Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
09-02-2009, 21:31
Reczywiscie, sorki. Tak wkleja ze strony.
Poszukajcie:
GDW 10/16/6
GDW 9/60
Tyle ze najpierw porównam z TW70

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
09-02-2009, 23:51
Przy doklejeniu magnesu dostaniemy pewnie 92 UCZCIWE.
Zejscia sodziewam sie w okolice 40Hz w pomieszczeniu.

Marek, ja Ciebie bardzo proszę, poszukaj tak, żeby zrobić OZ i tylko kond przed tweet.

Po dzisiejszych odsłuchach stareńkich izophonów zrobionych j.w. (kopułka z przeźroczystego plastiku, zwrotę oglądałem - 1 elektrolit i cieniutkie kabelki...  ;-) stosunkowo małe, woofer coś z 15 cm śr) w nawet średnim pomieszczeniu, stwierdzam ku mojemu zdziwieniu że basu mi nie brakuje. Chyba nigdy mi nie brakowało basu z OZ!! Coś jak konstatacja Lutka - jak bas daje melodię, to "zejście" w hz schodzi na drugi plan.

A intuicja mi mówi że sporo "muzykalności" i barwy tła którą słyszałem dzisiaj pochodzi wprost z char impulsowych niefiltrowanego woofera. Bo te stare, odrapane głośniki za 20 zl z giełdy staroci zasilane "wieżą" Sony naprawdę zabijają muzykalnością Ushery. Tak więc wierzę, że "konstrukcja formowa" może być bardzo fajna i na pewno wykonam sobie.

I tak będzie to rękodzieło, więc można by np. dociążyć membranę paskami z gumy, lub pobawić się w lakierowanie (lub jedno i drugie, jak głośniki niedrogie to można spieprzyć 1 czy 2 i niewiele się dzieje...)

złote proporcje mogą być, nawet się można zabawić w offset i umieszczenie twtra.
Lity drut, first watt, full range.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
09-02-2009, 23:54
yolaos>

myślę, że typ gniazd do signle-bi-wire to już sobie każdy dobierze sam, bo jak rozumiem zamysł Lancastera, to na forum będzie po prsotu dostępny gotowy i sprawdzony projekt na dostępnych w Polsce elementach. Ja tam optuje za... 2 wystającymi kawałkami litego drutu, do dolutowania trochę więcej litego drutu do wzmacniacza....

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 00:14
i tak w ogóle, to uważam, że w niedrogiej wysokoefektywnej muzykalnej kolumnie można naprawdę olać "zejśćie", jak będzie te 50 hz na -6 dB to już będzie rewelacja, jeżeli do tego będzie "swoboda i oddech" (czyli 92 dB/1W/1m :-)

Z kolejnzch pomysłów "tweakerskich"... ;-)

1. Pomalować woofer klejem/silikonem/lakierem we wzór plastrów miodu
2. Wkleić półsferę lub piramidę na tylnej ściance na wprost woofera, żeby rozpraszało tylną część promieniowania woofera o wysokiej czestotliwosci

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 00:30
a w przyszłości poruszyć temat "forumowy subwoofer"... ;-), w OB H-frame na przykład

lancaster

• Gość
10-02-2009, 00:45
waldek, to ma byc extremalnie niedroga zabawka na poczatek. Myślę ze bedzie dobrze gralo.....kto wie moze pojedynczy kond na tweeterze wystarczy....Rehdeko tak mają i co tu duzo mowic jedne z kolumn które bardzo lubię.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 00:54
ależ oczywiście że to ma być ekstremalnie niedroga zabawka na początek. Obudowa zamknięta i minimalistyczna zwrotnica jak najbardziej się w tą koncepcje wpisują. Ja słucham właśnie trzeciej w swoim życiu konstrukcji z 1 kondem (moje poprzednie RTFy, eposy m 12 i aktualne isophony) i wszystkie 3 mi się podobały, choć bas... podoba mi się dużo bardziej teraz, z nawet stosunkowo niedużej OZ, niż z BR eposów. Moim zdaniem taka "zwrotnica" zupełnie inaczej gra tylne plany/wypełnienia które tak bardzo lubię i zwracam na nie uwagę, a których brakuje często w nagraniach "audiofilskich". A barwa basu z OZ jest moim zdaniem bezkonkurencyjna.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 01:02
jeżeli to co słyszę to jest w ogóle "bas"! bo ja nie mam pojęcia ile te isophony robią w pomiarach. (jutro wkleję zdjęcia)

żeby usłyszeć taki bas jaki słyszę teraz na "Ani ja ani ty" z Selekcji Ciechowskiego, podczas odsłuchów w Audiomedia, trzeba było Kav400 podłączyć, bo Audio Analogue Puccini nie dawał rady, a Audiomatus r250 były blisko. Kubatura pomieszczenia zbliżona, jeśli nie większa. Na pewno max SPL jest mniejszy, ale... do nagłośnienia normalnej imprezy wystarczyło by (to ważne ;-).

lancaster

• Gość
10-02-2009, 01:05
Waldek, nawet biorę pod uwagę B-R. Serio.
Wiem mnei więcej jakie sa oczekiwania i w takim AN niezaleznie od tego czy Sogon czy inne J, E mamy B-R.....trzeba go baaaaardzo nisko zestroić, wycelowac w tył....plusem jest to ze pozbywamy sie poduszki za wooferem a minusem ze trzeba ustawic dalej od tylnej sciany, lub zamknąć otwór gąbka tworac cos na wzór otworu stratnego.
W fazie ekperymentu sprobuję i  z OZ....ale 20cm z fs na poziomie 45Hz raczej szału nie robi....choc z drugiej strony ma wysoki qts....parametry TS są pomocne(dobre słowo :))
zobaczymy....w koncu nie ja jeden bedę eksperymentowal mam nadzieję:)

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 01:10
Waldek, nawet biorę pod uwagę B-R. Serio.

Bierz pod uwagę co chcesz, wiesz że na razie Ci nie pomogę w podopwiedziach oznaczeń konkretnych głośników, ale błagam, zacznij od OZ, bo one naprawdę fajnie grają na... średnicy! ;-)

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 01:15
a zwłascza na basie. Ja nie wiem ile to jest +/- dB od śedniej i mam to gdzieś. Jest czysta niska nuta za nutą, a entuzjaści którym się będzie chciało budę zbudować, nie będą narzekać jak będzie troche większa niż aktualny standard. (przy okazji, to magnes woofera w tych isophonach jeest zadziwiająco malutki)

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
10-02-2009, 09:40
Na początku mojej audio kariery miałem Tonsile zg-15, :
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:wMmUDxasRL0H1M:http://unitra.eu.org/files/images/ZG%252015-C.thumbnail.jpg
które mają właśnie papierowy tweeter filtrowany jednym kondem 2,2 a 16 cm wooferek puszczony luzem. Pod Amatorem 2 robiło niezły łomot jak była potrzeba i zagrały bardzo ładnie przy niższych poziomach.

Lan rzuć okiem na to:
http://www.dexon.pl/sklep/index.php?p440,glosnik-drb-25-40-02-8-wyprzedaz

2 sztuki na stronę w odgrodzie to też fajny pomysł. Wysoki Qts i 93db jak najbardziej go predysponują. Jak się nimi ostatnio bawiłem, to puszczone free-air po mocnej korekcji zagrały fullrange...

lancaster

• Gość
10-02-2009, 10:06
mordensiur, Tonsil 20-ka ma mms na poziomie 15g jezeli dobrze pamiętam.
Pryz tej powierzchni membrany i tej jej wadze bedzie to miao strzała niedostępnego dla wiekszosci 18-ek
Zejscia moze piorunuacego nei bedze, ale tu chodzi o zamknięty projekt ktory w ramach koncepcji będzie wciagajacy na maxa :)

Na tego drb nie mam pomysłu....

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
10-02-2009, 15:19
na wszelki wypadek sprawdziłem pierwszą stronę - temat wydaje się "dowolny".

"Zejscia moze piorunuacego nei bedze, ale tu chodzi o zamknięty projekt ktory w ramach koncepcji będzie wciagajacy na maxa :)"

Tak więc moja lista życzeń, a raczej moim zdaniem ;-)

1. 2-drożna, Obudowa zamknięta, podłogowa, szeroka jak to potrzeba do zmieszczenia sporego woofera (ale nie szersza)i adekwatnie głęboka. Objętość wyjdzie więc chyba spora.

2. brak zwrotnicy lub blisko - tu kładę nacisk. Tak o, po prostu, nie ma. kond jest bo byc musi, ale reszta nie musi, musi to na Rusi a w Polsce jak kto chce - PIO, elektrolit, na co go stać lub co lubi, podać tylko niezbędne uF.

3. Strojona do ustawienia blisko śćian i narożników normalnego pomiesczenia mieszkalnego - faktycznie 20 m2 to jest góra

Czyli najprościej jak się da, ale... nie prościej ;-). Śledzę z wielkim zainteresowaniem, jak edzie wstępny projekt (objętość, oznaczenia głośników i wartość konda) mogę się podzielić opiniami po zmontowaniu i eksperymentach.

... Podłogówka!

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
10-02-2009, 15:40
Spróbuję trochę podpowiedzieć od siebie.

Zacznę od parametrów T/S, stosunek Qts/Fs w przypadku GDN 20/40 jest na tyle niekorzystny, że zarówno w OZ jak i w BR właściwie uniemożliwia uzyskanie płaskiej charakterystyki przenoszenia. W obu typach obudów potrzebujemy do tego jakiś 300-400 litrów, co jest wartością abstrakcyjną. Przy aplikacji w ok. 50l dostajemy ok. 4db podbicie na midbasie. Nie jest to poprawne rozwiązanie z technicznego punktu widzenia, jednak biorąc pod uwagę planowany brak kompensacji baffle step można takim trikiem uratować jako taką równowagę tonalną.

Lancaster tu nie chodzi o samą masę. Przyspieszenie wynika ze stosunku masy do siły, która ją napędza. Mając odpowiednio silny napęd możemy nadawać duże przyspieszenia nawet ciężkim membranom. Jako porównanie - Tonsil Mms 15g, indukcja w szczelinie 0,65T; Seas CA22RNY Mms 17g, indukcja w szczeline 1,3T. Nawet zwykłe 18cm Seasy Prstige mają zwykle 1,0T przy Mms w okolicach 14-16g.

Mały Xmax w wypadku Tonsila 20/40 jest zaletą, gdyż proste konstrukcyjnie głośniki zwykle nie spisują się najlepiej podczas większych wychyleń, a krótka cewka jest lżejsza i większa jej część pozostaje cały czas w szczeline, co wpływna korzystnie mięszy innymi na efektywność i rozciągnięcie pasma przenoszenia w górę. Nie wolno jednak zapominać, że w tym konkretnym przypadku mamy cewkę o wysokości 9,6mm a szczelina ma 8mm co daje nam zaledwie 0.8mm Xmax w jedną stronę.