Audiohobby.pl

Magnetofon

tomek05

• 176 / 2314
  • Aktywny użytkownik
25-03-2020, 23:19
jechałem po nie na drugi koniec miasta jak na sygnale
Dobrze że puste miasto, normalnie byś nie zdążył przed złomiarzami :-)
Fajna zdobycz, ja jak na razie to tylko Altusy 75 znalazłem na gabarytach.
Kumpel miał szczęście, w Makro w śmieciach znalazł kaseciaka SONY jakiegoś ES.
« Ostatnia zmiana: 25-03-2020, 23:21 wysłana przez tomek05 »

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
25-03-2020, 23:46
Kumpel miał szczęście, w Makro w śmieciach znalazł kaseciaka SONY jakiegoś ES.
:)
tego jeszcze nie grali. To ma szczęście, ja tylko znajduję Tandberg-i po śmietnikach.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
26-03-2020, 06:29
Jak znajdziesz u siebie coś z Unitry to dopiero będziesz miał szczęście.....
a propo kolumn... jak to będzie pasowało i głośniki sprawne ......... to wiecie ...... do szczęścia tylko faceta co mi wymienia membrany w kolumnach i trochę cierpliwości

https://allegro.pl/listing?string=zawieszenie%20pianka%20g%C5%82o%C5%9Bnik%2025%20cm&bmatch=al-product-cl-eyesa2-engag-dict-ctx-gl-53-uni-1-3-0326
« Ostatnia zmiana: 26-03-2020, 09:30 wysłana przez Hammer »

siwy

• 668 / 3272
  • Ekspert
26-03-2020, 13:23
Jak coś to mam dwa namiary w trójmieście na firmy, które zajmują się wymianą i naprawą głośników.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
27-03-2020, 08:22
Dzięki, na razie mam sprawdzonego w Andrychowie czyli niedaleko, powinien sobie poradzić.

PhantomLord

• 422 / 2938
  • Zaawansowany użytkownik
27-03-2020, 15:00
Witam Panowie, tym razem mam takie pytanie dość ogólne dotyczące podłączenia magnetofonu do wzmacniacza itp.

Zakładamy, że mamy wzmacniacz z pętlą magnetofonową, więc dedykowanymi wejściami dla magnetofonów.
Na przykładzie mojego wzmacniacza wejścia liniowe (CD/Tuner/AUX/...) mają czułość 150mV i impedancję 47kohm, natomiast wejścia magnetofonowe odpowiednio 150mV i 15kohm.
Z jakiegoś powodu są różnice w impedancji wejść, ale za czy miałoby to wpływ wyłącznie na postrzegalną "głośność" urządzenia czy też jakiś jeszcze inny to już nie mam pojęcia.

No i teraz pytania:
1. Jakie skutki będą podłączenia magnetofonu do zwykłego wejścia liniowego (np pod AUX)?
2. Czy jeżeli nagrywamy z zewnętrznego urządzenia - w moim przypadku zewnętrzna karta dźwiękowa z przetwornikiem D/A, to czy korzystniej jest podpiąć wyjście ze źródła prosto do magnetofonu czy też ze źródła do wzmacniacza, a wyjście z pętli magnetofonowej wzmacniacza do magnetofonu? Jakie są zady i walety tych dwóch rozwiązań?

Pkt. 1 - pytanie istotne, jeśli mamy np 2 pętle, a 3 magnetofony i nie mamy zewnętrznego przełącznika źródeł.
Pkt. 2 - wiele razy spotkałem się z podejściem, że lepiej jest podpiąć źródło bezpośrednio do magnetofonu, bo wykluczamy wtedy dodatkowy element z łańcucha audio (wzmacniacz z pętlami magnetofonowymi, który mniej lub więcej, ale jednak wpływa na sygnał). Tak też mam podpięte, bo ten przetwornik D/A służy mi wyłącznie do nagrywania muzyki na kasety i nie mam potrzeby słuchania z niego muzyki bezpośrednio.

Z chęcią dowiedziałbym się jakie konfiguracje uskuteczniają koledzy, jak i również poznałbym fachową opinię kolegów elektroników :)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Mateusz

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
27-03-2020, 18:01
Z jakiegoś powodu są różnice w impedancji wejść, ale za czy miałoby to wpływ wyłącznie na postrzegalną "głośność" urządzenia czy też jakiś jeszcze inny to już nie mam pojęcia.

Ja nie odczuwam żadnej różnicy. W głośności lub tym bardziej brzmieniu. A jeśli jakaś różnica w głośności faktycznie jest to znikoma.

1. Jakie skutki będą podłączenia magnetofonu do zwykłego wejścia liniowego (np pod AUX)?

Czytaj powyżej. :)

2. Czy jeżeli nagrywamy z zewnętrznego urządzenia - w moim przypadku zewnętrzna karta dźwiękowa z przetwornikiem D/A, to czy korzystniej jest podpiąć wyjście ze źródła prosto do magnetofonu czy też ze źródła do wzmacniacza, a wyjście z pętli magnetofonowej wzmacniacza do magnetofonu? Jakie są zady i walety tych dwóch rozwiązań?

Mam identycznie podpięte, czyli DAC do wejścia magnetofonu i magnetofon na wejście TUNER we wzmacniaczu... :)
Powód prosty brak wejść, a już i tak mam przełącznik na 3 magnetofony plus dwie pętle magnetofonowe we wzmacniaczy zajęte.
Wojtek.

siwy

• 668 / 3272
  • Ekspert
27-03-2020, 18:28
Też korzystam z wejść AUX i Tuner do podpięcia magnetofonów i nie słyszę różnicy w dźwięku ani głośności. Daca mam podpiętego pod laptopa i pod AUX lub CD i też śmiga bez różnicy, może jestem głuchy

radziulasek

• 73 / 2163
  • Użytkownik
27-03-2020, 21:57
Panowie ponawiam temat, bo się wykrytalizował trochę finansowo:
Budżet około 1000 zł
Preferencje SONY lub ewentualnie inny wart uwagi magnetofon
Co poradzicie z tego co jest dopstępne"
SONY TC-K 850ES - ponoć w bardzo dobrym stanie technicznym i dobrym wizualnym - OLX
SONY TC-K 920QS - gorszy ale sporo nowszy DECK w idealny stanie wizualnym - widać go na Allegro
czekać na SONY TC-K690, którego polecaliście
Wybrać inny magentofon w moich pieniądzach? Jaki?
Z tego co jest w dobrym stanie wizualnym:
Pioneer CT900S
AKAI GX 65 lub GX 75
Technics AZ6 lub Az7 ?
Przypomnę, zależy mi na dobrej jakości nagrań i odtwarzania, porządnym dynamicznym dźwięku bez kołysania, problemów z obrotami i falującymi wysokimi tonami. Z uwagi na brak fachowców i serwisu zależy mi także na dobrej bezawaryjności biorąc pod uwagę wiek konstrukcji. Dolby S nie jest konieczne. Pomóżcie Koledzy podjąć decyzję. 
Mile widziane: stablizacja obrotów kwarcem, 3 głowice, kalibracja, ładny rasowy wygląd.  Serdecznie Was pozdrawiam i bardzo licze na pomoc
Ewentualnie jeśli ktoś z forum ma możliwości techniczne i wiedzę by zająć się moim SONY TC-K611S też proszę o kontakt. Paski są nowe, rolka nowa - konieczna całkowita kalibracja i przejrzenie elektroniki bo na chwilę obecną gra i nagrywa dużo gorzej niż kiedyś - po włączeniu PLAY więcej wysokich, potem wysokie lekko zanikają, mam wrażęnie że kołyszą obroty, dźięk matowy inny niż kiedyś.   
« Ostatnia zmiana: 27-03-2020, 22:01 wysłana przez radziulasek »

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
27-03-2020, 22:47
weź sobie kup jakiegoś Nakamichi w tej kwocie bo Sony czy Technics w porównaniu to walkmay są ......za tysiaka wyrwiesz porządny model

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
28-03-2020, 08:01
Stop.... właśnie popatrzyłem na ceny, wyskoczyły spokojnie x 2  .... cofam porade chyba ze trafisz w dobrej cenie okazje .

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
28-03-2020, 13:21
Jest BX-300E w zbliżonej cenie... i to jest najlepsze wyjście. Bo ten Nak jest w stanie "pozaginać" wszystko do kwoty 2-3 razy większej niż sam jest wart. I na pewno każdy kto go posiadał lub posiada zgodzi się ze mną w 100%.
Więc jeśli nie ten (bo wygląda nieźle ale sam wiesz jak się sprzedaje na takich portalach, trzeba najlepiej obejżeć go samemu) to szukaj Naka BX-300E i to dopiero otworzy Ci oczy na brzmienie przy nie wygórowanej kwocie.
Wojtek.

PhantomLord

• 422 / 2938
  • Zaawansowany użytkownik
28-03-2020, 13:36
Cześć,

Dziękuję za opinie dot. podłączania decka. Wychodzi na to, że mamy praktycznie takie samo podejście :-D.

Kurde ten wątek będzie bardzi niebezpieczny jak tak co kilka stron będziecie polecać Naki.
Tak z ciekawości: jak to jest z wymiennością nagrań z Nakamichi? Dużo się pisze, że Nak miał trochę inne głowice itp itd, ale czy jest sens kupowania np takiego 480Z tylko do odtwarzania kaset nagranych na innych deckach (KX-9010 w moim przypadku)?
Już od jakiegoś czasu mam smaka na Naka, ale do tej pory jakoś dawałem radę bez żadnego. Na trójgłowicówkę Naka to mi funduszy braknie, a nagrywanie na dwu-głowicówce już mnie nie bawi ;-).

Tymczasem mamy sobotę, piękna pogoda za oknem, ale siedzimy pupami w domu, więc oby tylko kawy wystarczyło.

Pozdrawiam serdecznie
Analogowa Grupa Wywrotowa. Mateusz

siwy

• 668 / 3272
  • Ekspert
28-03-2020, 13:45
Nie chcę Tobie za bardzo namieszać w głowie i popieram w 100 % to co napisał Wojtek, ale można jeszcze wziąć pod uwagę Kenwooda KX-9010 lub Aiwę z serii np. XK-007 uważam, że są to naprawdę bardzo dobrze decki i w kwocie, którą chcesz na zakup przeznaczyć spokojnie można coś kupić.

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
28-03-2020, 13:52
Mateusz Naki 480Z, 482Z (3 Head), 582Z itp. z tych serii to bardzo dobrze grające maszyny. Ale za równowartość dwóch takich (480Z) masz już BX-300E :) Więc jak dla mnie odpowiedź jest prosta. Ale Zdzisławie moim zdaniem porównanie BX-300e do Aiwy 007 i 9010 kena jest troszkę na wyrost. Owszem są to bardzo dobre maszyny ale BX-300E jest o klasę lub dwie wyżej od tych deków.

Ale to tylko moje zdanie na ten temat i nie trzeba się z nim zgadzać. Miałem XK-007 , KX-9010 i mam BX-300E więc mam porównanie.
Wojtek.