Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
12-05-2020, 20:44
Tego czarnego to pamiętam bardzo rzadko spotykany model.
A ja walczę z malowaniem przedpokoju... już po szpachlowane i przemalowane "pierwyj" raz.

Piękne maszynki. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Stanis

• 94 / 5862
  • Użytkownik
12-05-2020, 21:02
Stachu, 6340 to bardzo dobry magnetofon. A przypadłość, którą posiada (zablokowany mechanizm) jest typowa dla dtego tego modelu. Wystarczy przekręcić kołem zamachowym i mostek opadnie, zresztą masz z NADami doświadczenie, więc zapewne znana jest Tobie taka sytuacja ;)
6340 przyjechał i tak jak Arturo sugerowałeś, wystarczyło pokręcić kołem i kieszeń zwolniła. Deck do lekkiej roboty. Pasek luźny, czerwony!! (po raz pierwszy taki widzę). Brak paska do licznika. Kawałek znalazłem przy osi prawej szpulki. Ładny stan. Wnętrze czyste, front bez uszkodzeń, trochę porysana góra. Myślę że 150 zet z przesyłką to nie tak dużo. Będę operował go w przyszłym tygodniu bo teraz ukrywam się w lesie przed chińskim najeźdźcą.Fotki będą.
Stach

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
13-05-2020, 01:38
Będę operował go w przyszłym tygodniu bo teraz ukrywam się w lesie przed chińskim najeźdźcą.Fotki będą.

Nie ukrywam że już zacieram ręce :)
Bo NAD-y szkarady mają to właściwe "coś".
Wojtek.

paluch.

• 280 / 2971
  • Zaawansowany użytkownik
13-05-2020, 09:13
Myślę że 150 zet z przesyłką to nie tak dużo.
Sam takiego brzydala to chętnie kupię ,a cena :)
Tomek

flyingcircus

• 439 / 2977
13-05-2020, 10:09

Mam jeszcze wersje US srebrna. Fajne maszynki.

A Nad'y to straszne brzydactwa, nigdy nie miałem ( i miec nie bede) , ale jeśli posiadają zwolenników, to muszą czarować dźwiękiem.

Stanis

• 94 / 5862
  • Użytkownik
13-05-2020, 11:48

Mam jeszcze wersje US srebrna. Fajne maszynki.

A Nad'y to straszne brzydactwa, nigdy nie miałem ( i miec nie bede) , ale jeśli posiadają zwolenników, to muszą czarować dźwiękiem.
Czarują i to bardzo. A różnica jest taka że się ich słucha bez patrzenia na nie. Ale jak mnie znowu"przyciśnie" to przygarnę jakiegoś Soniaka (np. 229) albo JVC (nigdy nie miałem).
Stach

Yokohama

• 8 / 1666
  • Nowy użytkownik
13-05-2020, 14:31
W końcu udało mi się zrobić tego KX-7050. Wszystkie kondensatory były sprawne, jak i elektronika. Okazało się że były dwie usterki. Pierwsza to głowica nie dochodziła do samego końca. Zmieniłem pasek za to odpowiadający, wyczyściłem kółko funkcyjne, oraz je nasmarowałem. Drugie to nie kontaktował styk odpowiadający za informację, że jest kaseta. Ten mechanizm to koszmar serwisanta, bo żeby zmienić pasek, trzeba wyjąć silnik, a znowu śrubka od niego jest ukryta pod metalową płytką z rolkami i głowicami. Wszystko komplikuje drugie koło pasowe, nie da się go wyjąć bez demontażu silnika. Jak zdejmie się płytę przednią to spada pasek do otwierania kieszeni. Nie mówię o kołeczka które są spięte sprężynką i wypadają. Jak już go złożyłem to musiałem coś przestawić, bo kieszeń się nie otwierała do końca. Teraz jest złożony, działa świetnie już trzeci dzień, więc naprawę uważam za skończoną.
Przy okazji porównywałem ten sprzęt do technics AZ6 i technics nie ma do niego startu

Sekator

• 447 / 3521
13-05-2020, 14:40
Kupiłem dziś takie coś jak na zdjęciu żeby przetrwać remont Pioneera. Wszystko działa, mechanizm głośny, ale całkowicie sprawny. Szkoda tylko, że w porównaniu do Pioneera to nie gra :( Nie wiem nawet czy chce mi się próby z nagrywaniem robić.

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
13-05-2020, 14:57
W końcu udało mi się zrobić tego KX-7050. Wszystkie kondensatory były sprawne, jak i elektronika. Okazało się że były dwie usterki. Pierwsza to głowica nie dochodziła do samego końca. Zmieniłem pasek za to odpowiadający, wyczyściłem kółko funkcyjne, oraz je nasmarowałem. Drugie to nie kontaktował styk odpowiadający za informację, że jest kaseta. Ten mechanizm to koszmar serwisanta, bo żeby zmienić pasek, trzeba wyjąć silnik, a znowu śrubka od niego jest ukryta pod metalową płytką z rolkami i głowicami. Wszystko komplikuje drugie koło pasowe, nie da się go wyjąć bez demontażu silnika. Jak zdejmie się płytę przednią to spada pasek do otwierania kieszeni. Nie mówię o kołeczka które są spięte sprężynką i wypadają. Jak już go złożyłem to musiałem coś przestawić, bo kieszeń się nie otwierała do końca. Teraz jest złożony, działa świetnie już trzeci dzień, więc naprawę uważam za skończoną.
Przy okazji porównywałem ten sprzęt do technics AZ6 i technics nie ma do niego startu
Nic tylko pogratulować zlokalizowania usterki i naprawy. Twoja wersja to 7050 czy 7050S ?

Kupiłem dziś takie coś jak na zdjęciu żeby przetrwać remont Pioneera. Wszystko działa, mechanizm głośny, ale całkowicie sprawny. Szkoda tylko, że w porównaniu do Pioneera to nie gra :( Nie wiem nawet czy chce mi się próby z nagrywaniem robić.
Te nowsze kopiarki Sony nie grały jakoś szczególnie dobrze. Starsza seria była bardziej poważana.
Wojtek.

artekk

• 1699 / 6090
  • Ekspert
13-05-2020, 15:22
Yokohama,
gratulacje z powodu udanego remontu Kena :)
Robiłeś może jakieś fotki podczas zmagań ?
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Yokohama

• 8 / 1666
  • Nowy użytkownik
13-05-2020, 16:12
Dzięki :-) To wersja tylko B i C na S poluję  Zdjęcia jakieś zrobiłem, później wrzucę, ale są średniej jakości

Sekator

• 447 / 3521
13-05-2020, 20:13
Ciekawe. Otworzyłem obudowę - wyświetlacz świeci. Założyłem i dokręciłem - nie świeci. Nie kumam.

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
13-05-2020, 20:30
Ciekawe. Otworzyłem obudowę - wyświetlacz świeci. Założyłem i dokręciłem - nie świeci. Nie kumam.

Coś z przewodami od wyświetlacza? A inne funkcje pracują poprawnie?
Wojtek.

Sekator

• 447 / 3521
13-05-2020, 21:01
Tak. Odtwarzanie, nagrywanie, przewijanie, autokalibracja. Wszystko działa normalnie. Taśm idzie od cholery, przy brzegu obudowy jakiś przewód. Jutro go jeszcze obadam.

Yokohama

• 8 / 1666
  • Nowy użytkownik
13-05-2020, 21:20
Obiecane zdjęcia