Audiohobby.pl

Kącik deckowego serwisanta

Macio4ever

• 22 / 20
  • Użytkownik
18-01-2025, 13:12
Jakoś przekonał mnie opis Genn Lab odnośnie wykonania kaset. Z resztą jedne i drugie mają dobre opinie.
Do hobbistycznego dłubania przy swoich sprzętach, raczej starczą na lata :)

RetroTape

• 674 / 1075
  • Ekspert
18-01-2025, 14:23
Fajny zestaw, jest już z czym podziałać. Rzeczywiście opis i sprzęt na jakim nagrywają kasety GennLab robi wrażenie. Nie rozumiem tylko dlaczego później pakują taśmę do tak marnych obudów. Taka od Speed i W&F jest chyba najtańszą z możliwych, a jak wiadomo W&F zależy w dużej mierze od jakości obudowy. Nie dziwię się, że później człowiek nagrywa sobie sam kasetę na innym magnetofonie i uzyskuje lepsze rezultaty niż na tej super z GennLab. Akurat w przypadku prędkości i W&F nie ma potrzeby stosowania kasety FullTrack, więc można sobie spokojnie nagrać taką samemu, używając dobrego magnetofonu, najlepiej z napędem bezpośrednim i cyfrową stabilizacją obrotów.

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
18-01-2025, 15:05
Tutaj kolega @RetroTape trafił w punkt!!!

Nie rozumiem tylko dlaczego później pakują taśmę do tak marnych obudów.

Wystarczy nawet wykorzystywać obudowę używaną z taśmy "firmowej" (TDK , MAXELL, SONY itp...) Ale co ja tam mogę wiedzieć o nagrywaniu kaset testowych. Owszem może nie miałem takiego parku maszynowego wtedy, ale wyniki były także bardzo dobre.

Najważniejsze by kaseta od skosu była dobra. Reszta kaset to już problem drugorzędny. Poziomy można załatwić kasetą "Dolby".
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 22 / 20
  • Użytkownik
18-01-2025, 15:15
Fajny zestaw, jest już z czym podziałać. Rzeczywiście opis i sprzęt na jakim nagrywają kasety GennLab robi wrażenie. Nie rozumiem tylko dlaczego później pakują taśmę do tak marnych obudów. Taka od Speed i W&F jest chyba najtańszą z możliwych, a jak wiadomo W&F zależy w dużej mierze od jakości obudowy. Nie dziwię się, że później człowiek nagrywa sobie sam kasetę na innym magnetofonie i uzyskuje lepsze rezultaty niż na tej super z GennLab. Akurat w przypadku prędkości i W&F nie ma potrzeby stosowania kasety FullTrack, więc można sobie spokojnie nagrać taką samemu, używając dobrego magnetofonu, najlepiej z napędem bezpośrednim i cyfrową stabilizacją obrotów.

Bardziej pytam niż kwestionuję. :) W dwuwałkowym napędzie taśma jest napięta między dwoma wałkami i tam następuje oczywiście odczyt. O ile kaseta nie hamuje jak dzika, to jak wpływa na W/F? W sumie mogę na potrzeby poznawcze zrobić próbę - odczyt W/F na oryginalnej obudowie Genn, a potem przepakować do obudowy np od TDK czy Sony.

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
18-01-2025, 15:21
Bardziej pytam niż kwestionuję. :) W dwuwałkowym napędzie taśma jest napięta między dwoma wałkami i tam następuje oczywiście odczyt. O ile kaseta nie hamuje jak dzika, to jak wpływa na W/F? W sumie mogę na potrzeby poznawcze zrobić próbę - odczyt W/F na oryginalnej obudowie Genn, a potem przepakować do obudowy np od TDK czy Sony.

Różnice w parametrze W/F względem konstrukcji obudów potrafią być znaczne ;-)
Warto to przetestować.
Wojtek.

RetroTape

• 674 / 1075
  • Ekspert
18-01-2025, 16:39
Obudowa ma duże znaczenie nawet w dwuwałkowym napędzie. Mocno upraszczając, jeśli szpulki z taśmą czy rolki naprowadzające drgają, powoduje to zaburzony najazd na lewą rolkę, jaki i niestabilny odbiór z prawej rolki (najgorsze są nawet minimalne ruchy na boki). Pomiędzy rolkami następuje wyrównanie zakłóceń co zwiększa W&F. Dodatkowo niskiej jakości obudowy potrafią generować problemy na całej swojej powierzchni, choćby wyginając się lub naprężając podczas ruchu taśmy, co również może powodować zakłócenia między rolkami. Taka obudowa jest nieprzewidywalna i nie powinna być stosowana w pomiarach, które mają być dostatecznie dokładne. Nie na darmo na różnych forach tematycznych widzi się często "walkę" o lepsze parametry pomiarów zmieniając obudowy. Napędy dwuwałkowe są mniej podatne na takie problemy, ale również są.

No i jeszcze pomijając względy czysto techniczne, dlaczego płacąc spore pieniądze za taką taśmę, mielibyśmy jej używać tylko w magnetofonach dual capstan ? Wypadałoby dać choć średniej klasy obudowę, a nie najtańszą. Przynajmniej ja tak to widzę.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
18-01-2025, 16:59
Jak tasma testowa zrobiona była na szpulowcu to se można obudowy przekładać, a jak na tej obudowie co ma to chyba sens żaden

RetroTape

• 674 / 1075
  • Ekspert
18-01-2025, 17:08

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
18-01-2025, 17:56
no to czekamy na efekty, ja bym załadował do ceramicznej obudowy.......Sony jeszcze reklamowało te swoje obudowy z czerwonymi wkładkami jako lepsze....

chorazy3

• 1797 / 1868
  • Ekspert
18-01-2025, 18:19
Alex też już nie daje taśm testowych opartych o BASF pro.
Ostatnio nagrywa na Philips FX Ferro czy Maxell UDII CD z ostatniego wypustu w przeźroczystej obudowie.
Paweł

Macio4ever

• 22 / 20
  • Użytkownik
18-01-2025, 20:01
no to czekamy na efekty, ja bym załadował do ceramicznej obudowy.......Sony jeszcze reklamowało te swoje obudowy z czerwonymi wkładkami jako lepsze....

Ta grupowo się odnosząc do kwestii. Genlabb mógłby dawać lepsze obudowy - może oszczędza, może nowe nie są dostępne - nie wiem, przerzucę i zobaczę.

Na razie wybrałem obudowę od Maxella XLII-S, która jest dość pancerna, myślałem też o UX-Pro ze względu na te wkładki, natomiast nie mam żadnej pod ręką.

Podzielę się dokładnymi pomiarami, jak to ogarnę.

Odnośnie wcześniej wspomnianej metody robienia własnej kasety na sprzęcie np z DD quartz, to ja nie mam dostępu do czegoś, co jest porównywalne w parametrach do GennLab.
« Ostatnia zmiana: 18-01-2025, 20:05 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 22 / 20
  • Użytkownik
19-01-2025, 12:00
Jeszcze jedno ćwiczenie, może Wam się przyda. Porównanie wskazań miliwoltomierza w oscyloskopie Rigol DHO804 oraz UNI-T UT61E+

Sprawdziłem 2 napięcia, dla każdego napięcia kalibrowałem generator (VB Generator) przy 1Khz, sygnał poprzez kartę SBx G6. Kalibrowałem do wskazań Rigola (DVM).

Na czerwono - zakres częstotliwości poza deklarowanym zakresem przez producenta dla UT61E

Niestety, to tylko poglądowo. Musiałbym mieć skalibrowany generator aby to było super miarodajne. O ile karta ma płaską charakterystykę, to trudno powiedzieć na ile generator działa super liniowo w funkcji częstotliwości.

« Ostatnia zmiana: 19-01-2025, 12:04 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
19-01-2025, 14:32
To normalne że są takie wskazania na wyższych częstotliwościach. Ten miernik ma poprawny pomiar AC od 40Hz do 10kHz. Pomiar wyższych częstotliwości będzie obarczony błędem. Jest to napisane w specyfikacji. Tutaj masz wyjaśnienie.
« Ostatnia zmiana: 19-01-2025, 14:36 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Macio4ever

• 22 / 20
  • Użytkownik
19-01-2025, 15:26
To normalne że są takie wskazania na wyższych częstotliwościach. Ten miernik ma poprawny pomiar AC od 40Hz do 10kHz. Pomiar wyższych częstotliwości będzie obarczony błędem. Jest to napisane w specyfikacji. Tutaj masz wyjaśnienie.

Tak, spodziewałem się takiego wyniku, doczytałem :) instrukcję UT61. Po prostu byłem ciekawy jakie będą różnice.

Rigol jest fajny. Oprócz głównego widoku można sobie od razu skonfigurować podgląd m.in. DVM (woltomierz), AC RMS, Licznik częstotliwości plus freq w podglądzie na żywo. AC i freq ma od razu podane min/max/avg. Wygodne dla amatora, jak w moim przypadku