Marek-41
Napisałeś cytyję: "Miałem podobny problem ze swoim.Mam pytanie.Czy równolegle z zatrzymaniem się silnika przygasa żarówka od autostopu?"
Czy chodzi Tobie o REVOX-a B77 ?
Nie wiem czy dobrze przekazałem informację ? Czy sie dobrze rozumiemy. Revox B77 nie ma żarówki autostopu. A77 Tak - ma i świeci przeważnie w oczy.
He he he
Wcześniej pisałem o brudzeniu rak w N4418 a jeżeli o silnik capstana to chodzi mi o Revoxa B77 - w tym magnetofonie po zwykłym popsikaniu potencjometrów i wymianie gniazda od bezpiecznika głównego przestał kręcić silnik capstana.
Może coś popsułem po drodze ? Hm ?
Nie jestem servisantem, nie znam sie na elektronice, zbieram decki i słucha, ich, a teraz szpulowce i co najwyżej pasek potrafie zmienić. Żadnych taśm kalibracyjnych nie posiadam. Jak gra to już ok.
Jednak powiem, że wolałbym otwierać 10 razy Revoxa aniżeli raz Philipsa.
To dwie mysli techniczne, dwa światy. I Philips powinien sie wg mnie dużo nauczyć od Revoxa.
Nie obraź się Marek-41 - wiem, że kochasz Philipsa. Przyznam, że czytając Twoje wpisy na forach byłem pod wrażeniem i kupiłem dwa Philipsy: N4510 i N4418.
Jestem na etapie dopasowywania pasków do N 4418, Nawaliłem z długościę paska od licznika i nadal czeka na złożenie.
Przy okazji złamałem ustrojstwo tj pokrywke która zdejmuje sie do czyszczenia głowic, I tu tez porażka w stosunku do Revoxa. Zdjąc to to trzeba wiedzieć gdzie i co ? Jakieś bolce, zapinki. Nie podoba mnie się. Kto to wymysłił ?
Nie żebym chwalił Revoxa a mówił przeciwko Philipsowi. Jednak to wg mnie naprawde przepaść konstrukcyjna.
Philips to jakby zabawka. Wszystko takie delikatniutkie. Jak na to patrzę to wyświetla mi sie napis "nie dotykaj mnie bo cos sie przegnie, żłamie, wykrzywi etc."
//////
W moim ehzemplarzu nie chodzi też mi włącznik główny. Tj, nie chce sie załączyć. Wciska się ale nie łapie położenia włączony. Widze, że to przypasłość Philipsa bo niekiedy w jakiś ofertach nie raz czytałm o nie działającym wyłączniku, Nie koniecznie w tym modelu ale w Philipsie.
Poza tym mafnetofon ok. Silniki chodzą, wyczyszczony czeka do złożenia, Czekam tylko za tym paskiem do licznika.
A Revox ? Będę myślał i kombinował. Brak trochę czasu i lenistwo bo mam jeszcze dwa inne Revoxy A77 , które umilają mi czas i ciesza ucho.
Dziękuję za wszelkie porady koledzu mili.