Audiohobby.pl

Technics RS-B765 PXS

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
13-04-2023, 18:01
Cytat: Frytejro
Jak kupowałem to białą, wtedy chyba jeszcze nie doczytałem, że niby czerwone są lepsze. Teraz widzę że sprzedawca robi je w kolorze... Lodów jagodowych :D  nie wiem czy tutaj można linki wrzucać, jak coś to mogę wrzucić.  Swoją drogą zbieram się już te 1,5roku by kupić następna do drugiego rs-bx707 i aż sprzedawca kolory zmienił
Faktycznie, te drugie są teraz w kolorze jagodowym ;) Dawno nie śledziłem aukcji z nimi, stąd zmiana koloru mi umknęła.

Nigdy nie widziałem aby w zębatce RDG0034 uszkodziły się zęby. Zawsze pęka tulejka, która nachodzi na trzpień silnika. Myślę, że producent przewidywał problem, bo owa tulejka w późniejszym czasie stała się grubsza. Modele takie jak RS-B555/565 czy 755/765 miały ją cieńszą, ale już RS-BX828 znacznie grubszą, nie pamiętam już jak ma 707, ale pewnie też tą grubszą. 

Naprawienie tego pęknięcia sprężynką jest bardzo skuteczne i jak do tej pory z mojego doświadczenia wynika bezawaryjne. Cały problem w znalezieniu odpowiedniej sprężynki, tak aby kilka zwojów weszło ciasno na tulejkę. Jakby nie patrzeć te zębatki wytrzymują ponad 30 lat i dopiero po tym czasie pojawiają się uszkodzenia. Żaden zamiennik nie będzie tak wytrzymały. Ja jestem zdania, że lepiej ratować oryginał, dopiera jak firmówka zupełnie się rozpadnie, użyć zamiennika.

artekk

• 1710 / 6221
  • Ekspert
13-04-2023, 18:19
Gratuluję udanej naprawy Jakubie :)

W Technicsach tej generacji dość często występują problemy z przegrzanymi padami i ścieżkami, co na wstępie Tobie sugerowałem. Mnie trafiło się to w RS-B965 i RS-B900. Nie kontaktujące tranzystory były przyczyną "głupawki" magnetofonów, wyłączania się, migania wyświatlaczem etc. W 965 trzeba było naprawiać druk tulejkami miedzianymi, bo nie dało się tego inaczej uratować. Te magnetofony nie mają żadnych otworów wentylacyjnych i "gotują" się, szczególnie podczas nagrywania. Widziałem, że ktoś przenosił grzejące się tranzystory na tylną ściankę chassiss, dorabiając kable do płyty głownej. Jest to jakiś sposób, ale przy okazji żegnaj stanie fabryczny magnetofonu. W przypadku tak drogich urządzeń jak RS-B900 ma to jednak znaczenie dla właścicieli.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Frytejro

• 41 / 787
  • Użytkownik
13-04-2023, 18:39
Zawsze bezinwazyjnie można zdjąć górna obudowę podczas nagrywania, jak to modne się stało w lampowcach 😂  i ew komputerowy wentylator wolnoobrotowy by był niesłyszalny dołożyć :D

W onkyo integra ta-2870 mam wyloty na całej tylniej ścianie, każdy tranzystor ma radiator, a i tak po 3h grania pokrywa jest tak ciepła że gramofon jest podgrzewany :D   chociaż i tak brakuje mu do cedeka Philipsa na 220V 😂

JaKub92

• 2013 / 5822
  • Ekspert
14-04-2023, 15:13
Naprawienie tego pęknięcia sprężynką jest bardzo skuteczne i jak do tej pory z mojego doświadczenia wynika bezawaryjne.

Ja swoją w swoim po prostu podkleiłem i siedzi od kilku lat.

Gratuluję udanej naprawy Jakubie :)

W Technicsach tej generacji dość często występują problemy z przegrzanymi padami i ścieżkami, co na wstępie Tobie sugerowałem.

Dzięki :)
Dlatego w pierwszym rzędzie sprawdziłem i przelutowałem tranzystory, później wymieniłem kondy przy nich. Za to teraz mamy kolejną przyczynę tego uszkodzenia :)

Jak sobie tak teraz pomyślałem o tym 965 którego mi sami wiecie kto podpier..... pod pretekstem naprawy tej usterki, to znowu mnie krew zalewa haha... Teraz bym to ogarnął, skoro z tym daliśmy radę. Ale te 8 lat temu człowiek był za głupi...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
14-04-2023, 19:36
Jak sobie tak teraz pomyślałem o tym 965 którego mi sami wiecie kto podpier..... pod pretekstem naprawy tej usterki, to znowu mnie krew zalewa haha... Teraz bym to ogarnął, skoro z tym daliśmy radę. Ale te 8 lat temu człowiek był za głupi...
To było to samo uszkodzenie ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 2013 / 5822
  • Ekspert
14-04-2023, 22:38
Właśnie o tym mówię... Mógł leżeć np stabilizator a nie tylko głupi rezystor jak tutaj, ale bym go zrobił.

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
15-04-2023, 20:05
Cytat: JaKub92
Ja swoją w swoim po prostu podkleiłem i siedzi od kilku lat.
Trochę się wzbraniam od wklejania czegokolwiek, bo jakby było trzeba po coś zdjąć zębatkę (np.: awaria silnika) to jednak się nie da. Zawsze jednak preferuję rozwiązania, które da się zdemontować. Tak czy inaczej wiem, że wklejanie działa, gdyż te zamienniki, przynajmniej czerwone, są/muszą być wklejane. Widziałem też różne próby naprawy w postaci nakładania rurki termokurczliwej czy zgrzewania, ale skuteczność tych metod raczej nie jest zbyt dobra.

JaKub92

• 2013 / 5822
  • Ekspert
21-04-2023, 19:00
Pograł już chyba kilkanaście godzin i poskładałbym go, ale...
Mam problem z tą durnowatą złączką. Najpierw przewody za nic nie chciały wyjść - nawet po zdjęciu plastikowej osłony. Żeby je wyjąć, każdą z blaszek musiałem delikatnie odginać śrubokrętem, przy czym było słychać delikatne pyknięcie. Później za to siedzą w niej na tyle luźno, że można je sobie swobodnie wsuwać i wysuwać. Zabezpieczenie ich tą osłoną nic nie daje. Próbowałem również dogiąć blaszki - również nic :(
Nie mam już innego pomysłu, jak po prostu delikatnie je "podlutować", ale wstrzymałem się, bo stwierdziłem, że może któryś z kolegów z tym walczył i może ma na nią patent?...

Swoją drogą - straszny idiotyzm zrobili, biorąc pod uwagę, że wszystkie inne złączki w tym magnetofonie są normalnie - po zdjęciu blokady bez problemu wychodzą, a po jej założeniu siedzą sztywno. Tylko ta nie... :/

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
21-04-2023, 21:19
Rany, co tam się stało ? Taśmę wyjmuje się bardzo łatwo, wystarczy nacisnąć w dół plastikowy element, który jest na górze (u Ciebie go nie ma), zamieszczam zdjęcie. Ponowny montaż taśmy również zaczynamy od wciśnięcia w dół wspomnianego elementu, włożenia taśmy i puszczeniu go.

Hammer

• 5069 / 2635
  • Ekspert
21-04-2023, 22:35
Jak nie było górnej ramki to już ktoś filozof tam był wcześniej........ i zrobiło to zmyłke bo nie było czym nacisnąć.

JaKub92

• 2013 / 5822
  • Ekspert
22-04-2023, 17:21
Była, tylko ją zdjąłem. I wychodzi na to, że spieprzyłem :( Ale nigdy wcześniej nie spotkałem złączki, którą należy nacisnąć, żeby wyciągnąć przewody. I dlaczego w całym magnetofonie tylko tą jedną zrobili w ten sposób?... Pozostaje mi szukać gniazda na podmianę :(

Hammer

• 5069 / 2635
  • Ekspert
22-04-2023, 17:39
 Kenwoodach takie naciskane były  i ja też kiedyś się dałem nabrać, tylko że u mnie udało się system odwrócić i udało się włożyć z powrotem, a już se kupiłem nowe co by przelutowywać ....

Marcin71

• 8 / 70
  • Nowy użytkownik
24-01-2025, 20:01
Mam szybkie pytanie. W moim 765 mam taki przypadek, że pogra trochę i wyłacza autostop odtwarzanie. To samo w przypadku nagrywania. Dzieje się to losowo. Czasem pogra 30 min i wyłączy. Włączę i gra dalej a czasem jest seria po kilka razy wyłącza co kilkanascie sekund. Gdzie zacząć poszukiwania? Dodam że patrzyłem na prawą rolkę i kręci, nie wciąga taśmy.

Hammer

• 5069 / 2635
  • Ekspert
24-01-2025, 20:23
Sprawdź na przykład styki kasety w kieszeni i warto je przeczyścić to na początek.

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
24-01-2025, 20:54
Albo brudny jest przełącznik/styk obecności kasety w kieszeni, albo masz pękniętą zębatkę na osi silnika. Styki najlepiej przeczyścić wszystkie, bo to bardzo ważne elementy odpowiedzialne za wykrywanie rodzaju taśmy, możliwości nagrywania czy obecności kasety. Zębatkę natomiast można wymienić lub naprawić - pokazywałem to w tym temacie. Ogólnie trzeba będzie wyciągnąć napęd, ale ten deck jest bardzo przyjazny w serwisowaniu, nie jest to trudne.