Procedura testów ABX wygląda różnie i ważny jest nie tylko sam CD/DAC/amp/pre, ale jakość połączeń między klockami, przetworzenie danego sygnału audio na falę akustyczną za sprawą kolumn głośnikowy, czy słuchawek, które powinny jak najbardziej transparentnie oddać to, co zostało zarejestrowane i poddane korekcji w trakcie masteringu. Dla mnie najbardziej kłopotliwe bywają odsłuchu w tzw. komfortowych warunkach w salonie audio, które i tak tych domowych nie są mi w stanie zastąpić. Dla mnie ma to jedynie sens, jeśli dane osoby znają dobrze brzmienie tych sprzętów w konkretnych konfiguracjach i używają do tego nagrań, gdzie różnice są łatwe do uchwycenia. U mnie służy do tego m.in. album Whispering Steppes, gdzie bardzo łatwo można uchwycić różnice w ukazaniu wyższego pasma, sceny, holografii, itp. Tak jak wspominałeś czynniki psychoakustyczne też są istotne i jeśli jesteśmy zmęczeni, zbyt podekscytowany, przeziębieni... inaczej odbieramy dany przekaz i niekoniecznie ten, który prezentuje wyższą jakość, a np. ten z większym efektem "wow", choć będzie podbarwiony, z podbitymi skrajami, a czasami krzykliwy. Sprawa jest złożona, była dyskutowana na sąsiednich forach, więc zawsze można tam zerknąć.
Kolejną sprawą jest argument o poziomie współczesnej techniki (w domyśle bardzo zaawansowanej), z którym to bywa z perspektywy ogólnie dość różnie. W tym temacie zapewne szerzej mogą się wypowiedzieć, m.in. forumowi konstruktorzy DIY, którzy zapewne zetknęli się z tym, że kiepskie wykonanie sprzętu nawet z deklarowanych przez producentów stosunkowo dobrych komponentów, dawało niezadowalający efekt i wymagało odpowiednich ulepszeń z ich strony.
Słusznie spostrzegł pastwa, że wypuszczenie flagowca nie jest wcale tak opłacalne. Jeszcze gorzej skończyło się to dla STAXa po wyprodukowaniu legendarnej Omegi - firma wkrótce zbankrutowała.
@gruesome: podejrzewam, że niektórzy z wypowiadających się w tym wątku słuchają muzyki tylko z takimi minami :-I :-/ :-( i po wprawieniu się w taki odpowiedni nastrój przychodzą na forum i piszą :)
Wracając do tematu wątku. Dobrym rozwiązaniem może być lekko ocieplający przekaz Mojo połączony z telefonem i np. z DT880, AKG Q701, 501 lub dokanałówkami, np. iSine10.