Audiohobby.pl

Magnetofon

chorazy3

• 1814 / 1896
  • Ekspert
12-02-2025, 09:00
Może ten link komuś się przyda. Ponoć b.porządny serwis.
https://quadrevisie.nl/nakamichi/artikel01.html

Kiedyś był porządny u "dziadka van der Hoff-a", obecnie niezbyt... niestety. Magnetofony są z problemami i "serwis" jest robiony na odwal się... takie są realia. Kasa pobrana a serwis nie wykonany prawidłowo.
OBECNIE, TO OMIJAĆ Z DALEKA.

No ciekawe co się porobiło z tym kiedyś porządnym serwisem. Pan Tom ma już za dużo lat czy ktoś inny teraz tam naprawia jadąc na renomie van der Hoffa.
Paweł

AUDIOTONE

• 10113 / 6132
  • Moderator Globalny
12-02-2025, 09:17
Kiedyś napewno było dobrze, bo ludzie byli zadowoleni z jego serwisu. Przysłowiowa starość tutaj gra niestety pierwsze skrzypce. Sam miałem tylko jeden przypadek. Magnetofon był po serwisie jakieś 6-8 miesięcy i przestał poprawnie kalibrować kasety. Miały być wymienione pomarańczki a okazało się, że owszem wymieniono ale tylko te co było widać z wierzchu...ZX-7. Kolejny przypadek był u naszego kolegi z forum. Ale to już inna sprawa. Obecnie pozostaje już tylko Norman.
« Ostatnia zmiana: 12-02-2025, 11:41 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5031 / 2593
  • Ekspert
12-02-2025, 09:25
Może tak ma być albo "Houston We Have a Problem". Zrobiłem test nagrywanie/odtwarzanie na trzech magnetofonach
kasetowych tej samej firmy ,ale z różnymi możliwościami tzn.kalibracja taśmy/bez kalibracji/2-głowicowy/3-głowicowy. Wszystkie ustawione do poziomu zapisu 0dB ,ta sama kaseta magnetofonowa (Typ-Fe)-ten sam utwór.
Po przerwie aby uszy odpoczęły odsłuchy były. Wszystkie prawie tak samo odtwarzały, niewielkie różnice.
To mam zamawiać kontener na elektro-złom-? Nic w nich nie kręciłem tzn.elektronika. Może już moje uszy nie słyszą tych ewentualnych różnic- pieskówna jak zapytałem nic nie odszczekała....

musiałbyś miec naprawde wysokiej klasy kaseciaka do porównania bo mając niższej czy średniej klasy będzie to w okreslonej grupie prawie to samo.
już kaseciak z 2 wałkami gra inaczej niż 1 wałkowy