Audiohobby.pl

SONY TC-K990ES / TC-K333ESA

Macio4ever

• 451 / 325
  • Zaawansowany użytkownik
05-10-2025, 13:39
Jestem bardzo ostrożny i próbuję na boku.
Jeszcze dwie uwagi do składania mechanizmu, bardziej dla osób, które to będą robiły po raz pierwszy.

1. Microswitch zaznaczony na zdjęciu - trzeba uważać przy zakładaniu płyty z silnikami, bo lubi się podgiąć zamiast wcisnąć w pozycję pracy.
2. Smarowanie lewej rolki - wg mnie trzeba posmarować powierzchnię pomiędzy kontrą, a metalowym bokiem lewej rolki. Tam jest przy każdym ruchu tarcie, co może spowodować odkontrowanie nakrętki (którą oczywiście trzeba zabezpieczyć). Wydaje mi się, że właśnie dlatego Sony dało tam plastik zamiast mosiądzu aby nie było nadmiernego tarcia

Przy okazji - mechanizm to wersja TCM-200D10
« Ostatnia zmiana: 05-10-2025, 14:28 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 451 / 325
05-10-2025, 21:34
I jeszcze wieczorna aktualizacja.

1. Kondy wymienione, tym razem wstawiłem takie same jak były (Panasonic 10uF/16V).
2. Ciężko chodzący przełącznik Dolby - tylko zgęstniał smar, kropelka oleju i chodzi jak złoto.

Jutro pewnie poskładam mechanizm i zrobię pierwsze testy.
« Ostatnia zmiana: 05-10-2025, 21:37 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10982 / 6409
  • Moderator Globalny
06-10-2025, 09:05
1. Kondy wymienione, tym razem wstawiłem takie same jak były (Panasonic 10uF/16V).
Czyli zastosowałeś SMD...? Żeby oszczędzić sobie w przyszłości kolejnej rozbiórki, wymieniłbym na normalny przewlekany. Wcześniej czy później te SMD będą znów ciekły.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 451 / 325
06-10-2025, 20:04
Zrobiłem jak Sony Genuine Service :), tak to jest wersja smd.
Deck ma ze 30 lat, stare sporo wytrzymały, nowe kondy raczej nie padną za rok czy pięć. W razie czego to przy wymianie paska można je łatwo podmienić.
« Ostatnia zmiana: 06-10-2025, 20:06 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10982 / 6409
  • Moderator Globalny
06-10-2025, 20:42
W razie czego to przy wymianie paska można je łatwo podmienić.
Trzymam Ciebie za słowo ;-)
Swoją drogą, ciekaw jestem ile obecne nowe dobrej klasy SMD wytrzymają.
Wojtek.

Macio4ever

• 451 / 325
07-10-2025, 23:09
W razie czego to przy wymianie paska można je łatwo podmienić.
Trzymam Ciebie za słowo ;-)
Swoją drogą, ciekaw jestem ile obecne nowe dobrej klasy SMD wytrzymają.

Spoko ;)
Kupowałem chyba w Mouserze więc oryginały, myślę że posłużą.

No i tak - zmontowałem mechanizm, podłączyłem do sysconu i wszystko działa. No prawie :)  Tzn tact switch od otwierania kasety jednak działa niepewnie - nie załapuje albo załapuje dwa razy na raz więc mechanizm otwiera się i zaraz zamyka. Nie za każdym razem. Raczej do wymiany.

Nie wiem jakiej firmy montowało Sony (ALPS?), w serwisówce jest tylko numer części. Może po prostu kupię Alpsy i wymienię od razu też play/stop/rev/ff aby mieć spokój.

Miałem też chwilę paniki z mechaniką, bo przy otwieraniu kasety dźwięk był taki jakby z delikatnym terkotem. Takim ledwo co. Long story short - ten wahliwy trybik od napędu rolek kasety wydaje taki dźwięk. W sumie dobrze się stało, ponieważ zauważyłem, że plastik, w którym jest obsadzona ośka zaczyna pękać. Po odtłuszczeniu zalałem pęknięcia klejem CA. Wszystko chodzi cacy, płynnie i miękko.

Na zdjęciu widać, że rozbebeszyłem front i górne wzmocnienie - mechanizm można wyjąć bez tej rozbiórki, tylko trzeba odpiąć przewody z SYSCON i się gimnastykować. Tak mi było łatwiej wyjąć i testować mechanizm.

Odkurzę, sprawdzę płytki i zmontuję, jak zdobędę tact switch.
« Ostatnia zmiana: 07-10-2025, 23:47 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 451 / 325
10-10-2025, 12:53
Kapitalizm i globalizacja mają swoje zalety. :) Zamówione w środę przełączniki dziś rano dotarły do mnie. Oczywiście kupiłem zylion różnych aby sobie dopasować.

Zmierzyłem wagą, switch w Sonym wymaga ok 100g nacisku. Kupiłem 100 i 160 Alpsy i Omrony. Wizualnie oryginał wygląda jak Alps
Nowy Alps ma delikatnie wytłumiony klik ale może dlatego, że jest nowy. Chyba wymienię wszystkie aby nie ryzykować kolejnej rozbiórki.

AUDIOTONE

• 10982 / 6409
  • Moderator Globalny
10-10-2025, 14:26
Chyba wymienię wszystkie aby nie ryzykować kolejnej rozbiórki
Też bym tak zrobił. Wymiana wszystkich napewno nie zaszkodzi. ;-)
Wojtek.

Macio4ever

• 451 / 325
10-10-2025, 22:15

Taki jest plan, jednak nie dane mi będzie lutować w ten weekend :) Nie wiem jak ale źle zmierzyłem wysokość switcha i zamówiłem za niskie :( :)
Domówiłem prawidłowe.
Oryginał w Soniaczu to Alps 6x6x5(wys)mm

AUDIOTONE

• 10982 / 6409
  • Moderator Globalny
11-10-2025, 09:03

Taki jest plan, jednak nie dane mi będzie lutować w ten weekend :) Nie wiem jak ale źle zmierzyłem wysokość switcha i zamówiłem za niskie :( :)
Domówiłem prawidłowe.
Oryginał w Soniaczu to Alps 6x6x5(wys)mm
O... ;-(
No tak, tam wystarczy 1.5mm i już nie będą łapać.
Wojtek.

Macio4ever

• 451 / 325
11-10-2025, 10:23

O... ;-(
No tak, tam wystarczy 1.5mm i już nie będą łapać.

Tu nawet te 0,7mm różnicy (sprawdziłem z przyciskami) powoduje, że nie łapie.

Wczoraj jeszcze weryfikowałem wszystkie płytki - wygląda na to, że nie ma ani jednego podejrzanego elementu do wymiany, kondy jak nowe (organoleptycznie), ścieżki cacy, brak zimnych lutów. Elektrolity to głównie Chemicony, w sekcji audio wersja AVR (for audio), kilka Eln i Panasów. Nie będę na ślepo wymieniał, jeśli okaże się, że coś nie chodzi wtedy będę szukał i decydował.

Wzmacniacze operacyjne w większości to Texas Instruments, w tym chwalone za cechy brzmieniowe NE5532P. Układ Dolby to Sony CX20188.

W zasadzie jedyna rzecz, to tradycyjnie dla tych Soniaczy wykwity na powłoce wewnętrznej konstrukcji stalowej. Całe wnętrze nie jest malowane tylko czymś powleczone, na czym robią się takie plamki/odbarwienia - pewnie jakaś reakcja utleniania lub coś podobnego. Tylna płyta, w której są obsadzone gniazda RCA i zasilanie jest malowana i nie ma grama rdzy/wykwitów.
Nie zamierzam nic z tym robić (oprócz usunięcia kurzu), i tak wszystko jest zamknięte i niewidoczne przy użytkowaniu sprzętu.

Podsumowując na tym etapie, cała elektronika jest oryginalna, nie była grzebana i wygląda tip top. Mechanika była wcześniej serwisowana (co najmniej wymiana paska pomocniczego i smarowanie). Potencjometry nie trzeszczą, wyświetlacze bez wypaleń, jedyny feler to tact switch, który wymienię tzn wymienię komplet.
« Ostatnia zmiana: 11-10-2025, 10:29 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10982 / 6409
  • Moderator Globalny
11-10-2025, 12:53
Ta "opryszczka" wewnątrz Soniaków to chyba norma w egzemplarzach z Japonii. Też miałem kilka i każdy miał ospę. Wilgotność robi swoje w Japonii. Trzeba by wszystko szlifować i malować proszkowo.
Wojtek.

Macio4ever

• 451 / 325
11-10-2025, 22:00
Dokładnie tak, moje złomki z Japonii - każdy miał trochę wykwitów. W tym pomalowałem jedynie dolną płytę, jutro zrobię zdjęcia. Głównie aby zabezpieczyć przed korozją.

Zrobiłem wstępne sprawdzenie mechaniki. Wygląda obiecująco ;) Sprawdzałem na kasecie na Abexa. To najlepszy wynik, normalnie trzyma stabilnie w zakresie 0,018-0,019 WRMS. Miodzio.

Luz osiowy na lewym kole zamachowym ustawiłem na 0,15mm

« Ostatnia zmiana: 11-10-2025, 22:05 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5286 / 2869
  • Ekspert
12-10-2025, 17:08
Ta "opryszczka" wewnątrz Soniaków to chyba norma w egzemplarzach z Japonii. Też miałem kilka i każdy miał ospę. Wilgotność robi swoje w Japonii. Trzeba by wszystko szlifować i malować proszkowo.

można przepolerować wełną polerską, w sprayu ocynk albo warstwę antykorozyjną i wystarczy, można dołożyć też później lakier.
Yamahy starsze miały wykwity takie ciekawe

Macio4ever

• 451 / 325
14-10-2025, 23:08
Zgoda, co do polerki ale nie będę środka męczył.

Doszły tact switche, na zdjęciu prawidłowy kod produktu i typ - dokładnie taki, jak był montowany oryginalnie w Soniaczu.
W sumie jest 13 sztuk, wymieniłem wszystkie aby już do tematu nie wracać. Wszystko chodzi precyzyjnie i bez problemów z kontaktowaniem.