Audiohobby.pl

Magnetofon

• Gość
04-06-2011, 12:50
O rany !

Czyste taśmy !!!

Zapisane również ulegają rozmagnesowaniu, zarówno pod względnie czynników wewnętrznych , jak i przekopiowywania oraz mikro degradacji materiału magnetycznego taśmy.

Człowiecze, wyluzuj.

G.Mark

• 152 / 5703
  • Aktywny użytkownik
04-06-2011, 12:54
>> ZAGRA, 2011-06-04 12:50:30
> O rany !

> Czyste taśmy !!!

> Zapisane również ulegają rozmagnesowaniu, zarówno pod względnie czynników wewnętrznych , jak i przekopiowywania oraz mikro degradacji materiału magnetycznego taśmy.

> Człowiecze, wyluzuj.

Czyli co radzisz? Na czym teraz nagrywać? Jakie taśmy, z obecnej rozumiem produkcji, kupować?

GM

G.Mark

• 152 / 5703
  • Aktywny użytkownik
04-06-2011, 12:56
Ponieważ to forum nie przyjmuje znaku waluty o nazwie euro informuję, że w mojej odpowiedzi do MAG\'a chodziło o ceny w euro właśnie.

GM

fotek

• 34 / 5652
  • Użytkownik
04-06-2011, 13:14
>> ZAGRA, 2011-06-04 12:50:30
>O rany !

>Czyste taśmy !!!

>Zapisane również ulegają rozmagnesowaniu, zarówno pod względnie czynników wewnętrznych , jak i przekopiowywania >oraz mikro degradacji materiału magnetycznego taśmy.

>Człowiecze, wyluzuj.

Następuje zbyt daleko idące niezrozumienie tego co ja napisałem, by miało sens kontynuowanie tej wymiany zdań. Zresztą na pewno inni czytający już dawno ziewają z nudów czytając to. A więc EOT.

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
04-06-2011, 13:57
ZAGRA
Takie wrzutki o jakich piszesz nic nie wnoszą.

Oczywiste jest, że taśma ulega starzeniu. Nazywanie jednak ich towarem niepełnowartościowym to zdecydowane przegięcie.

Albo nie masz doświadczenia w tym temacie albo celowo wprowadzasz ludzi w błąd. Mam bardzo dużo kaset z lat 80-tych wzwyż. Nagrałem dobre 200 sztuk. Kasety różne, praktycznie cały przekrój rynku. Jakość wykonanych na porządnych deckach nagrań jest fantastyczna. Czego nie mozna powiedziec o taśmach z ostatnich lat produkcji. Np niebiskich TDK SA, gdzie poziom nagrania nie przystaje do starszych roczników.

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
04-06-2011, 14:07
G.Mark, MAG
Dajcie sobie spokój, warto rozdrabniać się w tym temacie?

Różne okazje się zdarzają, każdy to wie. Ja też od znajomka dostałem 10-cio packa That\'sów po 1Euro za sztukę ale umówmy się, to jest jak trafienie w totka. Najczęściej trzeba wyskoczyć z kasy proporcjonalnej do jakości. Nie można życia budować tylko w oparciu o tzw "okazje".

• Gość
04-06-2011, 14:12
Taśma która ma 10 lat i jest niewiadomego pochodzenia nie leży w kwestii moich zainteresowań z w.w. względów.

To jest moje zdanie oparte na praktyce i wiedzy kolegów techników, archiwistów działów N/O { Nagrywanie/odtwarzanie}.

Z taśmami mam do czynienia od berbecia czyli od 1971 roku.

Na serio od 1981 roku a zawodowo od 1988roku.

Słynne ceerki czy per525 "Cegły" po LHL911 i jej pochodnym.

Panowie, chcecie to kupujecie co wam się podoba nic mi do tego ale nie piszcie że stara taśma jest tak samo pełnowartościowym towarem jak nowa. Bo się ośmieszacie. Bądźcie poważni.

Rozumiem lobby handlujących taśmami... ale mi bajery nie wciśniecie.

• Gość
04-06-2011, 14:14
ZAGRA
Takie wrzutki o jakich piszesz nic nie wnoszą.

Oczywiste jest, że taśma ulega starzeniu. Nazywanie jednak ich towarem niepełnowartościowym to zdecydowane przegięcie.

Hm.... no właśnie jak to nazwać...ulega starzeniu.To co taka nowa ale stara ?
Kto kupi taśmę klejącą M3 30 letnią w stanie idealnym ?

• Gość
04-06-2011, 14:18
http://www.clir.org/pubs/reports/pub95/chap4.html

Nie trzeba szukać , jest multum info od ręki w necie.

• Gość
04-06-2011, 14:25
http://cool.conservation-us.org/byauth/roosa/roosamag.html

Jak ktoś chce się czegoś nauczyć za darmo to niech sobie poszuka.

5 lat niewłaściwego przechowywania nawet zabezpieczonej taśmy mocno ją odkształca.

Wystarczy że nie była przewinięta ze szpuli na szpulę w celu odprężenia nośnika.

To jest proste jak ch.. w dupie.

Więc po co polemizować i starać się udowadniać że stary nośnika jest no prawie jak nowy...PRAWIE.

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
04-06-2011, 15:01

Wielu się cieszy że zostałem zablokowany na audiostereo , więc nie widze powodów żeby tutaj wywoływać sztuczne wojenki , szkoda by było z tego tematu zrobić śmietnik .

Na dalsze prowokacyjne wpisy nie reaguje na chleb jeszcze mnie stać , kaset nie sprzedaję zostawię sobie dla wnuków niech sobie powyciągają tasiemki bedą sie bawiły jak serpentyną;)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

• Gość
04-06-2011, 15:05
Aby nie było sam używam czasem stare taśmy , ale słyszę i widzę czym one się różnią od nowych.

Po prostu nie dajmy się zwariować.

Jeżeli ktoś chce np.200 za szpulę 10 letniej lhl911to jego sprawa.

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
04-06-2011, 17:15

G.Mark

Normalnie zabłysłes jesteś niesamowity czapki z głów jesteś nawartościowszy na tym forum brawo brawo

A co ty myslisz że forum polega tylko na tym żeby naprawiac , kręcic , i ustawiać ???? od kiedy ???

Sam sobie grzeb naprawiaj i nie ustalaj granic swobodnej wypowiedzi bo to nie zadne techniczne tematy .

A kultura twojej wypowiedzi Brawo:)

Powiem z wzajemnościa wali mnie co piszesz

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
04-06-2011, 17:17

A i jeszcze jedno właśnie po to są takie społeczności żeby się pochwalić co kto sobie ostatnio kupił i co testuje a ty tu zaraz wyskakujesz że serwis z kolegą bys chciał prowadzić RTV to nie tu na elektrode idż

G.Mark

• 152 / 5703
  • Aktywny użytkownik
04-06-2011, 17:24
>> MAG, 2011-06-04 17:17:10

A i jeszcze jedno właśnie po to są takie społeczności żeby się pochwalić co kto sobie ostatnio kupił i co testuje a ty tu zaraz wyskakujesz że serwis z kolegą bys chciał prowadzić RTV to nie tu na elektrode idż

Poradę spóźnioną o parę lat przyjąłem do wiadomości i poszedłem. Zapraszam serdecznie również.

GM