Co do Abex-ów i Teaców z eBay to jak dla mnie wyglądają na podróbki. Bardzo dużo ich ostatnio oferują i są też dostępne wszystkie rodzaje na AliExpress. Kilka lat temu owszem zdarzały się oryginały i znany mi jest sprzedający Coolpe. Ale nawet jak znajdziesz oryginalną używkę to nie wiadomo czy nie zajechania albo poziomów (zwł. Dolby) nie będzie trzymać.
Co do kasety speed, w&f to ta od Mariana jest w zupełności wystarczająca. Nie wiem w jakich 40-letnich magnetofonach spodziewać się w&f niższego od 0.025%. Przesada czepiać się tej kasety. Lepiej nie mieć żadnej?
Kasety od HPR jeśli idzie o speed/w&f i 3 szt do ustawienia poziomu odczytu są też bdb.
Z azymutem faktycznie może być różnie i może być konieczna zabawa z wymianą obudowy. I nie mamy jak potwierdzić czy jest dobrze jak nie ma jakiejś innej np. od Alexa.
Trzeba by poczytać na TH oni tam na bieżąco opisują te kasety i są w kontakcie z HPR.
1kHz od niego mi nie podpasowała, T10 od Alexa jest najlepsza.
Ostatnie wypusty mają dobre opinie. Kaseta 1kHz jest nagrana tak jak T10 Alexa, tylko w przerwie między ścieżkami.
https://www.tapeheads.net/threads/hanspeter-roth-cassettes.90622/page-15
Odnośnie W&F to jak chcesz taką kasetą, ustawić sprzęt, który powinien mieć porównywalny W&F? Owszem sam sprawdziłem nagraną kasetę na B100 i dla 905, który ma znacznie wyższy WF była ok ale już nie dla porównywalnego sprzętu. Oczywiście zgoda, że prędkość można ogarnąć kasetą nagraną u kolegi.
Abex kosztuje ok 70 Euro z przesyłką. Nie wierzę, że to są podróbki (przynajmniej te które mam), ze względu na osiągi. Takie niby kopie to są Sanyou (opis "like Abex") za kilka USD. A nawet jeśli jest to podróbka, to znów patrząc na jakość jest to bez znaczenia.
Nie ma też pełnej oferty, skoro (ani Abexa ani Teaca) by podrabiali to powinny być dostępne level (np -4db) i Dolby, bo tych jest prawie nic lub nic więc by schodziły. Gros tych kaset to mixy sygnałów lub pozostałe wf i skosy głównie 6,3KHz. Dla mnie to wygląda jak resztki z magazynów.
Co do TEAC to nie wiem, nie kupowałem choć pewnie spróbuję z ciekawości i się podzielę wrażeniami.
Na Alliexpres są często te same zdjęciajak na ebay i pewnie Ci sami sprzedawcy, tym bardziej że są w cenach ebayowych.
Piszę bardziej w kontekście własnych obserwacji, a nie przekomarzania się :). W sumie to, że sprzęt ma 40 lat nie oznacza, że musi być złomem. Przynajmniej mechanicznie, takie z małym przebiegiem wciąż trzymają parametry.
No i zgoda, że jak się ratuje sprzęt o wartości np 500zł to kupno kasety za 300zł czy kaset za kolejne setki może nie mieć uzasadnienia.