Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

Macio4ever

• 304 / 244
  • Zaawansowany użytkownik
30-08-2025, 21:49
Kasety Abex-a są do kupienia 3kHz ( prędkość) i 8kHz (skos) na portalach aukcyjnych (Ebay). Kasetę Dolby zamówić u Alexa z ANT i na początek starczy. Lub komplet kaset od Hansa (Ebay, lub strona sprzedawcy). W tym temacie są podane miejsca gdzie kupić te kasety.
Może ktoś jeszcze będzie miał jakieś inne propozycje.

Dzięki za podpowiedzi.
Sprawdziłem te źródła.
Abex jest na eBay. Wysyłka z Chin.
Alex z ANT ma informację na stronie, że na razie nie sprzedaje.
Hans nic nie sprzedaje na eBay.

Próbuję dalej.

Kupowałem ABEX-y z ebaya (Chiny), są koszerne. Jest 2-3 sprzedawców którzy tym handlują i nie ma lipy (np coollpe). Możesz zerknąć do wątku RS-B100 lub KA-5ES, gdzie wrzuciłem wyniki pomiarów po ustawieniu. Abex do W/F i prędkości jest mega dobry, miałem na nim najlepsze wyniki.

Lipa jest z Dolby, bo Alex jak napisałeś nie sprzedaje, oryginały nie do zdobycia.

Nie kupuj kasety z opisem "MIX frequency" ponieważ do dekodowania trzeba mieć urządzenie lub robić to oprogramowaniem.

Kaseta Mariana jest nagrana na Sony 555ESJ więc wszystkie wskazania będziesz miał większe niż 0,024% (WF) i to zakładając, że ten egzemplarz trzyma fabryczne parametry. Moim zdaniem do zweryfikowania prędkości OK, do WF to tylko czy nie masz totalnej kiszki. Do sprawdzenia ile masz realnie W&F tylko firmowa kaseta typu Abex, Teac, Panas, które były nagrywane na pro sprzęcie mającym wf o rząd wielkości mniejszy niż najlepszy deck. Jak chcesz wyślij mi kasetę nagram Ci sygnał 3kHz na Sony TC-KA5ES, który trzyma fabryczne parametry.
« Ostatnia zmiana: 30-08-2025, 22:02 wysłana przez Macio4ever »

Michal_LDZ

• 39 / 36
  • Użytkownik
30-08-2025, 22:15
Kasety Abex-a są do kupienia 3kHz ( prędkość) i 8kHz (skos) na portalach aukcyjnych (Ebay). Kasetę Dolby zamówić u Alexa z ANT i na początek starczy. Lub komplet kaset od Hansa (Ebay, lub strona sprzedawcy). W tym temacie są podane miejsca gdzie kupić te kasety.

Dzięki za podpowiedzi.
Sprawdziłem te źródła.

Próbuję dalej.

Kupowałem ABEX-y z ebaya (Chiny), są koszerne. Jest 2-3 sprzedawców którzy tym handlują i nie ma lipy (np coollpe). Możesz zerknąć do wątku RS-B100 lub KA-5ES, gdzie wrzuciłem wyniki pomiarów po ustawieniu. Abex do W/F i prędkości jest mega dobry, miałem na nim najlepsze wyniki.

Lipa jest z Dolby, bo Alex jak napisałeś nie sprzedaje, oryginały nie do zdobycia.

Nie kupuj kasety z opisem "MIX frequency" ponieważ do dekodowania trzeba mieć urządzenie lub robić to oprogramowaniem.

Kaseta Mariana jest nagrana na Sony 555ESJ więc wszystkie wskazania będziesz miał większe niż 0,024% (WF) i to zakładając, że ten egzemplarz trzyma fabryczne parametry. Moim zdaniem do zweryfikowania prędkości OK, do WF to tylko czy nie masz totalnej kiszki. Do sprawdzenia ile masz realnie W&F tylko firmowa kaseta typu Abex, Teac, Panas, które były nagrywane na pro sprzęcie mającym wf o rząd wielkości mniejszy niż najlepszy deck. Jak chcesz wyślij mi kasetę nagram Ci sygnał 3kHz na Sony TC-KA5ES, który trzyma fabryczne parametry.

Chętnie skorzystam, dzięki.
Jaka to powinna być taśma?
Żelazo, chrom?
Metalowej… nie mam.
Rozumiem, że powinna być nówka sztuka? NOS?

Macio4ever

• 304 / 244
30-08-2025, 22:33

Dzięki za podpowiedzi.
Sprawdziłem te źródła.

Próbuję dalej.

Chętnie skorzystam, dzięki.
Jaka to powinna być taśma?
Żelazo, chrom?
Metalowej… nie mam.
Rozumiem, że powinna być nówka sztuka? NOS?

Typ taśmy jeden pies. Najlepiej nowa - 60 lub 46. TDK, Maxell, Sony. No nie ostatni chłam :). Nagram Ci sygnał na RS-B100 i Soniaczu. Reszta na priv aby tu nie śmiecić.

Podkreślam - to Ci się przyda do zorientowania się, jak się ma magnetofon, a nie do porządnej kalibracji.
« Ostatnia zmiana: 30-08-2025, 22:39 wysłana przez Macio4ever »

Tmarecki

• 157 / 1618
  • Aktywny użytkownik
30-08-2025, 23:35
Mam pytanie czy ktoś posiada może te kasety: https://www.naks.es/calibration-tapes/ albo może coś o nich powiedzieć? Poszukuję kasety do ustawiania wysokości głowicy 1kHz. Mam zestaw od Hansa, ale ta kaseta nawet po przełożeniu do innej obudowy mnie nie przekonuje. Jest bardzo niestabilna tzn. w różnych miejscach taśmy są różne wskazania. Może trafiłem na gorszy zestaw, bo kasety od azymutu 10kHz i zamówiona poza zestawem dodatkowo 15kHz (też od niego) dają różne ustawienia. Kasety od Alexa są niestety niedostępne.

Macio4ever

• 304 / 244
31-08-2025, 11:53
Moim skromnym zdaniem ta informacja zamyka temat "These tapes are made-to-order on my regularly calibrated CR7 or Dragon decks, making sure the decks are spot-on beforehand."

W&F odpada, bo taśma będzie miała błąd z decków powyżej, 400Hz będzie na tyle dokładne na ile sa tamte magnety, do skosu to raczej powinna być taśma full track.

Wydasz i kupisz ponownie tylko Abexy :)

Kłopot jest z kasetami z poziomem/Dolby choć na ebayu są Abexy 315Hz 0db Praga więc można sobie w sumie przeliczyć wartość sygnału.

Tmarecki

• 157 / 1618
  • Aktywny użytkownik
31-08-2025, 14:44
Tak je oceniałem, ale zdziwiło mnie, że ma same pozytywne opinie (Tak przynajmniej znalazłem). Chciałem się upewnić, żeby nie wydać pieniędzy na coś co się nie przyda. Najbardziej zależy mi na taśmach 1kHz do ustawiania wysokości głowicy (W Nakach) i do azymutu 10kHz albo 15kHz. Akurat Dolby od Hansa wydaje się ok. Sprawdzałem/porównywałem ją u znajomego i jest najbardziej stabilna.

Tmarecki

• 157 / 1618
  • Aktywny użytkownik
31-08-2025, 14:47
Najgorsze, że od Hansa zamawiałem dwie do azymutu 10kHz i 15kHz i jest różnica między nimi w tej najstabilniejszej środkowej części kasety. O początku i końcu taśmy nie mówię, bo tam to pływa. Niestety zmiana obudowy na lepszą niewiele zmieniła.

chorazy3

• 2079 / 2092
  • Ekspert
31-08-2025, 19:09
Link do oferty kaset HPR:

https://ebay.us/m/THS1kk
« Ostatnia zmiana: 31-08-2025, 19:13 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Tmarecki

• 157 / 1618
  • Aktywny użytkownik
31-08-2025, 20:02
Link do oferty kaset HPR:

https://ebay.us/m/THS1kk
No właśnie te od Hansa mam zestaw plus 15kHz do azymutu. Te od azymutu trochę się różnią przy ustawianiu (jeden dwa ząbki w Nakamichi LX-5). Dolby jest zdaje mi się ok. 3150Hz też. Od wysokości 1kHz jest bardzo niestabilna i pokazuje różne wskazania w różnych miejscach taśmy. Jest jakaś alternatywa? (Azymut i wysokość głowicy w Nakach na tych mi najbardziej zależy) 

AUDIOTONE

• 10720 / 6328
  • Moderator Globalny
31-08-2025, 20:29
Z mojej wiedzy jedynym sensownym rozwiązaniem do ustawiania wysokości głowic jest T10 od Alex-a. Ale niestety na chwilę obecną Alex zawiesił nagrywanie. Jeszcze ktoś w USA nagrywał kasety z dobrym skutkiem (były pozytywne opinie na TH), trzeba by poszukać na TH...
Niestety obecnie jest problem z dobrymi kasetami do kalibracji.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 782 / 1299
  • Ekspert
31-08-2025, 21:40
Od wysokości 1kHz jest bardzo niestabilna i pokazuje różne wskazania w różnych miejscach taśmy.
Kaseta do wysokości głowicy musi być bardzo równo nawinięta na szpulkach. Najlepiej ją przewinąć do końca, a w drugą stronę po prostu odtworzyć w normalnej prędkości. Wtedy odwrócić i zrobić testy.

Tmarecki

• 157 / 1618
  • Aktywny użytkownik
31-08-2025, 23:22
Od wysokości 1kHz jest bardzo niestabilna i pokazuje różne wskazania w różnych miejscach taśmy.
Kaseta do wysokości głowicy musi być bardzo równo nawinięta na szpulkach. Najlepiej ją przewinąć do końca, a w drugą stronę po prostu odtworzyć w normalnej prędkości. Wtedy odwrócić i zrobić testy.
W takim razie spróbuję znaleźć jakąś bardzo dobrą obudowę i zrobię tak jak piszesz. Ja tylko swoją przewijałem. Nie pomyślałem o tym sposobie. Rzeczywiście podczas odtwarzania taśma układa się równo, na pewno lepiej niż podczas samego przewijania. Może jeszcze uda się wykorzystać te kasety, bo alternatywy nie widać.

chorazy3

• 2079 / 2092
  • Ekspert
01-09-2025, 13:26
Co do Abex-ów i Teaców z eBay to jak dla mnie wyglądają na podróbki. Bardzo dużo ich ostatnio oferują i są też dostępne wszystkie rodzaje na AliExpress. Kilka lat temu owszem zdarzały się oryginały i znany mi jest sprzedający Coolpe. Ale nawet jak znajdziesz oryginalną używkę to nie wiadomo czy nie zajechania albo poziomów (zwł. Dolby) nie będzie trzymać.

Co do kasety speed, w&f to ta od Mariana jest w zupełności wystarczająca. Nie wiem w jakich 40-letnich magnetofonach spodziewać się w&f niższego od 0.025%. Przesada czepiać się tej kasety. Lepiej nie mieć żadnej?

Kasety od HPR jeśli idzie o speed/w&f i 3 szt do ustawienia poziomu odczytu są też bdb.
Z azymutem faktycznie może być różnie i może być konieczna zabawa z wymianą obudowy. I nie mamy jak potwierdzić czy jest dobrze jak nie ma jakiejś innej np. od Alexa.
Trzeba by poczytać na TH oni tam na bieżąco opisują te kasety i są w kontakcie z HPR.
1kHz od niego mi nie podpasowała, T10 od Alexa jest najlepsza.

Ostatnie wypusty mają dobre opinie. Kaseta 1kHz jest nagrana tak jak T10 Alexa, tylko w przerwie między ścieżkami.
https://www.tapeheads.net/threads/hanspeter-roth-cassettes.90622/page-15
« Ostatnia zmiana: 01-09-2025, 14:00 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

AUDIOTONE

• 10720 / 6328
  • Moderator Globalny
01-09-2025, 14:09
Co do Abex-ów i Teaców z eBay to jak dla mnie wyglądają na podróbki. Bardzo dużo ich ostatnio oferują i są też dostępne wszystkie rodzaje na AliExpress. Kilka lat temu owszem zdarzały się oryginały i znany mi jest sprzedający Coolpe. Ale nawet jak znajdziesz oryginalną używkę to nie wiadomo czy nie zajechania albo poziomów (zwł. Dolby) nie będzie trzymać.

Owszem, trzeba uważać. Abex w połowie lat 80-tych ( listopad 1985) przeniósł fabrykę kaset testowych do Chin. Jest to napisane na stronie Almedio. INC. ( dawny Abex).

https://www.almedio.co.jp/en/cp-en/history-en/

Z tego względu sporo kaset Abexa jest tam dostępna. Ale oczywiście to co pozostało to już tylko sporadyczne modele. Do skosu 8kHz, prędkości 3kHz, i nieliczne do przesłuchu także i nowe Abexy puste do zapisu. Zdażają się też kasety multi freq, ale to dlatego że nikt ich za bardzo nie kupował. I dlatego to zostalo. Kasety nowe TEAC-a z Chin to 95% podróbki, bowiem zakończyli produkcję w latach 90-tych. I były produkowane tylko w Japonii.
AliExpress bym odpuszczał jeśli chodzi o zakupy kaset testowych. Też mi to zalatuje podróbami.
« Ostatnia zmiana: 01-09-2025, 14:28 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 304 / 244
02-09-2025, 08:42

Co do kasety speed, w&f to ta od Mariana jest w zupełności wystarczająca. Nie wiem w jakich 40-letnich magnetofonach spodziewać się w&f niższego od 0.025%. Przesada czepiać się tej kasety. Lepiej nie mieć żadnej?

Kasety od HPR jeśli idzie o speed/w&f i 3 szt do ustawienia poziomu odczytu są też bdb.
Z azymutem faktycznie może być różnie i może być konieczna zabawa z wymianą obudowy. I nie mamy jak potwierdzić czy jest dobrze jak nie ma jakiejś innej np. od Alexa.
Trzeba by poczytać na TH oni tam na bieżąco opisują te kasety i są w kontakcie z HPR.
1kHz od niego mi nie podpasowała, T10 od Alexa jest najlepsza.

Ostatnie wypusty mają dobre opinie. Kaseta 1kHz jest nagrana tak jak T10 Alexa, tylko w przerwie między ścieżkami.
https://www.tapeheads.net/threads/hanspeter-roth-cassettes.90622/page-15

Odnośnie W&F to jak chcesz taką kasetą, ustawić sprzęt, który powinien mieć porównywalny W&F? Owszem sam sprawdziłem nagraną kasetę na B100 i dla 905, który ma znacznie wyższy WF była ok ale już nie dla porównywalnego sprzętu. Oczywiście zgoda, że prędkość można ogarnąć kasetą nagraną u kolegi.

Abex kosztuje ok 70 Euro z przesyłką. Nie wierzę, że to są podróbki (przynajmniej te które mam), ze względu na osiągi. Takie niby kopie to są Sanyou (opis "like Abex") za kilka USD. A nawet jeśli jest to podróbka, to znów patrząc na jakość jest to bez znaczenia.

Nie ma też pełnej oferty, skoro (ani Abexa ani Teaca) by podrabiali to powinny być dostępne level (np -4db) i Dolby, bo tych jest prawie nic lub nic więc by schodziły. Gros tych kaset to mixy sygnałów lub pozostałe wf i skosy głównie 6,3KHz. Dla mnie to wygląda jak resztki z magazynów.

Co do TEAC to nie wiem, nie kupowałem choć pewnie spróbuję z ciekawości i się podzielę wrażeniami.

Na Alliexpres są często te same zdjęciajak na ebay  i pewnie Ci sami sprzedawcy, tym bardziej że są w cenach ebayowych.

Piszę bardziej w kontekście własnych obserwacji, a nie przekomarzania się :). W sumie to, że sprzęt ma 40 lat nie oznacza, że musi być złomem. Przynajmniej mechanicznie, takie z małym przebiegiem wciąż trzymają parametry.

No i zgoda, że jak się ratuje sprzęt o wartości np 500zł to kupno kasety za 300zł czy kaset za kolejne setki może nie mieć uzasadnienia.

« Ostatnia zmiana: 02-09-2025, 08:48 wysłana przez Macio4ever »