W obu typach obudów potrzebujemy do tego jakiś 300-400 litrów, co jest wartością abstrakcyjną...
Szkoda że nie umiem przeliczać Thiela-Smalla, bardzo proszę jeżeli ktoś ma przystępne wyjaśnienie wzorów o przesyłkę na
wkochany@tlen.plAnyway. Przyznaję, że 400 litrów / kolumna jest wartością trochę abstrakcyjną. Zgłaszałem wprawdzie kiedyś w dziale "projekty fantastyczne" zwykłe odcięcie murowaną ścianą 1 m bieżącego pokoju, co przy założonych przeze wysokości i szerokości dawało blisko 8000 litrów (przy umiejscowieniu ścianki w połowie pokoju, można by uzskać identyczne parametry TS dla obu stron membrany... ;-D, no i brak baffle stepa i warunki pracy jak dla odgrody, a także pożądany monopol). Co jest irytujące, to przecież aby uzyskać optymalne efekty z klasycznych burczybasów i tak trzeba "odciąć" 1m bieżacy pokoju a za kolumnami ciężko już coś ustawić czy sensownie wykorzystać.
Wracając do dywagacji, podaję swój "logicznościowy" tok myślenia. Myślę że skrzynka (no, ok, skrzynia) o szer i gl 40/40 cm jeszcze ujdzie.
Wysokość... to jest moim zdaniem bardzo otwarty temat. Ja już od dawna się zastanawiam, dlaczego nie wykorzystać przestrzeni nad kolumną, skoro i tak nic na niej nie powinno się stawiać...
Typowa meblościanka (właqśnie sprawdziłem) ma wysokość 210 cm.
Bas można na etapie konstruowania stroić tak żeby to grało dostawione do ściany czy wręcz narożników.
36*36*210 - wieńce i wzmocnienia = ok 250 litrów.
Albo jeszcze inaczej: trójkąt, do wciśnięcia w narożniki pokoju, wysoki na te 200-210 cm.
Tak czy siak wychodzi mi około 250 litrów netto po odjęciu około 10l na wieńce, wzmocnienia i grubość ścianek.
Wytłumienie "zwiększa" objętość obudowy, nie wiem o ile procent, ale wełna czy inny halcron do wypełniania poduszek drogi nie jest.
tak więc myślę chłopaki, że możecie spokojnie szukać takich parametrów TS, żeby to ładnie grało w 250 litrów.
Trochę dłuższe deski też kosztu nie robią (zwłaszcza w skali audiofilskiej ;-)
Jedyne co to trzeba by przełamać opór użytkowników przed 2 dodatkowymi przedmiotami wielkości wąskich szafek książkowych w pokoju. Moim zdaniem monitory na stendach ustawione po 1m od ścian są DUŻO BARDZIEJ UPIERDLIWE.