Paweł, posłuchałem tego kawałka.
Nie wiem, co słychać z PS1000 na głowie, ale na Focal Stellia już sam wstęp jest obłędny.
Na odpowiedniej głośności mam wrażenie, że mój mózg zaczyna wibrować.
A gdy w dalszej części pojawiają się uderzenia, pulsuje w ich rytm, jakby wpadał w rezonans.
To, co dzieje się dalej na tle tego miarowo pisującego basu, jest chyba jeszcze ciekawsze.
Słychać mnóstwo rożnych cyknięć, trzasków, rozsypanych perełek i wiele innych, ciężkich do opisania mikro dźwięków.
Struktura samego uderzenia, jest bardzo różnorodna.
Od dźwięcznego jądra, po bardzo głęboko schodzące, głuche wykończenie.
Przy tym cały czas, to uczucie miarowego masowania mózgu.
To tak, jakby fala dźwiękowa wprowadzała płyn mózgowo-rdzeniowy w ruch, a ten rytmicznie uciskał jego powierzchnię.
Nie jest łatwo opisać to, co się słyszy i czuje. Myślę, że Paweł może to potwierdzić. :)
W czasie spotkania, Paweł zdjął z głowy Stellie i powiedział -
posłuchaj tylko, jak chodzi gitara basowa.
Posłuchałem i oddając mu słuchawki powiedziałem, mniej więcej coś takiego.
"Jak ktoś tego nie słyszał, to weź i mu to opowiedz. Będzie próbował coś sobie wyobrazić, ale nie będzie wiedział o czym mówisz.
Ty posłuchałeś to wiesz. Czytałeś, to co pisałem na forum, o graniu Stelli?!!
Po przeczytaniu, spokojnie mogłeś pomyśleć coś w stylu - o następny złoto uchy i złotousty.
Teraz sam możesz porównać to, co słyszysz z moim opisem. Czy w czymś przesadziłem?
Mnie się wydaje, że to raczej oszczędny i stonowany opis. :)"
Paweł zauważył jeszcze jedną trudność i przy okazji cechę ich grania.
Powiedział, to nie dosłowny cytat, ale sens zachowałem.
"Gdyby mnie ktoś zapytał o Stellie - jak grają? To odpowiadając, musiałbym zapytać - a w którym utworze mam Ci to opisać?"Te słuchawki nie mają żadnej zauważalnej maniery grania.
One każdy utwór grają inaczej, jeśli został inaczej zaaranżowany, inaczej nagrany.
Odtwarzają tylko, bardzo wiernie i precyzyjnie, to co zostało zapisane w nagraniu.
Dopiero po tym, jak posłucha się Focal Stellia, każde takie zdanie nabiera właściwego, czy pełnego znaczenia.