Audiohobby.pl

Projekt 3way Seas / OB midrange

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
14-09-2008, 16:53
Bartku, nad sprawą w dalszym ciągu myślę a głośników jeszcze nie zakupiłem. Jednak to co jest dla mnie ważne, to spora elastycznośc tej kombinacji przetworników. Jeśli rzeczywiście CD22RN4X w BR "nie nadąży" za ER18RNX w OB przerobię moduł średnio-wysokotonowy na OZ i zastosuję sprawdzoną w symulacjach misiomora kombinację z niskim podziałem bas/ środek. W tej drugiej opcji również w pełni wykorzystuję potencjał wychyleniowy i Sd dużego, 18cm średniaka ograniczając tym samym do minimum od góry pasmo przetwarzania wyspecjalizowanego glośnika na basie.

W jednej i drugiej kombinacji te przetworniki są IMHO dobrze do siebie dobrane pod kątem parametrów, więc zadecydują wrażenia z obioru gotowej (lub prawie gotowej) konstrukcji. Sam moduł średnio-wysokotonowy zarówno w wersji OB jak i OZ z materiału sandwich (mdf+sklejka) przy wykonaniu we własnym zakresie to stosunkowo niewielkie pieniądze z racji na swoje gabaryty, a aktywnośc podziału bas/środek maksymalnie upraszcza zabawe ze zwrotką.

Yotomeczek

• Gość
14-09-2008, 17:04
A jak tam próby z OB ?

bartek_z

• 404 / 6106
  • Zaawansowany użytkownik
14-09-2008, 17:08
>>A jest sens zeby zamiast "spawarki" membrane "trzymala" poduszka powietrzna wewnatrz obudowy ? Przeciez traci na tym ekspresja - i to akurat w prownaniu OB vs jakikolwiek burczybas czy OZ doskonale slychać.

Taki sens, że spawarki na ogół brzmią jak brzmią. Traci się na ekspresji - to i owszem, ale czy aby czesc tej "ekspresji" to nie są zniekształcenia wynikające z bezwładności membrany? Punktem odniesienia to mógłby być horn, ale pod warunkiem że nie prowadzałby własnych zniekształceń i nie miał 2 metrów średnicy.  W każdym razie horn co do zasady działania jest najlepsze, mocno obciąża membranę, przez co nie ma mowy o jakichś dzikich wychyleniach, ale też akustycznie wzmacnia jej najdrobniejsze drgania.

>>Rozumiem już ze wszystko na swiecie est kwesią gustu....ale zeby sobie ten gust wyrobić to najlepiej postawić jedną paczke obok drugiej uwazam :)))))

A to ja też tak uważam. Jedna obok drugiej a nie jedną na drugiej - i generalnie o tym cały czas nawijam. Ktoś lubi OB to jego sprawa. Jak ktoś lubi nawalić się  wódką to sprawa, jak ktoś woli uwalić się  wermutem to też jego sprawa, ale jak połączysz jedno i drugie to będziesz cały następny dzień dochodził do siebie (też niestety sprawdzone w praktyce i nie polecane nigdy w zyciu jeszcze nie miałem tak potężnego i długotrwałego kaca).

lancaster

• Gość
14-09-2008, 17:15
Bartek, sorki ale wlasnie dlatego ze spawarki brzmią jak brzmią slucham na 3,5W SET, i dlatego ze odgrody, czy dobre horny(bo ostatnio słuchalem też masakrycznie kiepskiego Klipscha) brzmią przy wszystich paczkach w ktorych ekspersja/życie jest odbierana/trzymana przez poduszki powodujace kompresję slucham wlasnie na wynalazkach.

Ja już nie mieszam alkoholi bo nie ma potrzeby !:)))) A dobry dxwięk w moim rozumieniu to nie nawalanie się czymkolwiek  tylko trzeźwe  podnoszenie standardu przyjemnosci w zyciu.
Z takim podejsciem na temat odgrody bedzie Ci bardzo ciężko zmontowac udany projekt.

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

bartek_z

• 404 / 6106
14-09-2008, 17:17
Krs 47 - to co piszesz ma sens, musisz jednak dużo uwagi poświęcić solidnej skrzyni dla tego niskotonowego wariata i o ile ędziesz przerabiał środek na OZ to też weź pod uwagę to co pisałem. Akurat nie trzeba robić skrzynki tak pancernej jak na dól, bo 1, max 2mm to jest wszystko co będzie grał ten głośnik, większym problemem jest fala powracajaca na membranę - albo duża obudowa, albo otwór stratny i duzo watoliny do srodka. Jeszcze jedna rzecz - nie rób konstrukcji modułowej, wcale nie jest tak, że izolujesz drgania jednej skrzynki od drugiej, w praktyce tylko jeśli moduły są bardzo ciężkie takie coś ma sens (50 kg i więcej - nie przesadzam), inaczej jedna skrzynka zwyczajnie zaczyna skakać na drugiej. Powodzenia.

bartek_z

• 404 / 6106
14-09-2008, 17:28
Odpowiadasz na wpis
>> lancaster, 2008-09-14 17:15:25
Bartek, sorki ale wlasnie dlatego ze spawarki brzmią jak brzmią slucham na 3,5W SET, i dlatego ze odgrody, czy dobre horny(bo ostatnio słuchalem też masakrycznie kiepskiego Klipscha) brzmią przy wszystich paczkach w ktorych ekspersja/życie jest odbierana/trzymana przez poduszki powodujace kompresję slucham wlasnie na wynalazkach.

Twoje zdanie - twoje prawo. Ja już się wypowiadałem że dla mnie jest tylko dynamika większa lub mniejsza, ekspresji tak czy siak nie widzę, ale ten temat można mielić do następnej gwiazdki i nie dojść do żadnych spójnych wniosków.

>>Ja już nie mieszam alkoholi bo nie ma potrzeby !:)))) A dobry dxwięk w moim rozumieniu to nie nawalanie się czymkolwiek tylko trzeźwe podnoszenie standardu przyjemnosci w zyciu.

Kiedy swiat na trzeźwo jest nie pdo przyjęcia - jak powiesz skąd to cytat to masz plus. Poza tym nie udawaj swiętego, każdy kiedyś chodził do szkoły i łoił różne rzeczy ;-) Ci co mieli honor to omijali jabole i denaturat, ale cała reszta to wio...

>>Z takim podejsciem na temat odgrody bedzie Ci bardzo ciężko zmontowac udany projekt.

?? Czyli z jakim? Z takim że dostrzegam wady? A w OZ to niby nie dostrzegam, mało wymieniłem? no i jakoś mi to nie przeszkadza, robię swoje. Nic nie jest idealne - z takiego własnie założenia wychodzę.  

A to , że trochę się nie czuję w tym temacie i nie podzielam bezkrytycznego entuzjazmu do OB to mówiłem już od dawna i dawno juz określiłem na co w związku z tym liczę.

lancaster

• Gość
14-09-2008, 17:39
Dyskutujac sobie tu tak jak dyskutujemy do zadnych wnioskow oczywiscie sie nie dojdzie....no moze poza jednym(do ktorego ostatnio doszedlem :)), ze  - za dużo duskutujemy :)

Świat jest pelen wad...jednak o ile na odleglośc czasami cieżko ocenić co sie bardziej podoba/jest prawdziwsze(dużo zmiennych od pomieszczenia, poprzez eletronike, ciśnienie i inne cuda niewidy na nastroju konczac) o tyle zachęcem do postawienia jednej koncepci obok drugiej w identycznych warunkach z dedykowaną elektronika....wiem wiem...kwestia spaswania z pomieszczeniem....neich wiec pomieszczenie bedzie optymalne dla burczybasa :)
Serio w temacie "życie"/zaistnienie muzyki i kilka innych nie ma o czym mowić....tez bym wolal zeby zycie bylo prostsze i nowinki techniczne niosly zawsze postęp.

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
14-09-2008, 19:32
Cóż jeszcze pare rzeczy mi zostało do wyjaśnienia. Bardzo mi zależy na zastosowaniu waveguide dla gwizdka w tym projekcie. Na to rozwiązanie widzę 3 opcje:

-zostawic 27TBFC/G i próbowac z waveguide Monacora. Plusem tego rozwiązania jest użycie rewelacyjnego pod kątem znieksztalceń 27TBFC/G, który za razem jest niestety dośc kłopotliwy w łączeniu z waveguide za sprawą hexagridu i phaseshielda. U Zapha połączenie z waveguide zaowocowało znacznymi odchyłkami SPL on axis względem off axis w najwyższej oktawie. Inna kwestia to czy tak na prawdę byłoby to słyszalne (rzecz dzieje się w okolicach 15kHz). Tutaj są pomiary Zapha dla 27TDFC w waveguide a niżej jest 27TBFC/G i wspomniane problemy w najwyższej oktawie:

http://zaphaudio.com/hornconversion.html

-zakupic 27TDFC i łączyc go z waveguide Monacora. Plusem jest dobra współpraca tego gwizdka z waveguide, minusem nieznacznie gorsze wyniki w testach zniekształceń w porównaniu do 27TBFC/G. Nie jest to problemem, gdyż po zastosowaniu waveguide zniekształcenia 27TDFC a dole są i tak na takim poziomie, że absolutnie ŻADEN standardowy gwizdek bez tubki nie ma startu. Dodatkowo wypadłoby pomierzyc go po połączeniu z waveguide Monacora, gdyż pomiary Zapha były robione z użyciem tubki o nieznacznie innym profilu. Koszt tych gwizdków jest stosunkowo niewysoki (patrząc na wartośc soniczną wręcz śmieszny), więc jest to rozwiązanie jak najbardziej do roważenia. Poza tym gdybym je kupił miałbym wolną parkę 27TBFC/G do wykonania projektu "powrót do przeszłości" w postaci 2way z 20-tką Tonsila :)

-zakupic 27TBCD/GB-DXT. Plusem jest łatwośc aplikacji w stosunku do łączenia standardowej kopułki z waveguide i możliwośc opracowania górnego podziału bez własnych pomiarów. Generalnie gwizdek jest bardzo dobry ale mam wrażenie, że 27TBFC/G lub 27TDFC z 6,5 calowym waveguide Monacora mają większy potencjał..

bartek_z

• 404 / 6106
14-09-2008, 19:35
A co innego pozostaje przy niedzieli jak podyskutować? Dzień święty trzeba jakoś inaczej niż pracą święcić ;-) Jutro i przez caly tydzień rzadko będziesz mnie tu widywał ;-)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
14-09-2008, 19:44
Bartku, kwestia konstrukcji modułowej vs monoblock nie jest dla mnie tak oczywista. Moje monitory o objętości ok. 17 litrów ze ściankami sandwich 27 i 30 mm, wyklejone matą bitumiczną w środku ważą po 20kg, więc podejrzewam, że rzeczony 25 litrowy moduł basowca z solidnymi wzmocnieniami i grubszymi ściankami będzie ważył w okolicach 35-40kg. Tak masa powinna miec wystarczającą bezwładnośc dla tego stosunkowo niedużego wariata na basie ;)

W przypadku modułu średniotonowego w OB rzeczywiście mogą byc problemy ale już np. 15 kilogramowy moduł średniotonowy postawiony na 40 kilogramowej skrzynce basowca powinien byc bardzo stabilny. Zależy mi na konstrukcji modułowej z dwóch powodów:

-łatwośc zmiany rodzaju obudowy dla sekcji średnio-wysokotonowej

-odseparowanie większej skrzynki basowca od przenoszenia drgań na środku. Jak pewnie wiesz materiały drewnopochodne mają rezonans własny w okolicach 200-600 Hz, czyli tam gdzie pracuje średniak i te częstotliwości trzeba tłumic w skrzynkach (stąd rozwiązania typu maty bitumiczne, czy kompozyty nie mające rzeczonych rezonansów w tym zakresie). Poniżej liczy się sztywnośc i bezwładnośc a z tym myślę, że sobie poradzę w module basowym.

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
14-09-2008, 19:49
<<<-zostawic 27TBFC/G i próbowac z waveguide Monacora. Plusem tego rozwiązania jest użycie rewelacyjnego pod kątem znieksztalceń 27TBFC/G, który za razem jest niestety dośc kłopotliwy w łączeniu z waveguide za sprawą hexagridu i phaseshielda.

Probowalem tego polaczenia Prawdziwym problemem nie jest hexagrid bo akurat dokladnie wpasowuje sie w otwor Monacorowskiego waveguida ale to ze bez dodatkowych elementow laczacych nie da sie Seasa przykrecic do wg Monacora Tubka ta ma wiekszy rozstaw otworow na sruby mocujace glosnik do WG niz otwory w Seasie Musialem wykonac takie pierdolki itp

Robilem sporo prob z Seasem 27TBFC/G z wg Monacora sklejajac to wszystko z aluminiowym Seasem L18RNX/P
Jako ze niezbyt lubie pomiary - zdalem sie na wlasne ucho i koniec koncow w moich OB zagral 27TBFC/G bez wg
Faktem jest ze nie mialem specjalnej potrzeby schodzic nisko z podzialem bo z ta 18-tka bezbolesnie dalo sie to polaczyc przy "klasycznych" podzialach. W kazdym razie monacorowskie wg leza poki co w szafie i czekaja no lepsze czasy ( wolna gotowka....) na jakis przerosniety 2-way z 20 -22cm glosnikiem.

WaldeK

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
14-09-2008, 19:50
Lancaster szczerze mówiąc wolę najpierw szeroko przedyskutowac projekt i zetknąc się z doświadzczeniami oraz poglądami ludzi, którzy mają nieraz sporo ciekawego do powiedzenia niż kupic glośniki, zrobic skrzynki i płacząc wołac o pomoc ;) Nawet skrajnie różne opinie w penych miejscach się spotykają i wychodzą z tego nie raz ciekawe wnioski.

Z resztą IMHO tutaj nie chodzi tylko o same zbudowanie, a w duzej mierze właśnie o ten cały proces przedyskutowania, przygotowania i wreaszcie na samym końcu wykonania wymarzonego projektu :)

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
14-09-2008, 19:50
Kurna - po raz drugi nie wszedl moj wpis! Co jest?!

WaldeK

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
14-09-2008, 19:52
Yotomeczek odgrody czekają, a ja nie mogę się zabrac za rozkręcenie i rozlutowanie monitorów. Tak ładnie grają... ;P

Tak serio to na pewno próby będą, na razie nie mam za bardzo czego na bas podłączyc żeby miec jakiś sensowny obraz całości...

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
14-09-2008, 20:39
A tak z ciekawości zapytam jak bedziesz opracowywał zwrotkę do DXT bez własnych pomiarów??