Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
10-02-2009, 17:12
krs, nie analizowalem tego od strony technicznej. Biore pod uwagę ze ma to byc proekt 2 way i slucham średnicy głównie. Bas w testowej obudowie(mają taka w sklepie) wypada OK, choć z wyzszych modeli był większy.

W 20/40 jest wrazenie większej klarowności w zakresie średnicy. To taa wstepna ocena...
To z zalożenia nie muysza byc przeciez najlepsze paczki na swiecie :)
Budżet minimum na początek i zobaczymy co słychac :)

• Gość
10-02-2009, 20:33
Lancaster podniecasz się niezdrowo i wypisujesz pierdoły. To już kolejna twoja wtopa po myleniu SPL z natężeniem dźwięku.
Do tego co napisał Krs47 dodam, że wg. Lancasterowych rozważań większego strzała będzie miał choćby GDN 16/50/6 bo ma Mms na poziomie 12,5g. A zgodnie z tym co zauważył Krs47 ma także większą od 20 centymetrowego staruszka indukcję w szczelinie ok.0,9 T i wychylenie także małe ale nie ekstremalnie małe bo około 2,5mm co przy dość długiej szczelinie magnetycznej daje dobrą liniowość. Na średnim basie także uzyskamy podobne  podbicie w małej obudowie bass-reflex a w dodatku efektywność w średnim zakresie częstotliwości zbliżoną do 90db ... Więc po prostu niiiiiirwaaaaana dla Lancastera za 80 złotych z regałowej obudowy i głośnika którego można uciąć powyżej 3khz więc połączyć z tonsilowską kopułką za 50 złotych ... I w taki sposób zbudować forumową kolumnę którą już dawno temu zrobił Tonsil pod nazwą Denon albo Fantazja (po mniej udanych kolumnach na starszym i mniej doskonałym technologicznie GDN 20/40).

Jak się bardzo będziecie upierać to się zawezmę i wydłubię z jakiejś sterty starych Radioelektroników taki z rozrysowaną gotową konstrukcją 3 drożną, zamkniętą, podłogową, na 2x GDN 20/40 ... Ale nie wiem czy nie zszokuję takim hi-endem w porównaniu z forumową kolumną.

PS. GDN 17/100 ma Mms 13,4g indukcję w szczelinie 1,25T i Xmax 3,5mm. Daje się włożyć w kilkunastolitrową obudowę bez podbicia na basie.

PPS. Miałem już nadzieję, że się szarpnięcie chociaż na usprawnioną wersję TLC Classik 1 / Tango a nie na takie eksperymenty podwórkowe :)))

To może dostarczę inspiracji...

Kolumny podobne do Totem Staff podłogowe na dwóch Tonsilach w obudowie wykonanej z betonu komórkowego grubości 40mm obmurowanego płytami z gresu polerowanego. To jest dopiero oryginalne i każdy sobie sam może zrobić! I nikt poza forum chyba nie wpadł na taki pomysł :)))

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 20:35
W obu typach obudów potrzebujemy do tego jakiś 300-400 litrów, co jest wartością abstrakcyjną...

Szkoda że nie umiem przeliczać Thiela-Smalla, bardzo proszę jeżeli ktoś ma przystępne wyjaśnienie wzorów o przesyłkę na wkochany@tlen.pl

Anyway. Przyznaję, że 400 litrów / kolumna jest wartością trochę abstrakcyjną. Zgłaszałem wprawdzie kiedyś w dziale "projekty fantastyczne" zwykłe odcięcie murowaną ścianą 1 m bieżącego pokoju, co przy założonych przeze wysokości i szerokości dawało blisko 8000 litrów (przy umiejscowieniu ścianki w połowie pokoju, można by uzskać identyczne parametry TS dla obu stron membrany... ;-D, no i brak baffle stepa i warunki pracy jak dla odgrody, a także pożądany monopol). Co jest irytujące, to przecież aby uzyskać optymalne efekty z klasycznych burczybasów i tak trzeba "odciąć" 1m bieżacy pokoju a za kolumnami ciężko już coś ustawić czy sensownie wykorzystać.

Wracając do dywagacji, podaję swój "logicznościowy" tok myślenia. Myślę że skrzynka (no, ok, skrzynia) o szer i gl 40/40 cm jeszcze ujdzie.

Wysokość... to jest moim zdaniem bardzo otwarty temat. Ja już od dawna się zastanawiam, dlaczego nie wykorzystać przestrzeni nad kolumną, skoro i tak nic na niej nie powinno się stawiać...

Typowa meblościanka (właqśnie sprawdziłem) ma wysokość 210 cm.

Bas można na etapie konstruowania stroić tak żeby to grało dostawione do ściany czy wręcz narożników.

36*36*210 - wieńce i wzmocnienia = ok 250 litrów.

Albo jeszcze inaczej: trójkąt, do wciśnięcia w narożniki pokoju, wysoki na te 200-210 cm.

Tak czy siak wychodzi mi około 250 litrów netto po odjęciu około 10l na wieńce, wzmocnienia i grubość ścianek.

Wytłumienie "zwiększa" objętość obudowy, nie wiem o ile procent, ale wełna czy inny halcron do wypełniania poduszek drogi nie jest.

tak więc myślę chłopaki, że możecie spokojnie szukać takich parametrów TS, żeby to ładnie grało w 250 litrów.

Trochę dłuższe deski też kosztu nie robią (zwłaszcza w skali audiofilskiej ;-)

Jedyne co to trzeba by przełamać opór użytkowników przed 2 dodatkowymi przedmiotami wielkości wąskich szafek książkowych w pokoju. Moim zdaniem monitory na stendach ustawione po 1m od ścian są DUŻO BARDZIEJ UPIERDLIWE.
Lity drut, first watt, full range.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
10-02-2009, 20:39
Tak widze ze są wachania wobec tego może inaczej.

Dlaczego wiekrzosc unika konstrukcji 3drożnych może warto by zrobić taka kolumne na basie 30cm tonsil średnica jakis śpiewak 16-17cm i góra szybki dzwięczny aluminiak, przeciez wszyscy wiemy ze bas musi miec średnice i nie oszukujmy sie ze nie potrzeba nam go weżmy do posłuchania Dead Can Dance i wszytko jasne.
Szeroka paka płaska i trzy głosniki to bedzie coś co może wicej osób by chciało miec niż nudne dwudrożniaki?

• Gość
10-02-2009, 21:02
No fakt Yolaos... Nie ma to jak Altus, niejeden je chciałby mieć ale się wstydzi przyznać ;)

PS. Nadciągnął Cashlak... Watek czeka zagłada :)))

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
10-02-2009, 21:21
Kiedys kiedyś miałem kolumny samoróby ale tak ze dwaścia lat temu z dwiema 30kami w jednym pudle no moze było sto litrów basik piekny miekki i tak wypierdny ze wszytko przy tym grało jak pierdziawki, niestety reszta pasma lipna nie mial kto zestroic, Altusy140 maja za małe skrzynie i nie wyciągają z tego gosnika dosłownie nic

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 21:29
>>Yolaos, 2009-02-10 20:39:24

nie nie nie! i jeszcze raz nie. właśnie taki 3-way z jakąś kupą cewek w środku wydaje mi się nudny.

Qubric, wiesz co, jesteś malkontentem. Z wiedzą, ale jednak malkontentem - to cecha charakteru a nie stan wiedzy. Dlatego tylko że nie jestem w stanie pokonwersować z Tobą o niekorzystnym układdzie Vas do Qts przy śmaki Fs dla GDXUR-2493450, nie czytasz i nie rozpatrujesz potencjału propozycji - odrzucasz je jako z założenia błędne. Dlatego odpiszę Ci jedno - Twoje wpisy są po prsotu nuuudne :-)

Yolaos, Marek zaproponował fachowcom i "fachowcom" stworzenie wspónego projektu, który będzie niedrogi i miał bardzo duży potencjał. Ja tylko wskazuję, że forma w akustyce niestety kształtuje funkcję, a nie na odwrót jak być powinno.

Duże kolumny nie są dostępne komercyjnie, bo są drogie w... handlu! Transport, magazynowanie itd. A to ma być DIY.

Skoro kolega Krs47 twierdzi, że będzie potrzeba 300 litrów i odrzuca z tego powodu głośnik, to ja tylko zwracam uwagę, że 300 litrów "da się" zrobić i to w sposób de facto mniej inwazyjny dla pokoju niż klasycnie ustawione w środku pokoju małe burczybasy.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 21:33
>> Qubric

Mój ty mądralo mądraliński, powiedz w takim razie, czy twoim fachowym okiem układ parametrów T/S dla głośnika podanego przez Mordensiur:

http://www.dexon.pl/sklep/index.php?p440,glosnik-drb-25-40-02-8-wyprzedaz

nie będzie lepszy do dużej OZ z 1 kondem w zwr?

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
10-02-2009, 21:36
Był pomysł 3 -way. Może WMTM z :
http://www.aphelektra.com/p/pl/v2534/glosnik+arn+150-604+15cm8ohm+niskoton-.html
Tu paramtry:
http://reproduktory.tvm-valmez.cz/hlubokotonovy-reproduktor-arn-150-60-4-p-45.html

Mms 5,5g :) Mozna do tego dać praktycznie dowolny tweeter, bo skubaniec ciągnie wysoko. Do tego na dół jakiś zdrowy woofer.. i mamy zestaw jak dla początkującego DIYersa, lub zblazowanego audiofila:)

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 21:44
Był pomysł 3 -way. Może WMTM z

może, może, może. Jak to będzie 3-way to ja się zmywam. Już widzę tę zwrotnicę z 50 elementami, linearyzację modułu impendancji, sfazowanie tego wszystkiego... Dziękuję, postoję.

słucham właśnie małej minimalistycznej 2-way OZ i zasilana zwykłą wieżą daje takie barwy, że ja nie mogę w to uwierzyć! :-)

Poproszę to samo tylko lepiej.

• Gość
10-02-2009, 22:32
Yolaos, wspomnianie 30 cm Tonsile nie schodziły bardzo nisko nawet w obudowach teoretycznie optymalnych. Tym niemniej nie stosuje się obudów kilkusetlitrowych tylko dlatego że wychodzą takie z obliczeń TS. Nie z powodów wzorniczych ale przede wszystkim z powodu założonej mocy przenoszonej liniowo. Głośnik w bass-refleksie jest odciążany od wychyleń na basie i klasycznie to odciążenie powinno wypadać przy częstotliwości zbliżonej do Fs głośnika lub wyższej. W zależności więc od Vas i Qts zależy czy w ogóle jesteśmy w stanie się do tego wymogu zastosować, w obudowie obliczonej na podstawie TS, bez przeciążania głośnika.
Jeśli masz na myśli Altusy z 6 omowymi 30 cm GDN-ami to one akurat w obudowie optymalnej byłyby przeciążone. Natomiast do obudowy Altusa o objętości 64-68 litrów pasuje idealnie zgodnie z obliczeniami GDN 30/80/2. Z tym jednak że żaden 30 cm Tonsil nie sięgnie w niej poniżej 40hz. To nie są głośniki subwooferowe, one były projektowane w celu osiągania wysokich efektywności, a nie schodzenia niskim basem do samego dna.

PS. Ty Cashlak za to robisz bardzo ciekawe wpisy, aż się czytać nie chce... Ten jeden kondensator z twojej planowanej hi-hi-endowej kolumny głośnikowej wsadź sobie w odbyt i podłącz pod 230 V z gniazdka...
Usłyszysz muzykę z efektami jak na koncercie AC/DC.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
11-02-2009, 00:46
>> Qubric_, 2009-02-10 22:32:06
Zachowuj się ćwoku, wiedza a charakter i kultura to 3 różne rzeczy. Widzę że masz tylko dwie.

Yolaos, ja naprawdę uważam że 250l jest wykonalne i ustawialne w warunkach domowych. Jest to najsensowniejsze wykorzystanie przestrzeni nad kolumną, która nigdy wykorzystana nie jest.

Stawiam pytanie. Czy jest technicznie niewykonalne, lub też z jakiś przyczyn niepożądane, aby dobierając głośnik o odpowiednich parametrach, pozwolić mu hulać bez zwrotnicy w 250l?

lancaster

• Gość
11-02-2009, 00:54
Qubric, jaka wtopa z myleniem spl z natęzeniem ??? Nie mowię ze nie ale o co Ci biega ?
Chodzi Ci o to ze kiedyś udowadniales ze potrzebnych jest w warunkach domowych kilkadziesiat W, podczas gdy potrzebnych jest kilka ?:))))
No bo jak dla mnei to wystarczy nawet 2. Powtórzę to raz jeszcze. Słuchałem takiego wzmaka nagłasniajacego salon ok 30-40 m2 tak ze nie szło rozmawiać a swoboda i wszechobecnośc dxwięku była szokująca.
Miałem pewne uwag co do pasma jak sie audiofilsko skupiłem....ale biorac pod uwage całosć i ogólne wrazenie oraz zróżnicowanie pod wględem rożnorodności prezentacji poszczególnych płyt(aura pomieszczenia/sali nagrań) realizm top.

Co do Twoich toretycznych rozwazan na temat 17/100 to nie mowie ze jest taki czy siaki bo nawet nie sprawdzałem.
Projekt ma być wykonany i nikt nie mowi ze the best of parametry techniczne tylko zwyczajnie ma suzyć do sluchania muzyki :)
Zaproponuj jakąs gotowa konstrukcje  nie ma problemu przecież.
Gosnik 17cm z mms na poziomie 13,5g jest pod tym wzgledem ponadprzeciętny, ale sam pryznasz ze 20cm z 15g tez robi wrażenie ?:)))
Nieważne zreszta, byle okazal sie być interesujący.
Jezeli przyjmujemy ze ma to byc konstrukcja na kształt AN-E

http://www.stereophile.com/standloudspeakers/506an/index.html

....to w czym problem ?
Ludziom się takie strojenie podoba widocznie(mi osobiscie czesto rownież....co to za problem zaprojektować "liniową" zwrotkę z komputera ?)....uwzględnia charakter brzmienia gośników, lub jest celowo wymodelowane pod dany system.

Moze dla uproszczenia całosć zestroic pod GC- ktory jest ogólniedostepnym uwazam calkiem niezłym wzmakiem ?

PS. Sprawdze tego 17/100

lancaster

• Gość
11-02-2009, 00:57
"Fig.1 Harbeth M40.1, spatially averaged in-room response in AD\'s room (red trace); Audio Note AN-E/SPe HE, spatially averaged in-room response in AD\'s room (blue). "

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
11-02-2009, 01:06
O! O!, właśnie o takie trumny mi chodziło, tylko że nie muszą wzbudzać podejrzeń że są to podstawki pod kwiaty - mogą mieć równie dobrze 210 cm wysokośco.