Audiohobby.pl

Magnetofon

Destroyer

• 372 / 1614
  • Zaawansowany użytkownik
03-02-2025, 09:04
Dzięki za przestrogi i ostrzeżenia. Biorę je sobie głęboko do serca.
Pozdrawiam. S
Stach

Destroyer

• 372 / 1614
04-02-2025, 17:16
Mój nowy problem to TCD 440A (mam jeden sprawny drugi kulawy).
Pytanie do osób którzy może coś więcej wiedzą o głowicach w tych deckach.
Czy głowica nagrywająca w 440-tce jest taka sama jak w 330-tce i odwrotnie?
 Na widok głowice są identyczne ale nie mają żadnych oznaczeń.
Ponoć instrukcja serwisowa jest jedna dla tych obu modeli ale nic o głowicach. Różnica jest taka że 330-tka nie ma funkcji obsługi taśm metal.
Mam możliwość zakupu głowicy z modelu 330 i zamontowanie jej w mojej 440-tce. Tylko-właśnie, czy to są te same głowice?....))
Stach

Wojciech7

• 1987 / 1396
  • Ekspert
04-02-2025, 18:50
Ponoć instrukcja serwisowa jest jedna dla tych obu modeli ale nic o głowicach. Różnica jest taka że 330-tka nie ma funkcji obsługi taśm metal.
Mam możliwość zakupu głowicy z modelu 330 i zamontowanie jej w mojej 440-tce. Tylko-właśnie, czy to są te same głowice?....))

Takie moje pisanie- hehe...Jeśli z modelu 330jest mechanicznie taka sama jak 440-tce to zamieniałbym. Mam wtedy powiedzmy lepsza nie zajechaną głowicę. Że nie nagrywa na taśmach metalowych-nie koniecznie.Tak sobie piszę
pod wieczór -)))

Hammer

• 5033 / 2595
  • Ekspert
06-02-2025, 10:34
Wojtek, aspekt techniczny wymiarowy to nie tylko jeden argument, właściwości elektryczne są bardzo ważne, aby nie obyło się bez przeróbek, jeśli okaże sie że do metalu dali głowice , która wygląda tak samo ale ma inne właściwości bo taśma metalowa ma większe wymagania.
Dlatego tak na pałe to nie działa zwłaszcza jak pewnie głowica kosztuje pierdyliard.

AUDIOTONE

• 10116 / 6134
  • Moderator Globalny
06-02-2025, 20:42

TCD 330 to jedyny najtańszy dawca do TCD440. Ale trzeba by sprawdzić po numerach Stanisławie czy to jest to samo, by mieć pewność. Jak robiłem TCD340A to serwisówki są wspólne z TCD330... Ale to model 340A nie 440...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Destroyer

• 372 / 1614
06-02-2025, 21:28
Tu ,niestety ale sama głowica nie wystarczy.Uszkodzona jest prowadnica (widełki)przy głowicy kasującej.Uszkodzony jest też gwint od pokrętła regulującego azymut.Są luzy w pozostałych gwintach od mechaniki.Ogólnie trafiłem na egzemplarz z upierdliwą usterką która powróciła zanim wzięło się za niego dwoje serwisantów (brudny prąd,chroboty,dudnienie.trzaski).
Muszę upolować taką padniętą 330-tkę ale z dobrą niekręconą mechaniką na podmianę (w całości).
A ten drugi??..nie brumi,nie dudni,nie trzaska tylko gra,gra....i to jak??!!
Stach

Destroyer

• 372 / 1614
06-02-2025, 21:56
Wojtku.
Na pełnej papierowej serwisówce jaką posiadam od 440-tki, jest info że dotyczy ona też 330-tki.
Stach

Wojciech7

• 1987 / 1396
  • Ekspert
06-02-2025, 22:05
Wojtek, aspekt techniczny wymiarowy to nie tylko jeden argument, właściwości elektryczne są bardzo ważne, aby nie obyło się bez przeróbek, jeśli okaże sie że do metalu dali głowice , która wygląda tak samo ale ma inne właściwości bo taśma metalowa ma większe wymagania.
Dlatego tak na pałe to nie działa zwłaszcza jak pewnie głowica kosztuje pierdyliard.

Szkoda że to nie działa tak pałę -hehe....Wszystko musi ze  sobą współdziałać. Widziałem w internecie ceny głowic
magnetofonowych-:(((

bociuch

• 4 / 28
  • Nowy użytkownik
06-02-2025, 22:15
A ja mam więcej problemów z moim CF 7500 bo po wymianie zębatek jak mój kapsztan kręcił przed wymianą zębatek a nie działały klawisze start stop ff  itd, to teraz dzałają ale kapsztan nie kręci i zadziałały funkcje ale wyłączają sie po 2 sekundach może ktoś coś podpowiedzieć?

AUDIOTONE

• 10116 / 6134
  • Moderator Globalny
06-02-2025, 22:34
A ten drugi??..nie brumi,nie dudni,nie trzaska tylko gra,gra....i to jak??!!

Czyli Stanisławie chcesz mieć oczywiście dwa egzemplarze sprawne ;-) rozumiem.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10116 / 6134
  • Moderator Globalny
06-02-2025, 22:36
A ja mam więcej problemów z moim CF 7500 bo po wymianie zębatek jak mój kapsztan kręcił przed wymianą zębatek a nie działały klawisze start stop ff  itd, to teraz dzałają ale kapsztan nie kręci i zadziałały funkcje ale wyłączają sie po 2 sekundach może ktoś coś podpowiedzieć?

Posprawdzaj zasilnie silnika, dlatego auto-stop wywala z powodu braku pracy silnika.
Wojtek.

Destroyer

• 372 / 1614
11-02-2025, 21:40
Może ten link komuś się przyda. Ponoć b.porządny serwis.
https://quadrevisie.nl/nakamichi/artikel01.html
Stach

AUDIOTONE

• 10116 / 6134
  • Moderator Globalny
11-02-2025, 21:48
Może ten link komuś się przyda. Ponoć b.porządny serwis.
https://quadrevisie.nl/nakamichi/artikel01.html

Kiedyś był porządny u "dziadka van der Hoff-a", obecnie niezbyt... niestety. Magnetofony są z problemami i "serwis" jest robiony na odwal się... takie są realia. Kasa pobrana a serwis nie wykonany prawidłowo.
OBECNIE, TO OMIJAĆ Z DALEKA.
Wojtek.

Destroyer

• 372 / 1614
11-02-2025, 22:10
Dzięki Wojtku.
Ktoś mi dzisiaj podrzucil ten link zapewniając o b.solidnym serwisie. A ja wierząc mu podałem dalej. Pewno też nie sprawdzil albo dostał z kolei od "kogoś"....))
Stach

Wojciech7

• 1987 / 1396
  • Ekspert
11-02-2025, 22:17
Może tak ma być albo "Houston We Have a Problem". Zrobiłem test nagrywanie/odtwarzanie na trzech magnetofonach
kasetowych tej samej firmy ,ale z różnymi możliwościami tzn.kalibracja taśmy/bez kalibracji/2-głowicowy/3-głowicowy. Wszystkie ustawione do poziomu zapisu 0dB ,ta sama kaseta magnetofonowa (Typ-Fe)-ten sam utwór.
Po przerwie aby uszy odpoczęły odsłuchy były. Wszystkie prawie tak samo odtwarzały, niewielkie różnice.
To mam zamawiać kontener na elektro-złom-? Nic w nich nie kręciłem tzn.elektronika. Może już moje uszy nie słyszą tych ewentualnych różnic- pieskówna jak zapytałem nic nie odszczekała....