Najbardziej zastanawiające jest, że najzagorzalsi oponenci dźwięku CAL! na tym forum posiadają Senki HD650/600.
Miałem okazję je ostatnio dokładnie przesłuchać w dobrym torze. Najwyższe Senki, choć również grają ciemno i słodko, jednak inaczej niż CAL! Generalnie muzyka na nich zabrzmiała dla mnie całkowicie NIENATURALNIE (odsłuchiwany zestaw - MF X-CAN v8!, Meridian G08, Cardas Golden reference). Wyższy model jest zbyt techniczny, góra jest minimalnie wycofana, a bas przy CAL! jest wręcz nie do zniesienia - typowo niemiecki. Średnica nie wyróżniała się niczym szczególnym poza mocnym "podgrzaniem" przez opasłe basisko. Tymczasem 600-ki są bardziej analityczne u góry, ale w odróżnienu od młodszego brata są TOTALNIE zakneblowane na średnicy (zero naturalizmu!), bas mają nieco lepszy niż HD650, punktualniejszy i objętościowo jest go mniej, mimo wszystko moje ogólne wrażenie było negatywne - dźwięk apokryficzny, technicznie bardzo dobry, jednakże znacznie dalszy od muzyki niż w CAL! W tym kontekście nawet rozumiem utyskiwania Violeta i Kopaczmopa gdy niewybrednie wyrażają swoją abominację do CAL!, oni zdecydowanie inaczej wyobrażają sobie muzykę niż ja i inni słuchacze, prefereujący m.in. dźwięk serwowany przez CAL! De gustibus.
Aha, układem odniesienia są moje 1000h CAL! z kablem od HD650 w torze AN DC-1 Upgrade + tuning, SACD Marantza 7001 jako transport, IC Acrolink 6N-A2400II, Moolight V6 by Majkel.