Jako poszukiwacz dziury w całym :) wróciłem sobie do 905-ki. Uzbrojony w cierpliwość i większe doświadczenie niż miałem robiąc ją pierwotnie postanowiłem zmierzyć się z pewnymi zagadnieniami.
Pierwsza sprawa, o której pisałem to nierówny punkt 0 w potencjometrze balansu (We), który pracuje razem z gałą Input Level. Cały myk polega na tym, że inaczej układają się rezystancje w położeniu kalibracji wg SM (gałka maks w prawo), a inaczej w położeniu, które jest najczęściej używane (gdzieś między 3 a 4). Podumałem i w sumie musiałbym znaleźć inny potencjometr lub coś na siłę kombinować. Odpuściłem, ustawiłem i zrobiłem kalibrację z Rec Input w zakresie, którego używam i jest ok.
Druga sprawa, to wyraźnie jest jakaś usterka/zagadnienie. Otóż wyświetlacz działa nieprawidłowo - tzn wszystko wyświetla, segmenty działają itd. ale:
Jeśli ustawiam go na stałą częstotliwość jak w SM (nieważne czy 1kHz czy 315Hz) to bardzo ładnie pokazuje zadane 0 db czy -40db oraz wartości pośrednie. Jeśli włożę taśmę kalibracyjną np Abexa od poziomu, wszystko jest cacy - pokazuje jak należy. Jeśli jednak odtwarzam taśmę z nagraniem to punkty szczytowe są za nisko i to o dobre 3-4dB. Oczywiście jakieś różnice mogą być ale nie na takim poziomie moim zdaniem. Ta sama kaseta no w RS-B100 wyświetla się prawie identycznie jak na decku, na którym była nagrana.
Zacząłem czytać, analizować i się zastanawiać. Wygląda to tak jakby nie dopalał lub kiepsko rozpoznawał szczyt. Bardziej optymistyczna teoria, to jakiś problem z wydajnością zasilania (tego decka nie recapowalem w całości) lub czymś w stylu zimnych lutów czy źle kontaktującego złącza. Temat jest rozwojowy :)
Zrobiłem też przy tej okazji weryfikację kalibracji i deko poprawiłem ustawienie głowicy. Sweep na TDK SA w załączeniu.
A na koniec najlepszy smaczek. Jak wiecie z jakiś magicznych powodów RS-B905 nie ma fabrycznie peak hold. No kurna nie wiem, co oni tam jarali przy projektowaniu, niemniej jednak nie ma. Jest to coś, czego mi brakowało od strony estetycznej jak i wygody ustawiania poziomu.
Czytając sobie dokumentacje w poszukiwaniu przyczyn problemów z punktami szczytowymi znalazłem info, że AN6870 (czip sterujący wyświetlaczem w B905) ma wbudowaną funkcjonalność peak hold! Co więcej, nie potrzebuje żadnego zewnętrznego układu aby to realizować :) - ma wszystko w sobie, oczywiście pamięć wewnętrzną i na stałe zaszyty czas wyświetlania. Nóżka nr 24 włącza/wyłącza tę funkcję. Nóżka fabrycznie jest zwarta do masy - ma stan Low. Kusi mnie i chyba zrealizuję tę pokusę aby zrobić sobie unikalną wersję z peak hold. Na dziś wiem (dalej to weryfikuję), że nie jest to wielka rzeźba - odpięcie jednej nóżki i doprowadzenie napięcia aby podać stan Hi. I powinno banglać :)
Co Wy na to?