Audiohobby.pl

Kasety dynamometryczne.

AUDIOTONE

• 11064 / 6434
  • Moderator Globalny
07-12-2025, 19:52
Na koniec pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Czy jest sens kupować kasetę, która ma taśmę i mierzy moment dynamicznie, a nie statycznie jak ta zblokowana? Mam wrażenie, że sens jest, bo odczyt momentu jest w realnych warunkach pracy, widać też ewentualne poszarpywanie i można odnieść się do momentów podanych w serwisówce.

Chyba jest sens, owszem sam nie mam tej kasety z pomiarem statycznym. I moja wypowiedz niczym nie jest podparta, niestety. Właśnie ze względu na taśmę i jej zachowanie się w torze prowadzenia.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 504 / 350
  • Ekspert
07-12-2025, 20:13
W sumie trudno się nie zgodzić :)
Kontynuuję polowanie na tę do pomiaru dynamicznego dowijania prawej szpulki.
« Ostatnia zmiana: 07-12-2025, 20:17 wysłana przez Macio4ever »

sido

• 62 / 3012
  • Użytkownik
16-12-2025, 20:35
Czy ktoś próbował i jest sens kupować taką kasetę z Aliexpress?

AUDIOTONE

• 11064 / 6434
  • Moderator Globalny
16-12-2025, 20:50
"Taką" czyli dokładnie jaką? Bo są róże... i może okazać się to wtopą a może nie koniecznie. Wklej zdjęcie to zobaczymy.
Wojtek.

Macio4ever

• 504 / 350
  • Ekspert
16-12-2025, 21:10
Jeśli masz na myśli taką najbardziej uniwersalną (dwie szpulki, dynamiczny pomiar i hamowanie) to jest to niezwykle trudne - na Ali dominują Sanyou (jakość mi nieznana),  HMCD (jakość nieznana), czasami oryginały ale akurat wspomniana powyżej super rzadko.

Jeśli masz na myśli produkty firmowe (Teac, Abex, Panas itd) to trzeba być ostrożnym i pytać sprzedawców, bo czasami wstawiają zdjęcia oryginału, a sprzedają Sanyou...

Ostrzegam :) - jest jedno ogłoszenie na Ali na Abexa SRK-W100 za 900zł i Pan potwierdził, że sprzedaje Sanyou, a nie Abexa.

Zwróć uwagę, na to, że czarne wkładki wewnątrz SRK (ta wyściółka) mają wyraźne przetłoczenia - tego nie widziałem w chińskich i podróbkach

Kupiłem na Ali z dynamometrycznych Sony i 2 Abexy, wyglądają 100% koszernie - jakość wkładek i tworzywa, wytłoczenia Made In Japan (kaseta, pudełko), nadruki na szpulkach, wskazówki, działanie - tip top. Tylko ja kupiłem te mniej chodliwe i mogłem mieć farta. To w większości są Ci sami sprzedawcy, co na eBay. Trzeba być bardzo ostrożnym.

Załączam zrobione na swoje potrzeby zestawienie typów kaset - wg mojej aktualnej wiedzy, będącej wynikiem poszukiwań w necie, analizy serwisówek itd.

Część firm miała najwyraźniej kasety robione przez SRK [tak są sygnowane] - Abex, Philips, Panasonic. Natomiast Sony, Teac miała sygnowane własnym logo, tak samo (a przynajmniej tak to wygląda) K-Media i Kokusai
« Ostatnia zmiana: 16-12-2025, 22:16 wysłana przez Macio4ever »

sido

• 62 / 3012
  • Użytkownik
17-12-2025, 09:21
"Taką" czyli dokładnie jaką? Bo są róże... i może okazać się to wtopą a może nie koniecznie. Wklej zdjęcie to zobaczymy.
[/quote]

Ok. Może źle zadałem pytanie. Czy ktoś kupił jakąkolwiek kasetę dynanometryczną na Ali i używał i może potwierdzić że spełnia swoją rolę? Jesli tak to czy może podać jaka to była i od jakiego sprzedawcy?
Czy jakaś zaufana, profesjonalna firma produkuje jeszcze takie kasety ? Jesli nawet to pewno koszt zakupu jest ogromny. Na rynku wtórnym raczej się nie zdarzają.

Mając na myśli "jakąś" kasetę na Ali miałem na myśli np . takie jak w załaczeniu. Nie wiem czy podawac linki do ogłoszeń?

« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 09:28 wysłana przez sido »

sido

• 62 / 3012
  • Użytkownik
17-12-2025, 09:41

[/quote]

Załączam zrobione na swoje potrzeby zestawienie typów kaset - wg mojej aktualnej wiedzy, będącej wynikiem poszukiwań w necie, analizy serwisówek itd.
[/quote]

Dziękuję za to pomocne zestawienie. Rozumiem że to są oryginały nie kupowane na Ali?

Tak na marginesie , nie zabijcie mnie za pytanie. Jak wkleić zdjęcie wprost do wiadomości a nie jako załącznik? Naciskam przycisk "umieść obrazek" i co dalej? Robi się miejsce na wklejenie obrazka . Robię na otwartym obrazku "kopiuj" a potem w oznaczonym miejscu w wiadomości "wklej" ale nie widzę efektu.

Krzysztof_M

• 1902 / 5887
  • Ekspert
17-12-2025, 11:08
Dodaj zdjęcie w postaci pliku ze swojego komputera poprzez opcję "Załącznik".
Zwróć uwagę na ograniczenia:

5 załączników na wiadomość, maksymalny rozmiar wszystkich załączników 2048KB, maksymalny rozmiar jednego załącznika 2048KB

Opcja "Umieść obrazek" dotyczy tylko obrazków z internetu, gdzie wklejasz linki do nich a nie same zdjęcia.
To nie najlepsza z opcji, ponieważ obrazek z internetu za jakiś czas zniknie i przestanie się również wyświetlać w Twoim poście, więc post stracić może sens.
Dlatego najlepiej jest dołączać pliki ze zdjęciami do postów.
Takie jest moje zdanie, oczywiście.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

sido

• 62 / 3012
  • Użytkownik
17-12-2025, 12:41
Tak też zrobiłem że dołaczyłem zalącznik. Widziałem po prostu często że ktoś pisze posta i pod nim ma wklejone bezpośrednio zdjęcie i zapragnąłem tak samo, żeby czytający nie musiał otwierać załącznika tylko od razu widział o co chodzi.

AUDIOTONE

• 11064 / 6434
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 13:56
Zapisać wybrane zdjęcie (nie miniaturę, musi mieć choć 100-300kB "pojemności") na komputerze potem dodać jako załącznik. Nic więcej.

Ale to już sobie potrenuj w istniejącym swoim wpisie bo robi się z tematu kasetowego temat "jak to zrobić"....
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 15:15 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Macio4ever

• 504 / 350
  • Ekspert
17-12-2025, 18:55
Ok. Może źle zadałem pytanie. Czy ktoś kupił jakąkolwiek kasetę dynanometryczną na Ali i używał i może potwierdzić że spełnia swoją rolę? Jesli tak to czy może podać jaka to była i od jakiego sprzedawcy?
Czy jakaś zaufana, profesjonalna firma produkuje jeszcze takie kasety ? Jesli nawet to pewno koszt zakupu jest ogromny. Na rynku wtórnym raczej się nie zdarzają.

Mając na myśli "jakąś" kasetę na Ali miałem na myśli np . takie jak w załaczeniu. Nie wiem czy podawac linki do ogłoszeń?

Odpowiadam na pytania:
1. W moim zestawieniu są znalezione w sieci zdjęcia przykładowych kaset, ja tylu nie mam. Wkleiłem aby widzieć, jak wygląda każdy typ

2. Kupowałem na Ali, stronę wcześniej masz 3 zdjęcia kaset, które nabyłem. W mojej ocenie są oryginalne. Spełniają swoją rolę.

3. Kupowałem w ZoryMusicStore (https://zory.aliexpress.com/store/5627264?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.8.49c61c24EQKd7e) oraz WonderfulMusicStore (https://www.aliexpress.com/store/1102126166?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.14.49c61c24EQKd7e)

4. Zdjęcia, które załączyłeś - jedna taśma to Sanyou, nie wiem jaka jakość (sygnałowe są do bani, było to opisywane w wątku kaset serwisowych). Druga taśma to Abex 100WR  do AUTREVERSU więc w normalnym magnetofonie będzie działać do bani - prawa rolka ma 15g, więc od razu będzie maks, a lewa 100g, ledwo się ruszy.

5. Nie znam żadnej firmy z Japonii lub zachodniej, która aktualnie by produkowała. Bieżąca produkcja to Sanyou i inne chińskie marki.

Używki firmowe bywają, w zeszłym tygodniu poszła na eBayu 811CTM Philipsa

Jak wspomniałem najciężej jest trafić tę najbardziej popularną (pierwsze wiersz z mojego zestawienia). Z prostej przyczyny, że gros pomiarów oblecisz właśnie taką i to obie strony.

Łatwo dostępne są reversy i te ze zblokowanymi szpulkami.
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 19:00 wysłana przez Macio4ever »

sido

• 62 / 3012
  • Użytkownik
17-12-2025, 21:52
Dziękuję Ci za obszerną i pomocną odpowiedź

Macio4ever

• 504 / 350
  • Ekspert
17-12-2025, 21:56
Dziękuję Ci za obszerną i pomocną odpowiedź

Nie ma sprawy, pytaj jak tylko wiemy, to pomożemy :)

Przy okazji skoryguję samego siebie:

Sony TW-2412 - pomiar siły z jaką ciągnie capstan i rolka (bez siły dowijania)
Abex CT-F  - pomiar maks momenty przewijania Rev/FF i maks moment dowijania statyczny (szpulki zablokowane)

« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 22:41 wysłana przez Macio4ever »