Tu cała kolumna zasilana jest 1mm, dlatego mi to nawet na piśmie nie gra. Uważam 4mm kw.
No co Wy - niektorzy koledzy - z tymi przekrojami przewodow (to sa przewody, a nie zadne kable - te sa przeznaczone do ukladania w ziemi) glosnikowymi wymyslacie, nie rozumiem... Zapraszam Arturze na posluchanie do mnie, gdzie moje kolumny zasilane sa przewodami o przekroju 0,2 mm kw - czyli srednicy 0,5 mm i uwazam, iz ten przekroj jest jeszcze i tak z zapasem. Pomierzcie sobie jaka wartosc skuteczna pradu i przy jakim napieciu pobiera w rzeczywistosci kolumna nawet przy dosyc glosnym sluchania i zobaczcie jakiej mocy pobieranej to odpowiada - u mnie ok. 0,3 W, a 0,5 W, to juz naprawde glosno. Wiec czemu maja sluzyc te wszystkie 2,5, a nawet 4 mm kw ? Zobaczcie sobie tabele z przekrojami przewodow i pradami jakie przez te przekroje moga plynac przy ich ciaglym obciazeniu. Przy okazji dodam, ze oryginalny
przewod glosnikowy DNM Reson - jesli sie nie myle - ma srednice 0,6 mm, co odpowiada przekrojowi zyly zaledwie 0,28 mm kw !!! A jesli przekroj zyly w przewodach zasilajacych te kolumny - jak podaje lancaster - ma 1 mm kw, to jest i tak z bardzo duzym zapasem na obciazenie pradowe.
Fakt, ze moje kolumny maja skutecznesc 92 dB i impedancja minimalna nie spada ponizej ok. 6-ciu omow, ale sadze, ze ten 1 mm kw to i tak max do kolumn klosnikowych. Chyba, ze ktos zastosuje sobie 1,5 mm kw, biorac tez pod uwage wieksza wytrzymalasc mechaniczna takiego przewodu.
(cos z cytowaniem nie tak...To cytat Artura, a nie lancastera jak sie wkleilo)