Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

szakunec

• 110 / 6106
  • Aktywny użytkownik
08-02-2009, 14:12
"Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza." Paul Claudel
##################################

Temacik coś umarł  ...?

lancaster  -  pisałem - "nie mówię nie"  :)
WLM się nie krzywi  - ja tym bardziej nie.
Dla mnie to może być nawet Dibeisi  (podobno dobre na sóbłuferry  :)  )  jeżeli tylko zapewnią przyjemność ze słuchania muzyki ...

Chłopaki  -  wiecie, że te paczki będą musiały grać z jajem. Moim zdaniem nie warto tworzyć jakiegoś bezpłciowego szaraka - jakich wiele. Musi być kop i drive, namacalność, żywość, szybkość, zero mulenia . . .    może za bardzo się rozmarzyłem  :D

lancaster

• Gość
08-02-2009, 17:36
szakunec, z takim gosciem jak Ty to mozna robić kolumny widze :)
Pewnie ze maja byc ze strzalem i kopem....ale jednoczesnie nie chcę proponowac horna, bo to faktycznie nie kazdemu moze przypaść do gustu(podobnie jak jazda sportowa bryką)
....pomyslaem sobie wiec ze bierzemy z klasycznych 20cm glośników jakiś niedrogi i wypadajacy bardzo dobrze na tle grających obok....mam wiec wytypowanego tego Tonsila...sprawdzę STX przy nim i opisze jakie są moje wrazenia(jezeli toś zadaby sobie trud porwnań i opisu wlasnych wrazeń będe wdzieczny - i nie tylko ja mysle...)
Pozostaje tak jak pisalem kwestia tweetera...papierowy, czy aluminiowy Seas ?
To są 2 szkoy brzmienia.
Seas jest bardziej "audiofilski", ale w dobrym tergo słowa znaczeniu....ma szybkość, dynamike i barwę....na przeciwko niego staje papierzak od Visatona(d ew sparringu z papierzakiem Tonsilowskim....cena podobna ok 35zl/szt)
Stożkowy tweeter na prawdę nie jest zym wyborem....śmiem twierdzić ze na tym Tonsilu 20cm i TW70 mozna zrobić paczke nie gorsza od nowych wypustow wlm....jednorodnoc dxwieku bedzie na wyzszym poziomie niz w rzypadku zastosowania aluminiowego tweetera...chyba ze na silę go ugrzecznimy tracąc tym samym nieco z jego oiektywnych zalet.

....nie, nie nie rozmarzyłes sie, dobrze piszesz - tak zrobimy :)

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
08-02-2009, 17:51
Lan, jak będziesz miał okazję, to spróbuj jescze Dexona DRB25/40. Zacny głośnik w śmiesznej cenie.
A papierowy tweeter to może faktycznie lepiej z Tonsila brać - niech się szwaby wypchają swoim:)

Może niech forumowa kolumna będzie na początek tym, co można zrobić najlepszego za małą kasę. Dobrą liste priorytetów wypisał szkunec. W takim rozwiązaniu, faktycznie każdy będzie mógł postawić w domu forumową kolumnę, beż nadszarpnięcia budżetu - bo każdy jakiś docelowy zestaw ma, a tak będzie niezły fun:)

lancaster

• Gość
08-02-2009, 18:01
Panowie, jezeli Tonsil stozkowy(tweeter) okaze sie mniej ciekawy(zywość) od visatona to nie ma co zrzędzic na to visatona.
Porownywalem go zresztą kiedyś z Focalem 120-ką i to trochę inne granie, ale nie żadna przepasc.
W temacie technika Focal, ale TW70 moze sie podobac bardziej....niech bedzie ze ze wzgledu na podbarwienia Vires :)

Pierwszy frumowy projekt moze faktycznie machnać na najtańszych gośnikach....obudowa sklejka w fornirze, zlote proporcje ala Snell czy Rehdeko.
....hmmmmm...potem mozna spróbowac na RNY jak pierwszy projekt sie spodoba....a spodoba sie !:)

lancaster

• Gość
08-02-2009, 18:18
mordensiur, Dexona niestety nie mam gdzie przetestowac.

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
08-02-2009, 18:30
Gdybyś był przejazdem w stolicy to mam 2 sztuki na stanie. Ewentualnie Września:)

lancaster

• Gość
08-02-2009, 18:31
Wczoraj bylem przejazdem w stolicy :)

szakunec

• 110 / 6106
  • Aktywny użytkownik
09-02-2009, 02:21
##################################

>> lancaster, 2009-02-08 18:01:27

Pierwszy frumowy projekt moze faktycznie machnać na najtańszych gośnikach....obudowa sklejka w fornirze, zlote proporcje ala Snell czy Rehdeko.
....hmmmmm...potem mozna spróbowac na RNY jak pierwszy projekt sie spodoba....a spodoba sie !:)

--->   dla mnie bomba :)
Zastanawiam się tylko nad skutecznością... Pytanie laika ile może wynosić końcowa skuteczność tego projektu na Tonsilach? Bo ostatnio dochodzę do wniosku, że im więcej tym lepiej  :B

lancaster

• Gość
09-02-2009, 07:45
minimum 88dB/8ohm(lokalnie ok 6)
Pisze oczywiscie reralnie, mozez byc spokojny ze kolumna będzia grała na wyższym poziomie skutecznosci niż co pniektóre paczki na matkach ktorych czytamy 90-91dB/8.
Proonuję zeby ilka osb rownolegle dziłalo w temacie, bedzie atwiej z wymiana uwag.

To ze im więcej tym lepiej (z efektywnoscią) to sprawa oczywista !:)
NA takim Seasie RNY efektywność zrobi sie w okolicach 91dB(realnie).....ale propone zaczać od taniochy.
20cm Tonsil jest serio całkiem OK.

lancaster

• Gość
09-02-2009, 08:23
szaunec:
http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=44

Jezeli dobrz e podaja parametry to projekt będzie miał 90dB/8ohm.
To juz naprawde niemal wybitnie jak na współczesna produkcję.

Przy doklejeniu magnesu dostaniemy pewnie 92 UCZCIWE.
Zejscia sodziewam sie w okolice 40Hz w pomieszczeniu.

Rytm powinien być bardzo dobrze zaznaczony, zejścia do 20Hz nie oczekujcie. Przy większości paczek tego typu (BR) będzie pelen banan na twarzy :)
Ze swojej strony będę go stroi przy naprawde dobrych paczkach wiec spoko.
Powymieniamy sie uwagami przy strojeniu i zobaczycie że będzie super paczka.

• Gość
09-02-2009, 11:42
>> misiomor, 2009-02-03 22:33:27
A sam chyba rozrysuję sobie obudowę pod zestaw AC-180F1 + 27TBCD/GB-DXT. Midwoofer o średnicy 19cm przeliczeniowych, z prawie tłokową membraną ale bez mega break-up na skraju może być tym co najlepiej zgra się z DXT-kiem w 2-way.

Jak nisko może zejść AC-180F1 w obudowie b-r, przy zachowaniu rygorów poprawnego projektu ?

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

lancaster

• Gość
09-02-2009, 15:34
Jarek, ani mi z atym ani po tym, ale bas neawet z tego samego głosnika zapakowanego w ramach kanonów sztuki potrafi byc inny....zupelnie niemal.
Wazne jest by podejsć do kadego drivera indywidualnie uwazam.
teoretycznie wg parametrow TS wiele kolumn powinno grac super na basie, inne tak sobie....a bywa to rożnie.
Dlatego ta cala zabawa jest taka piekna bo nie ma innego sedziego niż ucho. Caly warsztat jest bardzo pomocny i bez niego jest cieżej, upierdliwiei ogólnie pozostaje zawsze pytanie:"a jak by to wypadlo w pomiarach" ?
Bardzo dobre pytanie zresztą....ostatnio miaem taki pryzkad.....machnaem paczke na Coaxie Beta 10CX.
Mierzyliśmy tweeter, mierzylismy woofer, potem dziaanie filtru i na koniec zoptymalizowalismy filtr pod liniowa ch-ke....co sie okazalo ?
Że stopniowo wracając do zwrotki robionej na "ucho" gralo to coraz ciekawiej.
znajomy mia takie komentarze, ze z bardziej liniową ch-ką gra to ładniej a z robiona na zasadzie słuchania mozliwości glośnika - prawdziwiej.
Obie zwrotki byly zresztą do siebie podobne - róznice w wartościach kilku elementów o 20-30%(całkiem sporo)

Co zabawniejsze robiac korekcje zwrotki(podzial 1,2-1,5KHz) miało to tez wpływ na bas.
Słyszalem takie zalezności, ale teraz mieliśmy w krótkim czasie mozliwość szybkiej przesiadki(zwrotnica na wierzchu, pomiarowka - "widać" efekt, itp) i są calkiem spore.

lancaster

• Gość
09-02-2009, 16:00
Propozycje tweeterow:
http://www.protonsil.pl/?s=1&page=1&k=2&cid=10&p=1

na dole strony :

lub TW70 Visatona(po porównaniach z Tonsilami)

Przypominam ze rozmawiam o projekcie mocno ekonomicznym a zarazem myslę majcym spore szanse zagrac bardzo dobrze

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
09-02-2009, 20:03
Pozostaje kwesia zacisków oczywiscie nie wyobrazam sobie innych niz Biwire, macie jakies ciekawe propozycje?

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
09-02-2009, 20:23
lancaster, o jakie tweetery chodzi bo pod linkami ukrywa się GDN 20/100/3 [4 Ω] ? (przynajmniej u mnie)