Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
02-09-2025, 08:58
Odnośnie W&F to jak chcesz taką kasetą, ustawić sprzęt, który powinien mieć porównywalny W&F?
Jak już kiedyś pisałem wcześniej, parametry W&F w urządzeniach nie sumują się. Nagrywając kasetę na sprzęcie, który ma 0,05% (WRMS) bez problemu uzyskasz taki parametr na innym magnetofonie, który też tyle ma. Sprawdzałem to wielokrotnie, nie ma mowy o tym, że parametry się sumują.

Takie nagranie, pomijając w pełni sprawny magnetofon potrzebuje solidnej taśmy i obudowy, wtedy sprzęt który uzyskuje z 0.025% stworzy bardzo dobrą kasetę testową. Przy prędkości i W&F nie ma potrzeby nagrania całą szerokością ścieżki, liczy się dobre cyfrowe sterowanie prędkością, solidna kaseta i sprawny magnetofon z jak najlepszym W&F.

Macio4ever

• 305 / 245
  • Zaawansowany użytkownik
02-09-2025, 09:11
Odnośnie W&F to jak chcesz taką kasetą, ustawić sprzęt, który powinien mieć porównywalny W&F?
Jak już kiedyś pisałem wcześniej, parametry W&F w urządzeniach nie sumują się. Nagrywając kasetę na sprzęcie, który ma 0,05% (WRMS) bez problemu uzyskasz taki parametr na innym magnetofonie, który też tyle ma. Sprawdzałem to wielokrotnie, nie ma mowy o tym, że parametry się sumują.

Takie nagranie, pomijając w pełni sprawny magnetofon potrzebuje solidnej taśmy i obudowy, wtedy sprzęt który uzyskuje z 0.025% stworzy bardzo dobrą kasetę testową. Przy prędkości i W&F nie ma potrzeby nagrania całą szerokością ścieżki, liczy się dobre cyfrowe sterowanie prędkością, solidna kaseta i sprawny magnetofon z jak najlepszym W&F.

Wiem, że masz większe doświadczenie jednak pozwolę się częściowo nie zgodzić.

Raz z powodu moich własnych testów (kaseta nagrana na B100 nie dawała taki niskich odczytów na Sony jak Abex czy Panas), dwa - jeżeli kaseta ma własny WF ma poziomie 0.025 (nagrana na normalnym magnetofonie) to wynik niższy może być jedynie kwestią przypadku (zsumowania się błędów) na mierzonym sprzęcie.

W&F jest obliczany jak odchylenia od częstotliwości więc imho zawsze jest wypadkową własnych nierówności przesuwu sprzętu mierzonego jak i samej kasety. Kaseta nagrana z mega niskim wf mniej wnosi do wyniku pomiaru.

Prędkość - zgoda można sobie ustawić prawie czymkolwiek nagranym na kwarcu, szczególnie że jest duża tolerancja w serwisówkach na tym parametrze.

O ile kojarzę i jak podpowiada Google, to generalna zasada pomiaru jest taka, że "narzędzie pomiarowe powinno mieć dokładność co najmniej o rząd wielkości większą niż tolerancja mierzonej wielkości, aby zapewnić wiarygodne wyniki pomiarów i uniknąć błędów wynikających z nieodpowiedniej precyzji"

Niemniej jednak - jak napisałem wcześniej, zależy co się mierzy :) Jak prosty sprzęt, szkoda zachodu, jak dokładny wypasiony deck wtedy można się zastanawiać czym go pieścić ;)

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
02-09-2025, 09:25
W&F jest obliczany jak odchylenia od częstotliwości więc imho zawsze jest wypadkową własnych nierówności przesuwu sprzętu mierzonego jak i samej kasety. Kaseta nagrana z mega niskim wf mniej wnosi do wyniku pomiaru.
Jeżeli tak by było, nagrywając przykładowo na Technics RS-B707 kasetę z 0,05% i odtwarzając go na  RS-B555, który też ma 0,05% nie mógłbym uzyskać mniej niż 0,1%, a uzyskuję 0,05%. Czyli to tak nie działa, sam dokładnie nie rozumiem jak to jest, ale nie tak że sumują się wartości W&F z urządzeń.

Z tego co pamiętam Twoje nagranie na RS-B100 dawało tylko minimalnie większy wynik. Obecnie uważam, że 0,05% dla tych starych sprzętów jest już zupełnie wystarczające. Jeśli tyle wychodzi, wiadomo że magnetofon jest sprawny. Realnie większość urządzeń oscyluje w granicach 0,06-0,08%. Czasem nawet więcej.

Macio4ever

• 305 / 245
  • Zaawansowany użytkownik
02-09-2025, 09:59
Jeżeli tak by było, nagrywając przykładowo na Technics RS-B707 kasetę z 0,05% i odtwarzając go na  RS-B555, który też ma 0,05% nie mógłbym uzyskać mniej niż 0,1%, a uzyskuję 0,05%. Czyli to tak nie działa, sam dokładnie nie rozumiem jak to jest, ale nie tak że sumują się wartości W&F z urządzeń.

Z tego co pamiętam Twoje nagranie na RS-B100 dawało tylko minimalnie większy wynik. Obecnie uważam, że 0,05% dla tych starych sprzętów jest już zupełnie wystarczające. Jeśli tyle wychodzi, wiadomo że magnetofon jest sprawny. Realnie większość urządzeń oscyluje w granicach 0,06-0,08%. Czasem nawet więcej.

Bo sumowanie nie oznacza zawsze większego błędu. Masz błąd zapisu na taśmie, impulsy nie są dokładnie w tych samych odległościach (upraszczając) plus ocierają rolki (szybciej, wolniej) plus miejscowe rozciągnięcie taśmy. Do tego dochodzą błędy napędu magnetofonu - poślizg, jajo rolki itp. Jeżeli "przyspieszenie" na napędzie nałoży Ci się na "zwolnienie na taśmie" to częściowo błędy się zniwelują.

I teraz jeśli błędy z taśmy są marginalne (rząd wielkości mniejsze) to pomiar pokazuje w zasadzie tylko błędy napędu.

Sam wynik - kwestia jego wiarygodności. Idąc tym tropem, jak rozumiem, używając taśmy o mozliwie najlepszych parametrach wynik staje się bardziej wiarygodny.

Tak to rozumiem ze swojej strony.

Odnośnie ile jest wystarczające to oddzielna kwestia i podzielam Twoją opinię. Sam też nie słyszę różnicy pomiędzy 0,04 z 905 i 0,024 z Sony, a próby osiągnięcia parametrów fabrycznych traktuję w kategoriach hobbystycznych i poznawczych :)

AUDIOTONE

• 10726 / 6329
  • Moderator Globalny
02-09-2025, 11:14
Dobrze, dalszą rozmowę (związaną z pomiarami W/F) proszę kontynuować w odpowiednim temacie.
http://audiohobby.pl/index.php?topic=13378.0
Nie to, bym Was koledzy negował. Co dyskusja ciekawa, tylko łatwiej ją potem odszukać w odpowiednim temacie.

W tym temacie tylko same zagadnienia kaset testowych.
« Ostatnia zmiana: 02-09-2025, 11:17 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 39 / 37
  • Użytkownik
02-09-2025, 19:01
Yyy, ja tu tylko zostawię na chwilę, bo akurat przechodziłem…
https://allegrolokalnie.pl/oferta/kaseta-serwisowa-testowa-speed-wow-flutter-nowa-wxx

AUDIOTONE

• 10726 / 6329
  • Moderator Globalny
02-09-2025, 19:50
Yyy, ja tu tylko zostawię na chwilę, bo akurat przechodziłem…
https://allegrolokalnie.pl/oferta/kaseta-serwisowa-testowa-speed-wow-flutter-nowa-wxx

Ale są zawsze jakieś ale. Do ustawienia prędkości "zgrubnie" i na nie wymagającym sprzęcie może być. Ale nie testowałem więc się nie wypowiem. Cena niska, jakość nieznana.
Wojtek.

JaKub92

• 2119 / 5976
  • Ekspert
03-09-2025, 09:50
Opis dość konkretny, czyli można założyć, że wykonawca tej kasety ma jakąś wiedzę. Sygnał do pomiaru nagrany w środku taśmy, co też ma sens. Jednak nie pisze na jakim magnetofonie została nagrana kaseta, a to istotne.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Tmarecki

• 159 / 1620
  • Aktywny użytkownik
03-09-2025, 10:03
Sprzedający ma też w ofercie kasetę: https://allegrolokalnie.pl/oferta/kaseta-testowa-serwisowa-bmts002-zelazowa-nce Tam podaje, że nagrana na: Deck referencyjny Technics RS-BX828. Może ta też na tym decku nagrana.

JaKub92

• 2119 / 5976
  • Ekspert
03-09-2025, 10:19
To kaseta do prędkości i W&F powinna być OK.

Jednak level mamy tylko 250 nWb/m, azymut tylko 8 kHz (mógł po prostu nagrać 10 albo 12,5), poza tym nagrane na głowicy stereo (w opisie mamy "right channel, left channel"), więc szału nie ma, zwłaszcza, że te magnetofony są dość podatne na problem z poprawnym prowadzeniem taśmy.

I tutaj też zapala mi się czerwona lampka: "Nawet bez specjalistycznego sprzętu można precyzyjnie wyregulować swój magnetofon przy pomocy specjalnie przygotowanego utworu testowego."

"utwór testowy – kontrola przenoszenia wysokich częstotliwości/prawidłowego ustawienia skosu głowicy" - tutaj też nie wiem w jaki sposób mamy skontrolować przenoszenie wysokich częstotliwości oraz prawidłowe ustawienie skosu głowicy poprzez nagrany przez gościa UTWÓR TESTOWY???

To są metody chałupnicze, a nie PRECYZYJNA regulacja magnetofonu, o której sam pisze w aukcji.
« Ostatnia zmiana: 03-09-2025, 10:23 wysłana przez JaKub92 »

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
03-09-2025, 11:58
Akurat mam tą kasetę i nawet robiłem jej minitest na forum trzy lata temu - tutaj. Jak na kasetę stereo jest nagrana bardzo dobrze, kilka razy z niej korzystałem. Level jest 250 nWb/m dla sygnału 315 Hz, ale dla 1 kHz jest 160 nWb/m, na wkładce jest napisane -4dB od poziomu odniesienia. Poziomy porównywałem z oryginałami Unitra i potem TEAC i są dokładnie, nie ma się co przyczepić. Azymut też ok.

Utwór testowy jest jak sądzę dla ludzi, którzy nie mają wiedzy i urządzeń aby ustawić sprzęt za pomocą sygnałów testowych. Robi się tak, aby było słychać jak najwięcej wysokich częstotliwości. Metoda znana od zarania dziejów, ustawienie na "oryginalną kasetę" ;) Tylko tutaj w utworze jest bardzo dużo dźwięków w najwyższych rejestrach, aby było to od razu dobrze słychać co trzeba i nie było potrzeby szukać odpowiedniego fragmentu.

Jeśli mam strzelać to ten W&F jest też na RS-BX828, zawsze zresztą można zapytać sprzedawcę.

JaKub92

• 2119 / 5976
  • Ekspert
03-09-2025, 17:38
To nagrał strumień 315 Hz 250 nWb/m, 1 kHz 160 nWb/m, a nie nagrał najbardziej podstawowego 400 Hz 200 nWb/m, do którego można ustawić większość magnetofonów - nawet kalibrowanych do 160 i 250 nWb/m - robiąc pomiar na układzie Dolby...

AUDIOTONE

• 10726 / 6329
  • Moderator Globalny
03-09-2025, 17:43
Brak wiedzy w konkretnym temacie. A wystarczy troszkę czasu poświęcić na szukanie konkretnych informacji.
Wojtek.

RetroTape

• 786 / 1300
  • Ekspert
03-09-2025, 18:00
Nie wiem czemu nie ma, ale domyślam się, że osoby ustawiający magnetofony na scalakach Dolby jednak korzystają w większości z firmowych kaset full track. To jest kaseta dla osób działających raczej amatorsko. Zresztą na wielu firmowych kasetach testowych też nie ma sygnału Dolby. Używam aktualnie Teac MTT-256 i mógłbym powiedzieć "po co dali sygnał 160 nWb/m a nie Dolby, nie znają się" , zawsze i wszędzie da się do czegoś przyczepić ;)

JaKub92

• 2119 / 5976
  • Ekspert
03-09-2025, 18:27
To jak w takim razie osoba działająca amatorsko ustawi sobie magnetofon kalibrowany do 400 Hz 200 nWb/m, skoro tego sygnału brak? A właśnie ta norma podana jest w serwisówkach wielu magnetofonów. I to jest najbardziej podstawowy sygnał - wg. niego ustawisz praktycznie każdy magnetofon, który ma układ Dolby - a akurat tego sygnału brak, dlatego się "czepiam".
I amator czy nie - skoro już kręci magnetofonem, to pomiar na układzie Dolby czy w innym punkcie pomiarowym też chyba wykona. Sam zajmuję się tym amatorsko/hobbystycznie, a jakoś się takich rzeczy nauczyłem.