety testowe do właściwego wyregulowania toru odczytu a potem z powrotem wezmę się za zapis. Może uda się przystosować ten magnetofon do pracy z dostępnymi głowicami na rynku. Oby.... Bo o oryginalnych nowych głowicach do tego modelu można zapomnieć.
Ale powiem jedno w podsumowaniu.... Warto ożywić te starocie. W 83 roku miałem kupiony w Pewexie KD-A33 (Na KD-A7 wtedy nie było mnie stać)
Jak się to doprowadzi do stanu używalności, to zadowoli bardzo wrażliwe ucho niejednego słuchacza.