@Karol: cała przyjemność po mojej stronie :) Do tej pory dosyć zdawkowo wspominałem o moich przejściach z Utopiami przy okazji innych wątków i takie wyjaśnienie było według mnie potrzebne, abym nie był postrzegany jako "antyfocalowiec", gdyby ktoś natknął się na moje wcześniejsze wpisy ;) Przy okazji dokonałem też zmiany awatara, pod którym ukrywają się trzy marki moich ulubionych słuchawek, które posiadam.
Zgadzam się z wymienionymi przez pastwę cechami basu. Planarnej potęgi D8k FU nie mają, choć w nagraniach, gdzie jest on dominantą, występuje w stopniu, który wystarczy mojemu narządowi słuchu do wykreowania odpowiedniej potęgi. Jestem pewien, że zapewnią mi dużo zabawy, bo są bardziej czułe na zmiany w torze od moich finali i można je w zależności od potrzeb nadawać ich brzmieniu większej agresywności, uspokajać, przydać trochę sceny lub uczynić ją bardziej kameralną, nasyconą... przy zachowaniu doskonałego SQ w każdym przypadku. Jestem ciekaw, jak spiszą się z moimi kablami od finala (szczególnie na Entrequ), po wykonaniu odpowiedniej przejściówki na nie. Zastanawiam się nad materiałem między posrebrzanymi solid corami miedzianymi, srebrnymi, a także, jeśli się uda, srebrnymi platerowanymi złotem.
Nie słuchałem HE1, ani MDR-R10, ale chyba i tak największe kontrowersje wywoływał model Sony Qualia ze swoim specyficznym przepisem na dźwięk ;)