Audiohobby.pl

Magnetofon

jmaciek

• 389 / 5045
  • Zaawansowany użytkownik
06-06-2011, 14:43
>> Chaos, 2011-06-06 03:05:49
czy to o ta czerwona linijke (strzalka na zdjeciu) ci chodzilo? jesli tak to ona pokazuje do ktorego momentu na skali ustawiac poziom zapisu dla danego typu kaset. oczywiscie jesli nie uzywamy dolby.

>> MaciejLK, 2011-06-06 10:00:20
Jak napisał Chaos - ta czerwona kreska to wskaźnik granicy maksymalnego wysterowania; ona zmienia się zależnie od typu taśmy. Oczywiście należy to traktować orientacyjnie.

Dokładnie tak - to ta linijka. Dzieki za informacje - faktycznie, wróciłem do instrukcji i jest o tym wzmianka ale tak napisana, że łatwo ją pominąć. To co mnie zmyliło to fakt, że po załadowaniu żelaza i chromu linijka wskazuje ten sam poziom - dopiero gdy załadowałem metal to wskaźnik zmienił swe położenie. Zmienia je także przy otwartej kieszeni ale tego też do tej pory nie zauważałem zajęty przytrzymywaniem decka podczas zamykania kieszeni aby mi nie spadł ze szczytu zestawu :) (jednak elektryczne zamykanie kieszeni to wygoda).

M.

jmaciek

• 389 / 5045
  • Zaawansowany użytkownik
06-06-2011, 16:49
>> cles, 2011-06-06 12:09:07
> Trzeba liczyć się z możliwością, że potrzebna będzie regulacja mechanizmu - po tylu latach mają tendencję do mięcia śliskich taśm np metalowych. Moje 950 obie musiałem oddać do regulacji. Obecnie jest bardzo dobrze taśma stabilnie wędruje po ścieżce.
>> Chaos, 2011-06-06 14:34:40
> mnie to wlasnie spotkalo. moj TC-K790ES gra pieknie (jak na moje gusta i obycie ze sprzetem) ale raz na jakis czas gniecie mi jakas tasme. [...] dobre kasety dzis sporo kosztuja a i cennych nagran szkoda.

Na chwilę obecną to właśnie powstrzymuje mnie  od zakupu lepszego, starszego decka. Jest mala szansa, ze bedzie w idealnym bądź bardzo dobrym stanie, jedynie czego mozna byc pewnym to wysokiej ceny zakupu. Po wydaniu xxxx zł nie mógłbym patrzec na gniecione tasmy, nie chciałbym przewijać kaset na ołówku, nie mógłbym słuchać pływającego dźwięku - nawet jeśli byłby najlepszej jakości. Sam niewiele zrobię a o fachowca trudno - cles - czy mozesz polecic swego? Skłonny byłbym wysłać sprzęt kurierem na koniec kraju jesli byłby to sprawdzony i polecony serwisant. Namiar na Milanówek już znam - czy są jakieś inne??

M.

Radmar

• 1140 / 6106
  • Ekspert
06-06-2011, 19:42
Odpowiadasz na wpis
>> jmaciek, 2011-06-06 16:49:01

"(...) Na chwilę obecną to właśnie powstrzymuje mnie od zakupu lepszego, starszego decka. Jest mala szansa, ze bedzie w idealnym bądź bardzo dobrym stanie, jedynie czego mozna byc pewnym to wysokiej ceny zakupu. Po wydaniu xxxx zł nie mógłbym patrzec na gniecione tasmy, nie chciałbym przewijać kaset na ołówku, nie mógłbym słuchać pływającego dźwięku - nawet jeśli byłby najlepszej jakości. (...)"

Z tego właśnie powodu, ja jestem bardziej zwolennikiem magnetofonów jednowałkowych. W razie bowiem pewnych problemów, zdecydowanie łatwiej i prościej je zrobić. A najczęściej wystarczy wymienić rolkę.

"(...) Sam niewiele zrobię a o fachowca trudno (...)"

Wiesz jmaciek, to się tylko tak wydaje, że sam niewiele zrobię. Parę miesięcy temu mówiłem dokładnie to samo. Ba, nawet się bałem śrubokręta, jak to trafnie zostało powiedziane. Serio. Ale potem najpierw zajrzałem do środka, a po tygodniu czy dwóch rozdłubałem  na drobne Technicsa RS-BX707 i RS-TR313. Potem to samo spotkało jeszcze tuner i korektor. I ciekawostka, bo złożeniu i wykonaniu pewnych zabiegów naprawczych, wszystkie zaczęły działać! Nie jest to takie straszne jak się wydawało na początku. Co prawda na razie rozdłubywałem tylko Technicsy, ale zamierzam pójść o krok dalej i rozdłubać w wakacje Yamahę. :) Oczywiście pomoc i rady kolegów są bezcenne, ale tak to się zaczyna. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
06-06-2011, 20:44
jmaciek
Pan Leszek z Milanówka powinien bez problemu dać sobie radę z regulacją toru w Soniaczu

MAG

800setki Sonego te co wymienił yogi. 890 i 850. Bardzo dobre.

fotek

• 34 / 5652
  • Użytkownik
06-06-2011, 21:08
"(...)Wiesz jmaciek, to się tylko tak wydaje, że sam niewiele zrobię. Parę miesięcy temu mówiłem dokładnie to samo. Ba, nawet się bałem śrubokręta, jak to trafnie zostało powiedziane. Serio. Ale potem najpierw zajrzałem do środka, a po tygodniu czy dwóch rozdłubałem na drobne Technicsa RS-BX707 i RS-TR313. Potem to samo spotkało jeszcze tuner i korektor. I ciekawostka, bo złożeniu i wykonaniu pewnych zabiegów naprawczych, wszystkie zaczęły działać! Nie jest to takie straszne jak się wydawało na początku. (...)

RADMAR, to nie to forum, na elektrodę idź. Tutaj wymienia się FACHOWE uwagi z testów świetnie wyregulowanego przez norweskich fachowców sprzętu. Tutaj jedynie możesz zapytać CO kupić - bo sam zapewne nie wiesz co jest dobre... bo niby skąd miałbyś wiedzieć? Przecież się nie musisz kompletnie znać na tym co jest warte kupna - wystarczy że masz kasę i sobie kupisz to, co ci poradzą...

RADMAR - oczywiście żartowałem

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
06-06-2011, 21:24

fotek jeśli pijesz do mnie to Twoja wypowiedz nie robi na mnie kompletnego wrażenia.
Nic nie wnosisz pisząc o czymś o czym zupełnie nie masz zielonego pojęcia .
Ale zapewne Twoje magnetofony to pierwsza liga gratuluje tylko tak dalej.
Jak lubisz zaglądać komuś do kieszeni to tylko o Tobie świadczy jak Cie wychowali rodzice.

Nie wiesz nic wartościowego więc nie pisz bo szkoda Twojej fatygi.

cles

Myślałem o TCK 808 , 890 tak do odtwarzania taśm jako trzeci magnetofon może nawet dwie sztuki dla świętego spokoju jede w razie awarii na części;)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

• Gość
06-06-2011, 21:30
>Fotek

Jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz, Ło !

Powodzenia.

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
06-06-2011, 21:41
>> MAG, 2011-06-06 21:24:50
Myślałem o TCK 808 , 890 tak do odtwarzania taśm jako trzeci magnetofon może nawet dwie sztuki dla świętego spokoju jede w razie awarii na części;)

Awarii bym się nie spodziawał. mam trochę tych soniaków i nic nie popsuło się. natomiast regulacja mechanizmu niestety bardzo często konieczna.

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
06-06-2011, 21:45
ZAGRA
Fajnie, że się pojawiłeś.

To powiedz, która z współcześnie produkowanych kaset jest lepsza od That\'s Suono metal, albo TDA MA-XG. No wiesz tych "niepełnowartościowych" bo wyprodukowanych nie wczoraj.

• Gość
06-06-2011, 22:05
Tak na serio to ja nigdy nie przepadałem za metalami, Fe i FeCr.

Ogólnie to nigdy kaseciaki mnie nie przekonały.

Czasem pogram na Uherku Cr240 z sentymentu.

Ostatnio koledze przekopałem cały Nakamichi model 7, włącznie z biasem.
Musze przyznać że całkiem nieźle to grało po taśmie.

Wolę szpule z wiadomych przyczyn. W sumie to historia.

Savage

• 889 / 6105
  • Ekspert
06-06-2011, 22:20
A skąd bierzesz nowe szpule jeśli można wiedzieć?
Może jakiś link do sklepu czy też namiar?

• Gość
06-06-2011, 22:29
Znajome studio kupują zawsze większe ilości i coś tam dla mnie jest.Inwestować w szpulki nie mam zamiaru.
Ale to bardzie na zasadzie sentymentalnego hobby.Obecnie kilka szpulek.

Mam przekopanego Zoom H1 i Rolanda 1000.

Uhera Royala de Luxe chcę totalnie przekopać ale nie mam czasu.

• Gość
06-06-2011, 22:30
ZONAL można w filii zamawiać.

fotek

• 34 / 5652
  • Użytkownik
06-06-2011, 22:40
ZAGRA, miałem już nie pisać, ale niech stracę...

Czy Ty w ogóle czytasz to co piszesz? Najpierw piszesz, że stare kasety są niepełnowartościowe, potem, że kasety w zasadzię Cię nie interesują, a potem radzisz zakup taśm szpulowych w zaprzyjaźnionym studio? Na litość boską - jakie studio JESZCZE używa taśm oraz czy naprawdę sądzisz, że każdy z nas ma z nim kontakt? Człowieku, naprawdę zejdź na ziemię.

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
06-06-2011, 22:51
ZAGRA miesza kilka tematów na raz i z tego co można wyczytać jest niezorientowany w żadnym z nich.