Audiohobby.pl

Nakamichi LX-5

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
21-04-2021, 14:14
nie gniewajcie sie ale dzis zezarlem
smieszka  sorry
juz spadam

PhantomLord

• 420 / 2484
  • Zaawansowany użytkownik
21-04-2021, 14:15
Generalnie niepomarańczowe foliaki (te zielone, żółte i bladożółte) które są oryginalne, zostawiłbym. Najczęściej są to kondensatory mylarowe.

Do wymiany natomiast oryginalne pomarańczaki i te ceramiczne, które ktoś wstawił zamiast foliowych pomarańczaków.

Spokojnie, Mylarów nie zamierzałem tykać :D, bo i po co :D.
Tak jak pisałem w miejsca "fabryczne" pomarańczaków PP dam foliaki. To, że w tych miejscach obecnie jest mieszanina ceramicznych i kilka foliowych wima (nie zawsze o właściwej pojemności...) to już pozostawiam bez komentarza ;).
Na obronę osoby, która taką modyfikację przeprowadziła mogę powiedzieć chyba tylko tyle, że w sumie to deck działa ok i brzmi świetnie...no póki nie zaczniemy nagrywać ;).

Generalnie fajna zabawa z tym będzie, a pomarańczki i tak miałem zamiar wymienić, tyle że spodziewałem się tam oryginalnych kondów. Niby te PCB są dość delikatne, ale póki co nie zauważyłem, żeby był z tym jakiś problem, a przynajmniej mi się nie zdarzyło uszkodzić tych PCB przy normalnym lutowaniu.
Tylko czasu nie mam ostatnio na to i jeszcze nawet kondów nie zamówiłem, bo chciałem najpierw sprawdzić jeszcze trochę elektrolitów.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Mateusz

AUDIOTONE

• 9893 / 6045
  • Moderator Globalny
21-04-2021, 19:31
U Wojtka było fabrycznie najwięcej pomarańczowych PP - 26 szt. a u mnie i u Artura po 14 szt.
U mnie fabrycznie owszem ponieważ pierwszy go otwierałem i tego jestem pewien że nikt nie był wcześniej. U Artura trudno powiedzieć, to już Artur musiał by napisać czy było grzebane w tym ZX-9 przed nim. A u Ciebie Mateuszu to już wiemy że ktoś tam nieźle nawywijał i część usunął :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 1693 / 1809
  • Ekspert
21-04-2021, 23:16
Przepraszam, że tak późno. Zdjęcie ok. oscylatora od strony druku:

Paweł

PhantomLord

• 420 / 2484
22-04-2021, 07:32
Dzięki Pawle,

Już Wojtek mi zwrócił uwagę, że te zwory są fabryczne i odesłał do serwisówki, z czym oczywiście miał rację :-D.

Trochę nadwrażliwy jestem na wszystkie "dziwnie" wyglądające luty w tym decku, bo podejrzewam działania osób trzecich. Jednakże po tym co zobaczyłem na fabrycznie nie ruszanych płytach Dolby kolegów to trochę odpuściłem :-D.

Wojtku odnośnie pomarańczowych PP i ich ilości to nie wiem u Artura, ale w miejscach różnic między Twoja płytą a moją ewidentnie te kondy nie były ruszane, przynajmniej na tyle na ile mogę stwierdzić patrząc na sposób montażu i rodzaj/model zastosowanych kondów.

No nic, w każdym razie muszę się w końcu zabrać za sprawdzenie elektrolitów i zrobić zamówienie, bo bez zapakowania nowych to w sumie nie mam co pisać o tym decku.

No może jeszcze tylko, że wtyczka sieciowa to chyba oryginalna nie jest, bo do niektórych gniazdek prawie się jej włożyć nie da :-D. W ogóle cały kabel sieciowy z wtyczką przypomina mi dosłownie kabel z ZK120 :-D. Muszę wymienić albo cały kabel albo chociaż tą nieszczęsną wtyczkę, bo walka jest "przy składaniu".

PhantomLord

• 420 / 2484
26-04-2021, 09:21
Póki co jestem po sprawdzeniu elektrolitów w moim LX-5. Stwierdziłem, że przemierzę absolutnie wszystkie w torze audio, a przy okazji sprawdziłem jakieś 75% pozostałych.
W moim egzemplarzu w torze audio siedzą głównie te pomarańczowe Shoei i kilka zielonych Nichicon KS i kilka żółtych Nichicon K. Pozostałe to te niebieskie Shoei.

Prawda jest taka, że absolutnie wszystkie kondy elektrolityczne w torze audio trzymają parametry zawodowo, nie wiem jaką one miały tolerancję fabryczną, ale większość jest prawie "w punkt" z pojemnością, przy bardzo niskim ESR.
Pozostałe elektrolity w gałęziach zasilania praktycznie tak samo. Jedynie kondy 470uF miały lekko obniżoną pojemność (430-450uF w zależności od sztuki) oraz jeden z "dużych" kondów na wejściu zasilacza miał 6000uF zamiast 6800uF. Jednakże ESR w tych kondach jest tak niskie, że nie wiem czy miałoby sens szukać takiego we współcześnie produkowanych.

Także wiem, że elektrolity w moim egzemplarzu (jak pisali Artur i Wojtek) zostają i nie ma sensu ich ruszać. No możliwe, że tego 6800uF zamówię na podmianę, ale resztę zostawiam.

Do rozważenia poddali mi koledzy wymianę elektrolitów o niższych pojemnościach (1uF czy 10uF) w torze audio na foliaki. Jednak na tą chwilę chyba jednak zdecyduję się na zrobienie porządku w "pomarańczach", skalibruję gada, posłucham, a dopiero potem zacznę się bawić w ew. wymiany powyższych.

Jeszcze odnośnie PCB w Nakach, to nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Stacja ustawiona na 300-315 stopni C i wszystkie luty elegancko się roztapiały, bez konieczności dodawania topiku czy nowego spoiwa, elementy ładnie się dawały wylutować, żadne pola nie odpadły - no generalnie wszystko bez najmniejszych problemów. Powiedziałbym, że nawet pracowało się na tych płytach lepiej niż na innych, na których miałem okazję.

chorazy3

• 1693 / 1809
  • Ekspert
26-04-2021, 10:33
Kabel zasilający jak dziadowski to wymień.
Jak wymienisz kondy wctorze audio już po kalibracji to będziesz musiał skalibrować jeszcze raz.
Ja w zasilaczu i płytce logiki wymieniłem wszystkie elektrolity. Dla spokoju. Niski ESR w zasilaczu nie jest tak istotny jak prawidłowa wysoka pojemność, bo to ona odpowiada za redukcję niepożądanej składowej zmiennej napięcia.
Paweł

PhantomLord

• 420 / 2484
26-04-2021, 12:03
Kabel już wymieniony, zapomniałem napisać. Jedyny problem to był wcisnąć ten dławik z kable z powrotem w blachę ;), ale tutaj brutalna siła wystarczyła.

Jeśli idzie o konieczność ponownej kalibracji po wymianie kondów w torze audio...to nie problem przecież :). Jedyne czego sam nie ruszę, to ustawienie głowicy - stąd moje odwiedziny u Artura przy okazji BX-300E, reszta jest do ogarnięcia w domu.

Właśnie z uwagi na tą zaniżoną pojemność w zasilaczu chcę tego konda wymienić. Sądząc po stanie innych kondensatorów raczej wątpliwe, żeby miał on zaniżoną pojemność "na starcie", więc zapewne przez lata utracił. Stąd też dla świętego spokoju zamierzam wymienić i będzie dalej na lata.

JaKub92

• 1942 / 5692
  • Ekspert
26-04-2021, 16:07
Mateuszu, gratuluję kolejnego "Padaka" ;) I z tego co widzę, to jednak nie taki padalec, a z czasem doprowadzisz go do perfekcji ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

AUDIOTONE

• 9893 / 6045
  • Moderator Globalny
26-04-2021, 19:58
Kabel zasilający jak dziadowski to wymień.
Jak wymienisz kondy wctorze audio już po kalibracji to będziesz musiał skalibrować jeszcze raz.
Ja w zasilaczu i płytce logiki wymieniłem wszystkie elektrolity. Dla spokoju. Niski ESR w zasilaczu nie jest tak istotny jak prawidłowa wysoka pojemność, bo to ona odpowiada za redukcję niepożądanej składowej zmiennej napięcia.
Tak jak napisał Paweł, ESR to przede wszystkim "tor audio" ale i zasilacz z kondami o dużych wartościach rezystancji szeregowej jest nie wskazany. Jakość elektrolitów w zasilaczu to także bardzo ważna rzecz. Warto przed wymianą przeprowadzić pomiary tętnień w kluczowych miejscach zasilacza, by odrazu zlokalizować miejsca do wymiany w pierwszej kolejności.
Wojtek.

PhantomLord

• 420 / 2484
27-04-2021, 19:46
Kondy zamówione - głównie Wima FKP2 2.5%, poza pojedynczymi sztukami, których nie było wartości w tej serii, więc wziąłem innych firm.
Zamówiłem trochę więcej, żeby je odpowiednio poparować kanałami oraz na przyszłość niejako do BX-300E, a także kilka pojemności elektrolitów do zasilacza, na w razie co.

Zamawiałem z mouser.com i tam przesyłka do PL przy zamówieniach poniżej 200 zł kosztuje 80 zł, a powyżej jest darmowa. W związku z powyższym jest ten moment, gdy albo dorzucisz więcej elementów do koszyka i uzyskasz darmową przesyłkę albo zapłacisz tą samą kwotę za mniej elementów i przesyłkę. Myślę, że trochę no-brainer ;-).

Ponadto:
Paski od revox_de też już zamówione, jak również idler z USA i "na w razie co" układ MSL9350RS z Wu-Han :-D.
Zdecydowałem się na idler z zza oceanu, bo jestem zadowolony z jakości ich idlerów do mechanizmów Sankyo. W BX-300E działa super, jest cichy i zapewnia odpowiedni moment. Nie wspominając, że jest parę zł tańszy od tego z revox_de, którego nigdy nie testowałem.

Jak wszystkie graty przyjdą będę meldował z postępów prac. Póki co słucham sobie dziada i nawet w tym stanie brzmi świetnie!
« Ostatnia zmiana: 27-04-2021, 19:49 wysłana przez PhantomLord »

AUDIOTONE

• 9893 / 6045
  • Moderator Globalny
27-04-2021, 21:25
Jak wszystkie graty przyjdą będę meldował z postępów prac. Póki co słucham sobie dziada i nawet w tym stanie brzmi świetnie!
Super. :)
I mam nadzieję, że wpisy dalej będą merytoryczne jak dotychczas.

hahahah :) Nie mogłem się pohamować. I ciesze się że padlina Cię uszczęśliwiła Mateuszu. Tak jak mówiłem kiedyś z tego "magneta" będzie pan zadowolony.
Wojtek.

PhantomLord

• 420 / 2484
10-05-2021, 18:17
W przerwie "między jednym a drugim" posortowałem trochę kondensatory i połączyłem je w pary, aby w obu kanałach wartości były jak najbardziej zbliżone.

WIMA FKP2 2,5% super daje się parować, zresztą Kemet PHE426 5% również daje radę.
Oprócz tego wziąłem jeszcze Panasonic ECW-HA oraz TDK B32620 dla wartości, których nie było WIMA'y ani Kemeta.

Dokładnie co będę pakował i gdzie napiszę jak już przyjdzie do lutowania :-).

JaKub92

• 1942 / 5692
  • Ekspert
10-05-2021, 18:52
Widzę, że jedziesz równo ;) Jak zawsze konkret. A mi ostatnio znowu odechciewa się majstrować i zmuszam się jedynie do grzebania w nieswoim sprzęcie...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

chorazy3

• 1693 / 1809
  • Ekspert
10-05-2021, 19:11
Ładnie, ładnie! Miłej zabawy!
Paweł