Czy ktoś próbował i jest sens kupować taką kasetę z Aliexpress?
Jeśli masz na myśli taką najbardziej uniwersalną (dwie szpulki, dynamiczny pomiar i hamowanie) to jest to niezwykle trudne - na Ali dominują Sanyou (jakość mi nieznana), HMCD (jakość nieznana), czasami oryginały ale akurat wspomniana powyżej super rzadko.
Jeśli masz na myśli produkty firmowe (Teac, Abex, Panas itd) to trzeba być ostrożnym i pytać sprzedawców, bo czasami wstawiają zdjęcia oryginału, a sprzedają Sanyou...
Ostrzegam :) - jest jedno ogłoszenie na Ali na Abexa SRK-W100 za 900zł i Pan potwierdził, że sprzedaje Sanyou, a nie Abexa.
Zwróć uwagę, na to, że czarne wkładki wewnątrz SRK (ta wyściółka) mają wyraźne przetłoczenia - tego nie widziałem w chińskich i podróbkach
Kupiłem na Ali z dynamometrycznych Sony i 2 Abexy, wyglądają 100% koszernie - jakość wkładek i tworzywa, wytłoczenia Made In Japan (kaseta, pudełko), nadruki na szpulkach, wskazówki, działanie - tip top. Tylko ja kupiłem te mniej chodliwe i mogłem mieć farta. To w większości są Ci sami sprzedawcy, co na eBay. Trzeba być bardzo ostrożnym.
Załączam zrobione na swoje potrzeby zestawienie typów kaset - wg mojej aktualnej wiedzy, będącej wynikiem poszukiwań w necie, analizy serwisówek itd.
Część firm miała najwyraźniej kasety robione przez SRK [tak są sygnowane] - Abex, Philips, Panasonic. Natomiast Sony, Teac miała sygnowane własnym logo, tak samo (a przynajmniej tak to wygląda) K-Media i Kokusai