Audiohobby.pl

Philips N-4512

PotrK

• 5 / 688
  • Nowy użytkownik
31-05-2024, 08:16
Kupiłem, czekam na dostawę.

KARR

• 9 / 5
  • Nowy użytkownik
05-03-2026, 20:14
Witam wszystkich, pozwolę sobie odświeżyć temat.
Nabyłem N4512 w stanie jak na zdjęciach.
Mechanicznie jest sprawny, niestety od strony elektronicznej gorzej. O ile odtwarzanie działa bardzo dobrze o tyle zapis bardzo słabo. Magnetofon nagrywa bardzo cicho, ledwie słyszalnie i nie daje rady z kasowaniem starych nagrań.
Z braków i mankamentów:
- lewy talerzyk ma wyłamane skrzydełka ale to co zostało bez problemu wystarcza do napędu szpuli, choć obawiam się, że w końcu się podda
- brak nakładek na klawisz play oraz stop
- ułamana dźwignia przełącznika monitor
- kołki napinaczy mocno wytarte, widać wyraźnie, że sporo taśmy przerobił
- głowice "nadgryzione" choć moim zdaniem jeszcze bez tragedii
- paski do wymiany (zwłaszcza napędu szpul, ktoś zamontował cienkie płaskie paski, nie dają rady pod koniec szpuli 15cm i przy takich paskach hamulce źle działają)
Co zostało zrobione:
- cały tor prowadzenia taśmy został wyczyszczony (było sporo syfu)
- napinacze zamienione miejscami tak, że  taśma teraz ślizga się po nie wytartej powierzchni
- zamówiłem komplet dedykowanych pasków na allegro
Pytanie: jak dalej ugryźć temat? Jakaś typowa usterka w tym modelu, która powoduje problemy z zapisem? To co się dzieje wygląda jakby niedomagał generator prądu kasowania i podkładu.

Hammer

• 5712 / 2976
  • Ekspert
05-03-2026, 20:25
Najpierw mechanika, ustawienie toru zapisu, badanie głowic, itd
Wszelkie przełączniki sprawdzić czy są drożne, potencjometry.......
Masz szpule testowe?
To nie za bardzo zrobisz, może być zgrzebany.
Możę ktoś ci zrobi szpulke testową
Musisz najpierw mieć zrobione odtwarzanie na tip top, aby zrobić nagrywanie.
W między czasie też serwisówka i pobadanie czy napięcia są prawidłowe, także w pozycji zapis.
Pobadanie elektrolitów

i pewnie coś wyjdzie.....

KARR

• 9 / 5
  • Nowy użytkownik
05-03-2026, 22:59
Dobrze nagrane taśmy odtwarza dobrze. Co najmniej tak dobrze albo i lepiej niż mój M2405S i MDS2412. Taśm nie mam. Głowice ewidentnie nie ruszane, zablombowane fabrycznie. Całe szczęście. Szukałem serwisówki i znalazłem ale w jakimś dziwnym języku niestety. Na początek spróbuję wyczyścić wszystkie potencjometry i styki.

ArturP

• 1477 / 3473
  • Ekspert
05-03-2026, 23:42
Witaj.
Jeśli nie czytałeś, to przeczytaj od początku ten temat, trochę informacji jest szczególnie na początku.
Słabe kasowanie i marny zapis jest spowodowany niesprawnością gen. P.P. albo niesprawnością przełącznika "TAPE HEAD".
 Obowiązkowo WSZYSTKIE kondensatory elektrolityczne DO WYMIANY w całej elektronice. Czyszczenie styków też obowiązkowe, jak masz "argentum" to sobie poradzisz. Dobrze też jest zrobić konkretne SPA silnikom (słabe do zdobycia), łącznie z gotowaniem łożysk ślizgowych.
 Głowice można próbować szlifować przywracając im prawidłową geometrię, efekty dobre jeśli się przyłożysz, koniecznie po szlifowaniu zadbać trzeba o czystość szczeliny (zwarcie rdzenia przez opiłki).
 Skrzydełka do odtworzenia przez zeszlifowanie starych pozostałości, nacięcie małym kamieniem miejsc na nowe i po dorobieniu trochę większych, na podstawie sprawnych z drugiego talerzyka, wklejenie dobrym klejem żywicznym.
 Guziczki i dźwigienkę powinienem jeszcze mieć gdzieś, jak znajdę dam znać.
Na fotkach przełączniki przed i po czyszczeniu, głowica przed i po szlifie.

KARR

• 9 / 5
  • Nowy użytkownik
06-03-2026, 00:38
Dzięki, nie mam argentum ale w sobotę dojedzie do mnie zestaw kontaktów (PR, S i U). Myślę, że ogarnę temat tym zestawem.
Przełączniki, złącza wtykowe i potencjometry wyczyszczę. Silniki kręcą dobrze ale mała konserwacja na pewno nie zaszkodzi. Metodę z gotowaniem łożysk ślizgowych znam, zastosowałem w rozruszniku w swoim samochodzie i po tym kręci jak wściekły. Użyłem wtedy zwykłego oleju 5W40, czy w przypadku tych malutkich silników też się nada? Te przełączniki po wyczyszczeniu styków zmontować na sucho, czy jakiś smar należałoby zastosować?
Kondensatory elektrolityczne wymienię, wiem, że po latach potrafią sprawiać problemy. Ale żeby aż tak? MDS2412 Aria i M2405S na fabrycznych kondensatorach lepiej nagrywają niż ten Philips :(
Zmierzyłem napięcie na głowicy kasującej multimetrem TRMS. Wyszło około 38V. Na głowicy zapisującej 2.5V, raz mi skoczyło do 15V i żałuje że akurat wtedy nie miałem przygotowanej taśmy aby sprawdzić, czy tym razem lepiej nagra.

ArturP

• 1477 / 3473
  • Ekspert
06-03-2026, 07:29
Jestem po dużym serwisie polskiego "fryderyka" G-620, el-kondensatora sprawnego tam nie znalazłem żadnego, choć jest ich tam raptem 6 sztuk. Każdy miał zawyżone wartości o jakieś 80%, prócz głównego w zasilaczu. Ten fabrycznie 2200uF/25V ma 3100uF do 4000uF, ESR 0,06R, więc od 40 do 80%. Objawem tej usterki są obroty silnika w lewo , po wymianie na prawidłowe wartości, cudownie pojawiły się prawe obroty silnika i możliwość dokładnej ich regulacji.
 Odkąd zacząłem  stosować "argentum" nie muszę wracać do napraw tych samych elementów, polecam, a Ty zrobisz jak uważasz ;).
 Łożyska z takich silników gotuję w smarze typu "towot", suszę i moczę 3- 4 godziny w ciepłym oleju maszynowym, suszę i smaruję wazeliną techniczną. Po samym wyczyszczeniu ze starych smarów i nasmarowaniu obu łożysk w powyższym "fryderyku" silnik po ok. 3 godzinach zaczął zwalniać przy 45rpm do 0. Po dokładnym czyszczeniu działa już jakieś 30 godzin i nie widać objawów zwalniania.
 Do smarowania łączników po czyszczeniu stosuję tylko wazelinę techniczną, po latach nie zauważyłem żadnych objawów niesprawności.
 Co do napięcia na gł. kasującej, ok. 70Vac/100kHz, zwykły miernik TRMS słabo się sprawdza, ja akurat mam V-640, ale ogólnie dobry będzie każdy miernik Vac do 150- 200kHz. Na dziś nie pamiętam tych napięć, ale raczej są wyższe niż 38Vac.
PS. Napiszę coś jeszcze pod wieczór, bo teraz jadę na działkę do "ciężkiej fizycznej" roboty.

KARR

• 9 / 5
  • Nowy użytkownik
06-03-2026, 10:25
Dzięki za podpowiedzi.
Multimetr to Voltcraft VC265 wg danych technicznych mierzy dobrze do 1kHz. Sprawdziłem dla porównania napięcie na głowicy kasującej w M2405S i tam zmierzyłem 140V.

AUDIOTONE

• 11387 / 6515
  • Moderator Globalny
06-03-2026, 12:48
To napięcie 140V to raczej błąd pomiaru... i nie ma nic wspólnego z prawdą. Dlatego przy pomiarach "gppk" dla wszystkiego powyżej 70kHz przydało by się coś innego do mierzenia.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

KARR

• 9 / 5
  • Nowy użytkownik
06-03-2026, 13:22
Zdaje sobie sprawę, że pomiar jest obarczony błędem. Ale skoro działający M2405S daje 140V a niesprawny Philips 38-39V to daje do myślenia. Częstotliwości w obu magnetofonach pewnie zbliżone. Do 1kHz ten multimetr mierzy prawidłowo, powyżej na pewno lepiej niż zwykłe mierniki bez TRMS. Mam jeszcze laboratoryjne analogowe voltomierze ERA jakby co. Ale pewnie to też nie nadaje się.

AUDIOTONE

• 11387 / 6515
  • Moderator Globalny
06-03-2026, 13:40
To I tak zbyt duże "napięcie"... poza tym mierzy sie spadek napięcia na rezystorze który jest w szeregu z głowicą uniwersalną, a nie samo napięcie na glowicy kasujacej. Ale my tu nie o tym... Arturo pisał o przełączniku i kondensatorach. Wpierw Ten przełącznik wyczyścić. Bo mogą sie dziać dziwne rzeczy.  ;-)
« Ostatnia zmiana: 06-03-2026, 14:19 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

KARR

• 9 / 5
  • Nowy użytkownik
06-03-2026, 21:46
Spraye do styków i potencjometrów dojadą jutro. Dzisiaj odebrałem zestaw pasków i je wymieniłem. Przy tej okazji zmyłem stary smar, dokładnie wyczyściłem talerzyki i wyregulowałem ich wysokość. Teraz taśma nie ociera o szpule. Przy składaniu zastosowałem smar silikonowy, który nie wchodzi w reakcję z tworzywami sztucznymi. Mimo nowych pasków i braku poślizgu na kołach pasowych przewijanie mocno zwalnia pod koniec szpuli. To normalne, czy coś jest nie tak? Silniki szpul zimne (dosłownie zimno, nie są nawet letnie) a więc nie są przeciążane.

KARR

• 9 / 5
  • Nowy użytkownik
07-03-2026, 14:28
Po wyczyszczeniu styków Kontaktem S i umyciu całej płytki kontaktem U mam problem. Dymi się z tych dwóch zielonych rezystorów na zdjęciu. Dzieje się to tylko przy odtwarzaniu, podczas przewijania i ja zatrzymaniu nie. O co tu chodzi? Żadnego zwarcia nie spowodowałem, żadnego przewodu nie oberwałem…

AUDIOTONE

• 11387 / 6515
  • Moderator Globalny
07-03-2026, 14:42
Po wyczyszczeniu styków Kontaktem S i umyciu całej płytki kontaktem U mam problem.
Przejrzyj dokładnie płytkę czy nie ma na niej jakiegoś "malutkiego włosa miedzianego" który coś zwiera... mogło się coś dostać podczas czyszczenia. Trudno powiedzieć, nie wiadomo z od czego są te rezystory... nie widać także strony laminatu. Trochę wróżenie z fusów. ;-) Przejrzyj schemat, zlokalizuj rezystory na nim i napisz co i jak.
Wojtek.

Hammer

• 5712 / 2976
  • Ekspert
07-03-2026, 15:39
To rezystory R57 i R 396 równolegle wraz z R56 i C 44, wcześniej jest tranzystor T59, zmierz go, później idzie dalej do silnika M2 przez diode d10.
Scemat jest u Tanya strona 13 i 14
I po raz trzeci.....elektrolity do wymiany , stre Philipsy robią cuda.