A co mówi norma DIN wg której mierzył Tonsil? A co mówi jego norma zakładowa - której chyba nikt już nie zna?
Robiłem pomiary może ze dwóch Tonsili do tej pory i otrzymywałem przebiegi spl podobne do publikowanych przez Tonsil.
parametrami TS raczej sie dotad nie przejmowałem. Gdyby były mocno różne od podanych ( a nie tylko rózne z powodu innych norm pomiarowych) do raczej dałoby sie usłyszeć niedopasowanie obudowy.
Błędem nie jest zmiana norm pomiaru, tylko wiara w możliwość jego powtórzenia, przy nieznanych warunkach. Z powodu tej wiary wychodzą takie kwiatki jak ładnie narysowany wykres spl a dżwięk wyciskający krew z uszu.
Tonsil mierzy swoje basy i midbasy w obudowach. Nikt dzisiajtak nie robi, bo to nie ma sensu. Wszyscy producenci podaja pomiary z odgrody pomiarowej. Dlatego niewarto tak przywiazywac sie do starych pomiarow Tonsila, bo mozna je blednie interpretowac.
Ja ogolnie nie widze zadnego problemu. Jak mam glosnik w rekach, to mierze jego T-S, pozniej dumam nad obudowa biorac pod uwage rzeczy typu dyfrakcja i takie tam. Potem pomiar skalibrowanym mikrofonem glosnikow w obudowie i zwrotnice. Wiec na kij mi stare noty Tonsila? I tak wszystko musze zrobic od zera.
Z reszta podobnie jest z innymi glosnikami, producenci podaja bajki i nawet Scan speak nie jest tutaj wyjatkiem. Pomiary producenta sa potrzebne ale trzeba wiedziec na co patrzec, a co olewac.