Audiohobby.pl

Magnetofon

jmaciek

• 389 / 5049
  • Zaawansowany użytkownik
07-02-2017, 21:04
eMandDe,
Myślę, że mało prawdopodobne aby szybko skończyły się magnetofony czy kasety ale jak pokazuje życie czy dotychczasowe doświadczenia to cena będzie się zmieniała tylko w jedną stronę - i to nie w tą w którą byśmy chcieli...

Ale to tylko moja opinia i tak naprawdę to nie chciałbym być aż takim pesymistą (choć podobno pesymista to dobrze poinformowany optymista ;-)...

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
07-02-2017, 21:35
eMandDe,
Myślę, że mało prawdopodobne aby szybko skończyły się magnetofony czy kasety ale jak pokazuje życie czy dotychczasowe doświadczenia to cena będzie się zmieniała tylko w jedną stronę - i to nie w tą w którą byśmy chcieli...

Ale to tylko moja opinia i tak naprawdę to nie chciałbym być aż takim pesymistą (choć podobno pesymista to dobrze poinformowany optymista ;-)...

Dobre, dobre z tym pesymistę jmaciek

Spodobało mnie się.

I coś w tym jest !

Masz racje - i ja myślę podobnie .... pesymistycznie.....

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
07-02-2017, 22:01
witam  i play  w 500 dziala czyli jz nie mogle sie powstrzymac  wiec robie ten zabieg u duzego brata
wyciagam

jak mni zdzielit tym rogiem  ja to krece ale zabolalo

dostalem zawalu o kurcze  o kur...
« Ostatnia zmiana: 07-02-2017, 22:09 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
07-02-2017, 22:06
cd
no dzis nie bede nic zaczynac
lece po serwisowke wsio jest inaczej niz normalne

pokaze wam jutru  ten malutki  pstryczek ktory mnie bardzo inetersuje
cos niby jednorazowego w tym decku
ale  najpierw fotki i film zrobie
to ale jutro
ja to krece
rece mi sie czesa
« Ostatnia zmiana: 07-02-2017, 22:10 wysłana przez nano »

Sławo1

• 192 / 3281
  • Aktywny użytkownik
07-02-2017, 22:23
Cześć wszystkim.

Ostatnio naprawdę mam wiele róznych obowiązków.
Jednak Audiohobby staram się w miarę na bieżąco czytać.

Z ostatnich przez Was poruszanych wątków, zauważyłem, także ten o AIWA Excelia XK-009. Muszę przyznać, że już dawno "wpadła mi ona w oko". Przymierzam sie do niego czy może lepiej napisać do niej (Aiwa Excelia) i przymierzam. Aż trafię. O AIWA XK-S 7000 i  XK-S 9000, nawet nie myślę.

A teraz chciałem napisać o drugim magnetofonie tym razem o nim.

Sony TC-K 950ES.

Tak jak do tego magnetofonu wyżej, się przymierzam, to do Sony TC-K 950ES, od jakiegoś czasu rozglądam się za nim, aby go kupić. Nawet mógłbym powiedzieć, że bardzo długo szukam.

O tym decku było już wiele napisane. I ciągle się będzie pisać.

Nie ukrywam, że szukam magnetofonu w bardzo dobrym stanie.

Jednak na cenę zwrócę uwagę na pierwszym miejscu, później na resztę. Wiadomo,każdy chce wydać jak najmniej. A są też i inne rodzinne, domowe wydatki. Ważniejsze.

Jednak, znając jego ceny, wartość (mówię tu o jakości i o tym jak gra) nie bardzo trafia do sprzedaży.

Nikt nie chce sprzedawać czegoś, co znakomicie wygląda i znakomicie brzmi. I znakomite wynik, osiagi, testy porównawcze, także te, które świetnie przedstawił gotyk 1 (a przymierza się do testów, chyba eMandDe -mam nadzieję, że już naprawił swoją 950-tkę) tylko Nas, mnie utwierdzają w tym.

Wiem,  że kilku z Was ma ten magnetofon. A Ci co nie mają, też pewnie chętnie by go chcieli mieć. Tak myślę.

Co myślicie?

Ile dać za Sony 950ES czy AIWA XK-009?

Aby nie zapędzić się z ceną za daleko?

Jaka cena jest graniczna?

Może zdradzicie, ile Wy daliście za te dwa magnetofony? Jeżeli to nie jest tajemnica.

A co do szans zakupu. Zapamiętałem kilka.

Jednak szczegółnie jedną: http://allegro.pl/sony-tc-k-950-es-i6638228898.html

Zwróćcie uwagę na liczbę odsłon tej strony.

Czy to była okazja, która zdarza się raz na jakiś czas?
« Ostatnia zmiana: 07-02-2017, 22:28 wysłana przez Sławo1 »

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
07-02-2017, 23:13
Sławo ta cena z aukcji to lekki szok. Osobiście nie dałbym aż tyle za deck z nieoryginalnymi bokami i do tego z kombinowanym, nieoryginalnym kablem.

Jak bedziesz wytrwały to sobie kupisz. Musisz pamiętać aby dać te 20% więcej niż twoje maximum, żeby potem nie było szkoda. Deck naprawdę dużo może, ma niesamowity rozbudowany dół. W moim odczuciu definitywnie najlepszy z całej trojki 950-970-990 - brzmieniowo i wizualnie.
« Ostatnia zmiana: 07-02-2017, 23:17 wysłana przez gotyk1 »

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
07-02-2017, 23:13

Jednak na cenę zwrócę uwagę na pierwszym miejscu, później na resztę. Wiadomo,każdy chce wydać jak najmniej. A są też i inne rodzinne, domowe wydatki. Ważniejsze.

Jednak, znając jego ceny, wartość (mówię tu o jakości i o tym jak gra) nie bardzo trafia do sprzedaży.

Nikt nie chce sprzedawać czegoś, co znakomicie wygląda i znakomicie brzmi. I znakomite wynik, osiagi, testy porównawcze, także te, które świetnie przedstawił gotyk 1 (a przymierza się do testów, chyba eMandDe -mam nadzieję, że już naprawił swoją 950-tkę) tylko Nas, mnie utwierdzają w tym.

Wiem,  że kilku z Was ma ten magnetofon. A Ci co nie mają, też pewnie chętnie by go chcieli mieć. Tak myślę.

Co myślicie?

Ile dać za Sony 950ES czy AIWA XK-009?

Aby nie zapędzić się z ceną za daleko?

Jaka cena jest graniczna?

Może zdradzicie, ile Wy daliście za te dwa magnetofony? Jeżeli to nie jest tajemnica.

A co do szans zakupu. Zapamiętałem kilka.

Jednak szczegółnie jedną: http://allegro.pl/sony-tc-k-950-es-i6638228898.html

Zwróćcie uwagę na liczbę odsłon tej strony.

Czy to była okazja, która zdarza się raz na jakiś czas?

Co do AIWY z takimi wysokimi numerami przy logo to nie startuję.
A SONY 950 to naprawdę bardzo dobry deck. Mój akurat zaniemógł z tytułu końca paska, mam nadzieje że to to.
Przyznam się bez bicia, że jeszcze go nie zrobiłem, wrócił na półkę jako nie sprawny.
Trochę brakuje mi czasu. A z drugiej strony nie mam jednego czy dwóch decków, bo co chwila mam jakiś nowy nabytek którego chce się posłuchać , oblukać i posprawdzać.
Przy takiej ilości decków które posiadam nie mam problemów z tym że jakiś tam zaniemógł.
Nie tęsknię tak aż bardzo. Mam inne które zabawiają mnie równie dobrze.
A SONY naprawię i owszem tylko nie wiem kiedy?
Czeka na swoja kolejkę na równi z innymi. Nie ma tak dobrze, że wepchnie się poza kolejnością.

He he he,

A jeżeli chodzi o cenę ! Ile można dać ?
Hm ?
To pojecie względne !
Każdy wie jak bardzo chciałby posiadać dany deck i ile może zapłacić, żeby nie ucierpiała na tym rodzina.
Dla jednego kwota np 1000 zł to okazja dla drugiego to zbyt wiele !
To zależy od zasobności portfela.

Ja nie mam tajemnic i przyznam się, że za swój egzemplarz zapłaciłem 120 dziesiątek PLN !
Zrobiłem sobie prezent na okrągłą rocznicę urodzin.
To mój najdroższy deck ale czy najlepszy ?

Mam trochę ES-ów, nie powiem ale nie nazwałbym się fanatykiem ani SONY ani 950 tki. Nie mówię, że to ach i ech.
Mam wiele bardzo dobrych decków poza tą 950 tką.
Dla mnie każdy deck ma coś w sobie. Nawet taki niższy czy tańszy model, bo przecież każdego kupiłem z zamiarem posiadania.
Kupuje człowiek. a potem dopiero okazuje się, że nie spełnia oczekiwań i można łatwiej się z nim rozstać.
Oczywiście sugeruje się też wpisami dot danego deck. Czy piszą o nim dobrze czy mniej dobrze.

A niektóre decki kupuje na wygląd. I mogą być nawet i ładniejsze od 950 tki.
A mogą być i mniej ładne jak Naki czy NAD-y. Jak dla mnie oczywiście mają swój charakter i brzydkimi ich nie nazywam. Jednak grające na nie niższym poziomie.

Tak, że ile można dać za decka - czy ile nie dać to wszystko rzecz gustu i zasobności portfela jak napisałem wyżej.
« Ostatnia zmiana: 07-02-2017, 23:23 wysłana przez eMandDe »

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
07-02-2017, 23:16
Cenowo nie wiem z ile teraz srednio one chodzą, ale 10 lat temu za ok. 500-600zł szło wyrwać.

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
07-02-2017, 23:20
Emande 1200? Wow sporo! Ja płaciłem w okolicach 1000zł za 950 jak nowy w oryg. kartonie, styropianem, papierami, pilotem i masą innych dupereli :D Z Rzeszy, z 8 lat temu. Tego decka akurat chyba nigdy nikomu nie sprzedam.

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
07-02-2017, 23:27
Ja kupowałem w kwietniu 2016 roku.
Co prawda nie jest jak nowy i bez pilota i kartonu.
Mnie akurat na kartonach nie zależy i nie jest to obowiązek ani wyznacznik czy kupie decka czy nie.
Pilot jakby był to fajnie by było bo byłby komplet ale i tak ja nie korzystam z pilota. Mam inne decki z pilotem oraz od innego decka SONY też i działa ale to tylko bajer. I tak podchodzę zmienić taśmę na drugą stronę bo pilot tego nie zrobi, a jak włączam to też kasetę trzeba włożyć. To po co właściwie ten pilot ? Chyba do zabawy.

Ty kupowałeś jak piszesz po zachodniej stronie. U nas kartonów to chyba nikt nie chomikował.

A ceny trochę się zmieniły.

Tego decka akurat chyba nigdy nikomu nie sprzedam.

Napisałeś "chyba". Bez chyba inaczej by to zabrzmiało.
« Ostatnia zmiana: 07-02-2017, 23:41 wysłana przez eMandDe »

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
07-02-2017, 23:36
Ja kupowałem w kwietniu 2016 roku.
Co prawda nie jest jak nowy i bez pilota i kartonu.
Mnie akurat na kartonach nie zależy i nie jest to obowiązek ani wyznacznik czy kupie decka czy nie.
Pilot jakby był to fajnie by było bo byłby komplet ale i tak ja nie korzystam z pilota. Mam inne decki z pilotem oraz od innego decka SONY też i działa ale to tylko bajer. I tak podchodzę zmienić taśmę na drugą stronę bo pilot tego nie zrobi, a jak włączam to też kasetę trzeba włożyć. To po co właściwie ten pilot ? Chyba do zabawy.

Ty kupowałeś jak piszesz po zachodniej stronie. U nas kartonów to chyba nikt nie chomikował.

A ceny trochę się zmieniły.

No może masz rację. Pamiętam, że kiedyś czaiłem się na jeszcze inny 950 z niemiec. Ładny, nieporysowany, z oryg. manualem. Dnia w którym kończyła się aukcja rano porysowałem komuś auto swoim, i kosztowało mnie to 500zł. Byłem zły i odpuściłem sobie tamtego decka (aukcja kończyła się wieczorem). Dziś bardzo żałuję, że jednak nie zalicytowałem, bo poszedł za jakieś właśnie 600zł.

artekk

• 1699 / 6093
  • Ekspert
07-02-2017, 23:37
gotyku drogi, te ceny to już historia, teraz z Niemiec w takim stanie i ukompletowaniu trzeba x2,5 położyć :) albo i lepiej.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
07-02-2017, 23:41

Tego decka akurat chyba nigdy nikomu nie sprzedam.

Napisałeś "chyba". Bez chyba inaczej by to zabrzmiało.
[/quote]

"Chyba" bo nigdy nie wiesz jak bedzie w życiu. Jak będę głodował, to pewnie sprzedam. Ale możliwe, że nie udałoby mi się w takim stanie ponownie już kupić.

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
07-02-2017, 23:44
Rozumiem Gotyk1.
Rozumiem, wiem o co biega. Jednak o głodowaniu wcale nie myśl.

W takim stanie to może by i się znalazł ale w takiej cenie to na pewno nie !

Sławo1

• 192 / 3281
  • Aktywny użytkownik
08-02-2017, 00:12
Ładnie to opisaliście. Dzięki.

Więcej tu nie ma co dodawać.

Wcześniej i teraz wiele zostało napisane na temat 950-tki.

Choć i tak trochę mam teraz mętlik.

Zawsze taki będzie i to nie tylko jeżeli chodzi o 950-tkę, ale także o inne decki.

Nie ma jednak tu co myśleć za dużo, bo i tak się nic nie wymyśli.

Jeżeli chodzi o cenę, to uważam, że 1000zł, to byłaby okazja.

Dalej to już....właśnie mętlik, brać czy czekać. Na cud, chyba.

Tak jak gotyk 1 wspomniałeś 500-600 zł. Tak jak napisałeś 10 lat temu.

I to juz robi różnicę. Już się to nie zdarzy.

Chyba, że nano znajdzie coś w swoim, osławionym już bagażniku. Jednak, wtedy pewnie będzie wymagał od nano dużo "włożonej" w niego pracy.

A jeszcze pilot. Ja akurat uważam, że pilot do magnetofonu nie jest dla mnie ważny.

Akurat większość 950-tek, które widziałem na sprzedaż, pilotów nie miały.

Nie wiem czym to jest spowodowane.

Uważam, że pilot jest niezbędny tylko do odtwarzacza cd i telewizora.

O AIWA XK-009, ta sama sytuacja. Z tym tylko, że ona jest z kolei droższa i jest jej chyba mniej. Mówię tu o liczbie wyprodukowanych egzemplarzy.

I znowu chyba narysowała się dyskusja, tym razem na temat 950-tki.

Powiem Wam, juz to pisałem kiedyś, tak jest w kółko, pięknie, uwielbiam to.

Jutro będzie o Techniksie RS-B 905, pojutrze o Kenwood 1100HX, a zaraz za nim o jakimś Nakamichi, itd....

« Ostatnia zmiana: 08-02-2017, 00:15 wysłana przez Sławo1 »