Audiohobby.pl

Magnetofon

bsw

• 667 / 5583
  • Ekspert
05-03-2021, 19:00
Miałem na myśli to, że na FM-ie to jeszcze są jakieś stacje. Bo na AM to już zima.
To też swoisty Polski nonsens:
W 1974 wybudowano 646 metrowy maszt w Konstantynowie nadający I program PR. W czasach przed internetem i powszechnym dostępem do telefonów Polskiego Radia można było słuchać nie tylko w całej Europie, ale również w północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie, Kazachstanie a nawet na wschodnim wybrzeżu USA!

Niestety w 1991 roku ten maszt się zawalił. Nadajnik odbudowano ale w innym miejscu z dużo mniejszym zasięgiem i dopiero w 1998 roku. I to było już bez sensu, bo po pierwsze przez te kilka lat zanikł zwyczaj słuchania AM, po drugie odtworzono nadajnik na częstotliwości 227 kHz a międzyczasie upadły wszystkie krajowe fabryki radyjek. Praktycznie żadne radio z importu nie łapało zakresu fal długich, łapały za to fale średnie, ale tam akurat w Polsce nie nadawano.
Zamiast odbudowywać nadajnik trzeba było przenieść stację na częstotliwość PR II i nadajnik średniofalowy w
Koszęcinie. Ale ten maszt akurat sprzedano Francuzom (a raczej oddano w ramach prywatyzacji TP SA), a ci sobie go zezłomowali...

Takie tam krajowe piekiełko...
Bo nadajniki średniofalowe funkcjonują w wielu krajach - Francji, Anglii czy nawet USA...
To jest strategiczna rezerwa - w razie "W" można przez nie nadawać komunikaty.
Bo wyobraźcie sobie co by było gdyby nagle przestał działać internet...
« Ostatnia zmiana: 05-03-2021, 19:05 wysłana przez bsw »

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
05-03-2021, 20:19
Miałem na myśli to, że na FM-ie to jeszcze są jakieś stacje. Bo na AM to już zima.
To też swoisty Polski nonsens:
W 1974 wybudowano 646 metrowy maszt w Konstantynowie nadający I program PR. W czasach przed internetem i powszechnym dostępem do telefonów Polskiego Radia można było słuchać nie tylko w całej Europie, ale również w północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie, Kazachstanie a nawet na wschodnim wybrzeżu USA!

Niestety w 1991 roku ten maszt się zawalił. Nadajnik odbudowano ale w innym miejscu z dużo mniejszym zasięgiem i dopiero w 1998 roku. I to było już bez sensu, bo po pierwsze przez te kilka lat zanikł zwyczaj słuchania AM, po drugie odtworzono nadajnik na częstotliwości 227 kHz a międzyczasie upadły wszystkie krajowe fabryki radyjek. Praktycznie żadne radio z importu nie łapało zakresu fal długich, łapały za to fale średnie, ale tam akurat w Polsce nie nadawano.
Zamiast odbudowywać nadajnik trzeba było przenieść stację na częstotliwość PR II i nadajnik średniofalowy w
Koszęcinie. Ale ten maszt akurat sprzedano Francuzom (a raczej oddano w ramach prywatyzacji TP SA), a ci sobie go zezłomowali...

Takie tam krajowe piekiełko...
Bo nadajniki średniofalowe funkcjonują w wielu krajach - Francji, Anglii czy nawet USA...
To jest strategiczna rezerwa - w razie "W" można przez nie nadawać komunikaty.

Dzięki za wyjaśnienia, nigdy jakoś mnie radio nie ciągnęło zbyt bardzo do słuchania. A gdy już u nas wszystkie dostępne stacje poszły w komercję i w jakość najgorszego "sortu" mp3  to dałem sobie na luz. I sprzedałem tuner, takim sposobem moje radiowe poczynania się zakończyły.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
05-03-2021, 20:28
Panowie, koniec ględzenia o magnetofonach, kasety w kąt idziemy w płyty analogowe....

https://vinylrecord.pl/?gclid=EAIaIQobChMI3dCSjfGZ7wIVhJKaCh2vLgkIEAEYASAAEgLiAPD_BwE

a jak nie to doskonały może być prezent dla kogoś...

bsw

• 667 / 5583
  • Ekspert
05-03-2021, 20:32
Panowie, koniec ględzenia o magnetofonach, kasety w kąt idziemy w płyty analogowe....

https://vinylrecord.pl/?gclid=EAIaIQobChMI3dCSjfGZ7wIVhJKaCh2vLgkIEAEYASAAEgLiAPD_BwE

a jak nie to doskonały może być prezent dla kogoś...
Spokojnie - kasety też produkujemy:
http://stereostyle.pl/tape/

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
05-03-2021, 20:40
Weź proszę...ale płyta to płyta, a oni na pewno nie robią kaset na Maxellkach czy TDK MA..

bsw

• 667 / 5583
  • Ekspert
05-03-2021, 21:19
Weź proszę...ale płyta to płyta[..]
BTW:
Pamiętacie że było coś takiego jak pocztówka dźwiękowa - nawet zagramanicą filmy o tym robią:

ckloss

• 64 / 6110
  • Użytkownik
05-03-2021, 22:03
Ludzie by nabrali większej pokory i szacunku do tego co było wcześniej...do tego awaria zasilania, tak w zimę przy mrozie

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
05-03-2021, 22:28
Ludzie by nabrali większej pokory i szacunku do tego co było wcześniej...do tego awaria zasilania, tak w zimę przy mrozie

Lepiej nie, wyłączenia prądu, zimne kaloryfery, mięso na kartki i stanie po 3-4 godziny po chleb w kolejce pod piekarnią.....przeżyłem o ziemniakach i cebuli codziennie na obiad i nie mam do tego szacunku, choć podobne experymenty na ludziach teraz robią na chama.

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
08-03-2021, 21:02
Tak fantastycznie rozpoczął się mi nowy tydzień, i po pracy zdechło "jeździdło".... to jutro wsiadam na rower... A padlinę muszę naprawić, i kolejne problemy. Ale choć dla osłody dostałem przesyłkę i w niej "rolki na brązie".
« Ostatnia zmiana: 08-03-2021, 21:08 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

chorazy3

• 2308 / 2248
  • Ekspert
08-03-2021, 21:09
Do Nakamichi?
Paweł

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
08-03-2021, 21:16
2.5mm wałek i 13mm średnica, 8 mm szerokość. To większość magnetów co ma wałek na 2.5mm, oczywiście prawa rolka:)
Do Naka ... nawet nie wiem, bo nigdy w żadnym Naku nie wymieniałem... hahahah
« Ostatnia zmiana: 08-03-2021, 21:23 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

nano

• 9079 / 5637
  • Ekspert
08-03-2021, 21:27
podstawowe nakamichi  maja 2 mm

chorazy3

• 2308 / 2248
  • Ekspert
08-03-2021, 21:28
Faktycznie standardowy rozmiar. A są dużo lepsze od typowych z plastikowym rdzeniem?
Paweł

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
08-03-2021, 21:33
Faktycznie standardowy rozmiar. A są dużo lepsze od typowych z plastikowym rdzeniem?
To jest jakiś stary zapas, rolki oryginalne. Na pewno nie "chinol na brązie" ;) Przydadzą się :)
Wojtek.

MAG

• 2403 / 6532
  • Ekspert
08-03-2021, 22:30
Tak fantastycznie rozpoczął się mi nowy tydzień, i po pracy zdechło "jeździdło".... to jutro wsiadam na rower... A padlinę muszę naprawić, i kolejne problemy. Ale choć dla osłody dostałem przesyłkę i w niej "rolki na brązie".

Ładna zdobycz Wojtku Gratulacje.
Ogólnie mówi się na brązie ale dokładnie do tych celów używano fosfobrązu/fosforobrązu  brąz cynowo-fosforowy (CuSn10P) w Polsce znany jako B101.
Zastosowanie panewki , łożyska ślizgowe itp.