Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

• Gość
11-02-2009, 09:59
Cashlack, to jest zakładka DIY, ludzi którzy mają jakąś wiedzę na temat, o którym piszą. Ty takiej  nie posiadasz. Skorzystaj więc z szansy siedzenia cicho.

Lancaster swoją skłonnością do pitolenia dajesz zły przykład matołkom, którzy chcą cię naśladować w erystycznych tyradach :)))

Podałem już kilka propozycji różnych kolumn które powinny być na tyle uniwersalne żeby zagrały u jak największej ilości osób (cudaki-kashlaki do takich nie należą).
Skoro chcesz wprost to jest już taka forumowa kolumna - przynajmniej pod względem popularności był nią klon Totem Mite. Warto pociągnąć ten temat robiąc prawidłowo zestrojoną kolumnę, czyli większa obudowa, prawidłowa zwrotnica i lepsza kopułka - minimum GDWK 10/80/19, 11/100 albo SEAS Taf22. Wersja druga w większej obudowie podłogowej. Wersja trzecia z dwoma głośnikami niskotonowymi w obudowie podłogowej w układzie symetrycznym. Jeden projekt, kilka wariantów więc wielu ludzi znajdzie w tym coś dla siebie.

Lancaster - te wykresy, to charakterystyka AN-E??? Odbierasz ludziom ostatnie złudzenia :)))

GDN 17/100 akurat mam więc o nim piszę.
Za to twoje teoretyczne uzasadnienia dla robienia hałasu świadczą o tym do czego będzie się nadawała robiona wg nich forumowa kolumna :)))
Te 15 g masy ruchomej z głośnika to sobie w buty włóż. Potem się w nich zmierz i zobaczysz przewagę  wrażenia z 15 g nad 13,5 g ;)

PS. Swoją drogą ... ilu się znajdzie chętnych na odjęcie sobie 500 litrów pomieszczenia w narożniku? Może zrobić tę ścianę murowaną???
Jest szansa że gdy Cashlack zacznie budować to się sam zamuruje wewnątrz. Ciekawe czy archeolodzy kiedyś odgadną, że to mumia audiofila-teoretyka?

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
11-02-2009, 10:22
Jestem za pomysłem Qubrica: GDN 17/100 i np. 22TAF - monitor lub niewielka podłogówka.
Na elektrodzie "pop6" popełnił konstrukcję na GDN-ie ale jako, że nie miał do czego porównać brzmienia to niewiele wiadomo co ten głośnik potrafi? Tak samo, niewiadomo, czy nie popełnił błędów pomiarowych i czy zwrotnica nie mogłaby byc "lepsza"?
To może być niezły pomysł: pierwsza "firmowa" forumowa kolumna na GDN 17/100 - będzie-cie/-my pierwsi?

lancaster

• Gość
11-02-2009, 10:39
Qubric, przeciez gotowe zestawy wg twojej recepty mozna kupic w wieelu miejscach....wiele konstruci ma nierownomiernosci spl i brmzi znakomicie(czyt nie nudzi)
Ttaj naprawdę chodzi tylko o stworzenie iluzji

....15g 20/40 sprawdzilem po odsluchu i na nie zwaliłem ze byl zwawszy do sluchanych obok glosników....bo jak do tej pory to sie potwierdza :)
Jezeli byl zwawszy bo jet "gorszy" to tez w niczym nie przeszkadza :)

Nie bedę bronil tego projetu, po prostu go wykonam.
Zamiesć swoj , przeciez niema problemu.

lancaster

• Gość
11-02-2009, 10:41
marius, oslucham tego 17/100 uffff :)

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
11-02-2009, 11:01
Muszę sie przyznać, że początkowo miałem zamysł aby moje MTM-y powstały właśnie na GDN 17/100 ale, że otrzymałem propozycję nie do odrzucenia (cena) to zakupiłem L18RCY i tym sposobem nie sprawdziłem Tonsili w działaniu. Jednakże wcale to nie zmienia faktu, że jeśli ktoś popełni np. monitorki na tym głośniku to chętnie skorzystam z gotowca :)

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
11-02-2009, 11:30
Aha - jak się wsadzi 20 cm głośnik do 500 litrowej obudowy, to będzie piękne zejście , ale z takim impulsem , że subwoofery Creative byłyby przy nim demonami szybkości:)

Pomijając fakt, że koszt materiałów i wykończenia przerósłby wartosć głośników. Wolałbym już CA22RNY w tej cenie..

• Gość
11-02-2009, 12:25
Oczywisciwe Lancaster a gotowych zestawów wg twojej recepty juz dawno nie ma :)))

Proszę bardzo:
GDN 17/100, 15 litrów BR, Fb 45hz
Zwrotnica L1=1,8-2mH  C1 10uF
Vifa D27-35-05 TG
Zwrotnica  C2=4,7mH, L2=0,3mH, C3=18mH
Dzielnik rezystorowy 2 i 22om - dobrać doświadczalnie. Rezystor przed zwrotnicą 1-2om. Przenoszenie liniowe od 50 do 20.000 Hz +/- 1,5db 90-100W mocy i 86db efektywności

Może być?

PS. Ciekawe jak można pojedynczy głośnik pasmowy sprawdzić w odsłuchu... Jesteś widocznie jednym z tych specjalistów od McGyvera którzy puszczali sobie cicho głośnik wysokotonowy bez filtru i stwierdzali ze szeleści :)))

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
11-02-2009, 12:41
Qubric_,
Sprawdzałeś może jak zachowuje się ten GDN filtrowany mniejszą watrością cewki (powiedzmy 0,68mH) i pułapka RLC na break-up?

• Gość
11-02-2009, 14:53
Nie sprawdzałem. Próbowałem obliczyć pułapkę ale on w break-up wchodzi bardzo łagodnie. Przed rezonansem jest spory spadek. Przy symulacji pułapka RLC powodowała jego pogłębienie. Sam rezonans nie dzwoni, daje tylko wrażenie uwypuklenia tej części pasma. Przy silnej filtracji objawi się małym wzniesieniem na charakterystyce. Jeśli już takie eksperymenta robić to raczej z filtrem III rzędu. Można tak dobrać elementy żeby podniesienie efektywności wystąpiło przed brak-upem.

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
11-02-2009, 15:21
Koszty głośników niewielkie, może się skuszę na eksperymenta :)

lancaster

• Gość
11-02-2009, 17:20
Qubric, chyba chcialeś powiedziec ze nie ma juz 17/100 :)))
Dzisiaj pytalem, wyprzedają końcówkę(o ile ktoś ma, bow  poznanskim sklepie brak) i będą niedostępne....chyba ze 100szt zamówisz.

Jak sprawdzic glośnik ? To proste :)
Bierzesz i sluchasz...jak którys muli i gra zlepionym dźwiekiem to jak chcesz z niego życie wycisnać ?
Nie bede sie licytowal bo to bez sensu.

Twój projekt/zwrotka fajna moze nawet, ale tak jak mi powiedziano - glośnik niedostepny.

Oczywiście że moze być :)

• Gość
11-02-2009, 18:18
Głośnik jest w Wieszczecińskim na http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=1062 . I będzie się pojawiał w sklepie Tonsila stosownie do partii zamówienia. A sto sztuk to niedużo – na jakieś 25 par MTMów które planował Marvis. Także śmiało możesz robić forumowe zamówienie  :)

Mówisz że słuchasz i już wiesz jak zagra w zestawie??? Normalnie gumowe ucho. Może spróbuj szczęścia w konkursie "jaka to melodia"? :)))

lancaster

• Gość
11-02-2009, 18:39
qubric, jak masz do niego przekonanie to bierz sie za organizowanie zamówienia.
W ciemno tego robic nie bedę a nie mialem okazji posluchać :)
Do tego info o dostepności też mamy rozne
....wiesz ja tam sobie myślę ze jeśli glosniki same z siebie nie grają z zyciem to po przejsiu przez zwrotnicę nagle nie zaczną niestety.

hehe....teraz nie czytaj :))))
Sluchalem dziś porownanka z polipropylenowymi tonsilami i 20/40 i tak podoba mi sie najbardziej...na gore dam(tego to uz po żadnym pozorem nie czytaj Qubric !) GDW9/60 - papierowy stożkowy - jest dobry:) w porownaniu bezpośrednim z 11/100..

z GDW dxwiek jest bardziej fizjologiczny moim zdaniem niz  z 11/100. Sam góra moze i bardziej rozseparowan(trzeba sie uprzec - serio) ale dźwięk z papierzaka jest dynamiczniejszy, ma lepiej wypelnioną i dynamiczna średnicę i ogólnie wiecej speedu.

Koszt glośników total 200zł/para

« Ostatnia zmiana: 01-01-1970, 01:00 wysłana przez lancaster »

tymek

• 187 / 6107
  • Aktywny użytkownik
11-02-2009, 19:28
Ciekawie sie to zapowiada, jaką efektywnośc można wydusic z Tonsili? Jakie planujesz wymiary paczki do nich?

tymek

• 187 / 6107
  • Aktywny użytkownik
11-02-2009, 19:40
A może 25/40 ?