Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
10-02-2017, 12:10
Poprawne rozwiązanie zagadki kryje się w słowach Radmara (który to z nieznanych powodów nie uczestniczył w quizie więc awansem komisja tej odpowiedzi jemu też niestety nie może uznać ;-):

Hehe, Maciek, no nie mogłem zabierać głosu w konkursie jako wtajemniczony w ten temat. :) Jedno trzeba przyznać jednak jeśli chodzi o to archaiczne rozwiązanie. Przewija to, to z prędkością kosmiczną, no przynajmniej w moim egzemplarzu to tak działa. :)

Nano, no nieźle Ci się trafiło. Gratulacje.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Jan61

• 208 / 3967
  • Aktywny użytkownik
10-02-2017, 16:11
koniec poszukiwania magnetofonow "gralow"
Nano, miałem kiedyś tą Yamahę. Przypominała mi wizualnie mój pierwszy "poważny" deck - MSH-101. Brzmienie baardzo mi odpowiadało: szczegółowo, ciepło i mocny bas. Wystarczy spojrzeć na elektronikę na pcb. Jednak pod względem mechanicznym  było ciężko: jeden silnik i mnóstwo kółek ciernych. I każda oponka w innym rozmiarze. Pomijając idler, w mechanizmie jest ich ukrytych chyba cztery. Ale wizualnie i sonicznie super! Szczerze gratuluję!

Co do RS-B85, wyjąłem dzisiaj napęd i obejrzałem paski i resztę. Jestem pozytywnie zaskoczony - są w świetnym stanie. Podobnie rolka i oponki. 30 lat! W ogóle cały deck nie nosi żadnych śladów zużycia. Tor przesuwu taśmy jak nowy! Znakomicie zachowany egzemplarz - jakby niedawno opuścił fabrykę.
No, ale jest poważny problem. Potrzebuję Waszej pomocy, deck nie reaguje w ogóle na polecenia. Po cichu liczyłem, ze to sprawa styków lub przekładni funkcyjnej - nie wiem w jakiej powinna być pozycji. Jednak po wstępnym ustawieniu otwiera kieszeń, więc chyba jest ok. Po włożeniu kasety, wykrywa ją prawidłowo - zapala się odpowiedni napis i koniec, nie reaguje na play, rec czy przewijanie. Wyłączyłem i przekręciłem koło funkcji. Po włączeniu zasilania zapala się kontrolka play, ale tylko opuszcza i podnosi mostek i tak w kółko. Czyli problem ze sterowaniem. Póki co zdobyłem dobrą, czytelną serwisówkę i będę ja analizował, ale liczę na Wasza pomoc bo nie mam doświadczenia z elektroniką w deckach Technicsa. Od czego zacząć?
Janusz

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
10-02-2017, 17:02
witam

1  jak pasek  mostek to powininen pojsc do gory i troche pociagnac i potem odjechac w dol

2 jak styk  to  od raz jedzie na dol

co sie dzieje   1  czy 2

jmaciek

• 389 / 5049
  • Zaawansowany użytkownik
10-02-2017, 21:07
czy te idlery to od sprzedawcy z Alle NaxPox76pl ?
Pytam, bo na swoje czekam od miesiąca i pewnie się już nie doczekam (brak jakiegokolwiek kontaktu i informacji)...
Napiszę też tu bo na sąsiednim Forum już napisałem - doczekałem się idlerów a za wydłużony czas czekania otrzymałem ich 2x więcej niż zamówiłem - to się nazywa poważne podejście do klienta i super załatwienie sprawy!

kaczor666000

• 83 / 2887
  • Użytkownik
11-02-2017, 10:31
dzisiaj pożegnanie pionnera ct 900s pojechał do Andrzeja z Rabki zdroju będzie wymiana pasków ,rolek ,sprzęgła i regulacja smarowanie itp. zobaczymy jak to hulać będzie

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
11-02-2017, 13:57
witam
no wiecie  naprawiam  tam ktorys  z kolei NAD  i nalge to

zielony  NAD  oooo
tak tylko  bo jeszcze nie wiedzialem takiego

artekk

• 1699 / 6093
  • Ekspert
11-02-2017, 15:31
zielony  NAD  oooo
tak tylko  bo jeszcze nie wiedzialem takiego

też mam takiego :)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
11-02-2017, 16:40
hm  ciekawe czy to najnowsza seria ... ta zielona ... musze w nim poszperac
cos maja w tej prostocie
..........

W Wieczorze płytowym #7 wszystko kręcić się będzie wokół postaci Zbigniewa Seiferta i jego kultowego albumu MAN OF THE LIGHT (1977 MPS). Posłuchamy też jednego z ulubionych klasycznych klasycznych koncertów naszego skrzypka - I Koncertu fis-moll op.14 Henryka Wieniawskiego. Gościem audycji będzie Mateusz Zarembowicz. Przygotowaliśmy piękne upominki;)) Zapraszamy 12 lutego!

[/font][/size]
« Ostatnia zmiana: 11-02-2017, 19:36 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
11-02-2017, 19:39
mialem okropny sen  :-)
kuz,,,
scigal mnie
a potem ona mnie scigala
ech musze sie za to zabrac ...

..

co do zielonego NADa
tam sa  wszystkie czesci   w  tym  mechnaizmie inne   niz normalnie
znaczy sie
to samo konstrukcyjnie
tylko inne kolory plastikow  itp itp

zapodam fotke ze smarowania dzisiejszego
oo
biale kolo sterujce !!!!
ale we wszystkich  7   8  9   NAD-ach  mialem zawsze czarne .. itd
przypomne wszystkim majsterkowicza
krecimy tym kolem tylo w  lewa strone !  pamietajcie
« Ostatnia zmiana: 11-02-2017, 20:29 wysłana przez nano »

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
11-02-2017, 20:38
dzisiaj pożegnanie pionnera ct 900s pojechał do Andrzeja z Rabki zdroju będzie wymiana pasków ,rolek ,sprzęgła i regulacja smarowanie itp. zobaczymy jak to hulać będzie

Kaczor bardzo ladny pionek, gratulacje

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
11-02-2017, 20:44
hm  ciekawe czy to najnowsza seria ... ta zielona ... musze w nim poszperac
cos maja w tej prostocie
..........

W Wieczorze płytowym #7 wszystko kręcić się będzie wokół postaci Zbigniewa Seiferta i jego kultowego albumu MAN OF THE LIGHT (1977 MPS). Posłuchamy też jednego z ulubionych klasycznych klasycznych koncertów naszego skrzypka - I Koncertu fis-moll op.14 Henryka Wieniawskiego. Gościem audycji będzie Mateusz Zarembowicz. Przygotowaliśmy piękne upominki;)) Zapraszamy 12 lutego!

[/font][/size]

Nano, jakbys miał wiecej tych nadów to mógłbyś zbudować takie oto ogrodzenie z nich :

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
11-02-2017, 20:47
gotyk

jak ja cie niecierpie

oczywiscie zart  ale i  masz racje znow przegiolem
zonka tez reaguje niezrozumiale
« Ostatnia zmiana: 11-02-2017, 20:55 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 9894 / 6046
  • Moderator Globalny
11-02-2017, 21:27
Jak to mówią.................. NAD-ów w NAD-miarze nigdy dość :) hahaha.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
11-02-2017, 21:28
to bylo dobre  audiotone  he he he he

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
11-02-2017, 21:30
Ja porównałem jeszcze raz teaca do 950. Można to uznać za drugi test, lub jako uzupełnienie pierwszego. Po pierwszym porównaniu miałem niepokój, że zbicie teaca mogło nastąpić choćby częściowo z mojego powodu, tj. przez tę nieszczęsną minimalną różnicę poziomów na niekorzyść właśnie teaca. Nie dawało mi to spokoju i dzisiaj zrobiłem reduplikację. Poziomy udało się wyrównać idealnie tym razem i długo się nad tym męczyłem. Nie musiałem więc nic korygować gałką głośności podczas przełączania źródeł. Ok, ale przejdę do rzeczy: tak jak w pierwszym teście 950 udało się obrócić teaca w popiół, tak w dzisiejszym teście wynik jest nieco inny.
Tak więc.. 950 udało się pobić dzisiaj teaca oczywiście pięknie rozbudowanym dołem. Nie słyszałem oczywiście wszystkich decków świata, ale sądze, że nie ma wielu, które mają lepszy dół niż ten sony. Jest szeroko, głęboko i soczyście. Teac ma dół dużo mniej wyeksponowany.
Teac jednak ładnie się odgryzł w dwóch aspektach, które nie wyszły podczas pierwszego testu: 1 bardzo detaliczną średnicą, która wyszła nieco zamazana na 950. Teac miał ładną separację i soczystość właśnie w średnim zakresie, sony zrobił za to ze średnicy zupę.
Drugi aspekt, gdzie teac zaskoczył to..... talerze i werbel! Już piszę o co chodzi - pamiętacie, jak napisałem, ze na teac perkusja jest mniej lotna niż na 950? Że mniej wybrzmiewa - niejako podtrzymuję tę opinię. Jednak werble teaca mają taką zaletę, że są bardziej realistyczne w odbiorze - tj., naturalniej oddają dźwięk, jaki jest generowany przez werbel - bardziej sprężysty i naturalny.

Powiem Wam, że z każdym słuchaniem coraz bardziej przekonuję się do teaca. Teraz już doceniam ideę, jaka przyświecała inżynierom, którzy go budowali i dostrajali. Jednak nie mogę się nadal przekonać do tych bursztynowych wyświetlaczy... dlaczego oni nie zrobili tego na niebiesko??? Wygląda to jak kwiatek do kożucha