Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
13-02-2009, 15:53
szakunec, tu nie chodzi o wiare we mnie tylko zwyczajnie o cierliwość :))))
Nie bralbym i nie proponowal Wam tych glośników w oparciu o wiarę :)
Serio sluchałem, podobaja mi się i mogę z czystym sumieniem polecić.
Zestaw będzie bardziej energetyczny od Mite....i bardziej bezposredni swobodny i zrożnicowany przy nizszej cenie samych glośnikow :)))

Serio dobre, "ludzkie" paczki.no co mam powiedziec...nie ch bedzie ze udało sie glosniki dobrac przypadkiem :D

PS. w górę....ale ze wskazaniem na neutralnosć :)

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
13-02-2009, 16:11
Moja wersja z tafem bedzie za 1200zyla i stawiam flache ze pobije wersje Lana w całym pasmie hihi

lancaster

• Gość
13-02-2009, 17:36
yolaos, chetnie sie napiję. Przyklepane :)

• Gość
13-02-2009, 21:20
>> lancaster, 2009-02-13 10:32:57
Jarek, ta konstrukcja seri będzie brzmiała leiej niż nowe WLM.

1. Czy nowe WLM to La Scala ?
2. W czym twoja konstukcja będzie lepsza ?
Słuchałem La Scali i jako całosć nie podobała mi się, pomimo kilku cech całkiem O.K!

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

lancaster

• Gość
13-02-2009, 21:28
Jarek, np. tweeter ma lepsze możliwości niz TW70 zastosowany w LaScali.

Tak sie sklada ze mam TW70 w szufladzie i mialem okazję porwnać.

Nei wiem jak woofer...ale efektywnosć to będzie uczciwe 90dB zamiast pewnie 85-6 co dla lampy tez moze okazac sie dobrym pomyslem...no i graja te tonsilacze podobnie do zielonych Sabek....tylko grzeczniej :)

Baz w tej onstrukcji zakladam że moze być nie tak nisko schodacy....ale z drugiej strony wystarczajaco, jak to podaja w katalogu RR :)

.a moze sie myle i będą cienkie ?:))))
W kazdym razie możliwości glosników sa bardzo OK uważam, w ramach koncepci prokekt bardzo mi sie prywatnie podoba-inacze bym nie ontynuowal...zrobimy porownanko u yolaosa.

• Gość
13-02-2009, 21:50
>> lancaster, 2009-02-13 21:28:58

"...no i graja te tonsilacze podobnie do zielonych Sabek....tylko grzeczniej"
- to super

"Bas w tej konstrukcji zakladam że moze być nie tak nisko schodacy ...."
- taka refleksja ... od kilku dni słucham na przemian "Koncertów Brandenburskich" i "The Wall". Na obu płytach są fragmenty, w których przydałyby się kolumny schodzące do 20 Hz. Monotor to monitor, ale takie lekkie traktowanie basu ?  Bas naprawdę nie jest rozrywką tylko dla barbarzyńców.  

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

lancaster

• Gość
13-02-2009, 21:55
Jarek, zgadzam sie 100% ze czasami bas powinien "odetchnąć" a nie tylko sie "wydobywać" :)
Postaram sie zeby był mozliwie swobodny....mamy ograniczenie w postaci fs glośnika...zobaczymy co z tego wyjdzie -sam jestem ciekaw:)
No wiesz.....trzeba sie troche pnakrecać bo inaczej to bedzie gadanie i gadanie....wyjdzie HiEnd co najmniej klasy AN Sogon i kropka !:)

• Gość
14-02-2009, 11:59
Odetchnąć??? Oddychający bas to najgorsze co może być - oznacza brak kontroli.

Bas z dobrych głośników jest twardy i ofensywny. Właśnie taki można uzyskać z GDN 17/100. Ostatnio słuchałem na nich Myslovitz, który ma manierę głośnego nagrywania. Ofensywność i duża głośność na niższych tonach średnich - przypuszczam że to z powodu podkreślonego zakresu 1 khz i później przez uwidaczniający się słabo rezonans 4-5 khz. Można go połączyć z wysokotonowym tubowcem który ma większe zdolności przenoszenia mocy na skraju pasma od ok. 2 khz w porównaniu z kopułkami ale będzie grał bardziej barwą niż szczegółem. Na samej górze będzie mniej mikrodetali i wybrzmienia będą bardziej łagodne a głośniejsze.

Tak więc pod względem brzdąkania lepiej wypadnie głośnik z małym Xmax i słabszym magnesem. A więc wracamy do audiofilskiego plumkania bez werwy i masy?
Tonsil GDN 16/50/6 i tak był pod tym względem lepszy od zabytkowej 20stki.

lancaster

• Gość
14-02-2009, 12:08
Qubric, porownywalem wszystkei dostepne 20 i 16cm tonsile(nie bylo 17/100) i 20/40 wypadl najlepiej jak dla mnie.
Sprawdze jeszcze 20 cm stx. 16cm mam w domu i jest uważam calkiem OK.

Polipropylenowe sa fajne ale 20/40 zwyczajnie żywszy.
Oddychający=swobodny. Nie jak z pudelka -to miałem na myśli :)
Ma byc zrożnicowany, kiedy trzeba twardy a kiedy trrzeba ma byc poglosem. Na tym moim zdaniem polega udana konstrukcja.
Jednorodnosc nawet jezeli wyśrubowana na wysoki poziom pozostaje jednorodnościa. Podobnie jest ze zróżnicowaniem.
Nie mi oceniać co lepsze obiektyywnie.
subiektywnie nie mam watpliwości :)

...a odbior muzy wydaje mi sie rzecza bardzo subiektywna.....do czasu postawienia konstrukcji obok siebie ;)

• Gość
14-02-2009, 12:14
Czekam niecierpliwie w jaki sposób osiągniesz zróżnicowany bas z głośnika o Qts 0,78 w sposób inny niż tylko przez eliminację basu :)

Bas z GDN 17/100 jest bardzo zróżnicowany, wtedy kiedy tak został nagrany a nie wtedy gdy głośnik sobie go wytwarza.

lancaster

• Gość
14-02-2009, 12:22
Qubric, też pisalem ze moze nie byc lekko z basem....za to średnica podoba mi sie zdecydowanie najbardziej.
Otwrtośc i szybkosc robią swoje i ja dla mnie do 2way to podstawa.

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
14-02-2009, 12:30
Małe membrany nie maja racji bytu w tym projekcie i pewnie wiesz dlaczego, jeśli chodzi o bas całościowo to 17 nie ma zadnych szans i to w mniemaniu ogólnym bez rozbierania na czynniki, tez stawiałem obok 16cm i 20 cm przepaśc, domyslam sie ze 17 niewiele zmieni, pozatym jak bedziemy rozdrabniac sie to wyjdzie kolumna sześcio drożna bo każdy głośnik lepiej chwyta w innym paśmie, dlatego pisałem na poczatku zrobic szerokopasmówke.

a propo chwycił ktoś tego Sesa za dwa koła?

• Gość
14-02-2009, 12:41
W tym nie ma a w jakim ma??? 17/100 zjada tego 20/40 na śniadanie bez popijania. W ogóle wg mnie 2 drożne konstrukcje są zaledwie protezą 3 drożności. Zawsze kolumny wielodrożne bardziej mi się podobały od 2 drożnych. Przyczyna jest dość prosta i nie od razu związana ze specjalizacja głośników. Po prostu każdy głośnik po zawężeniu pasma gra dokładniej, wyraźniej, nie musząc reprodukować szerokiego spektrum częstotliwości odcinamy też pasmo w którym rosną zniekształcenia harmoniczne.  

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
14-02-2009, 12:46
Masz zupelna rację, ale dochodza filtry zgranie fazowe kable i dopasowanie tego wszytkiego do kupy to dwa uda: albo się uda albo sie nie uda, dwudrożniak to taki kompromis miedzy dynamika szerokopasmowca a pasmem wielodrożniaka wogóle to kompromis nad kompromisy dlatego jest ich najwiecej))

lancaster

• Gość
14-02-2009, 15:20
Qubric, nie wiem czy zjada czy nie jada....co sie takpienisz ? :)))

20/40 jest jak dla mnie niezly.
Zapakue gow  obudowe i posucham to pogadamy co dale.
Masz zmartwienia akbys to Ty musial tu cokolwiek dzialać :)))
Spoko, zrobię posluchamy z np. yolaosem i potem pogadamy.