Audiohobby.pl

Magnetofon

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
02-09-2010, 22:00
tak, masz racje dr2 nie mial regulacji

wiktor

• 2503 / 6106
  • Moderator Działu Słuchawki
04-09-2010, 15:01
Witam Kolegów,

zamierzam kupić magnetofon kasetowy. Póki co rozważam modele Sony z serii ES. Proszę doradźcie co wybrać:

TC-K990ES
TC-K950ES
KA 6ES

Wybrałem powyższe kierując się doborem pozostałych komponentów wówczas produkowanych i pasujących: DAT, Tuner, no i może do kompletu CD.

:)

Serdecznie dziękuję!

Wiktor

yogi1

• 159 / 6106
  • Aktywny użytkownik
04-09-2010, 16:27
każdy z tych  decków jest   godny polecenia  dwa pierwsze decki mają  amorficzne głowice   a TC-KA6ES  ma lepszą   przestrzeń   i płynną regulacje eq  , u mnie  stoi wyzej ten deck  od pozostałych

Chaos

• 858 / 5198
  • Ekspert
05-09-2010, 20:29
witam towarzystwo!
jestem uciekinierem z AS. administratorzy zrobili tam taka kupe ze postanowilem dac noge. ciezko bylo podjac decyzje bo w watku "magnetofon" pisza tam swietni fachowcy a ten temat obecnie najbardziej lezy mi na sercu. widze jednak ze ci sami ludzie zagladaja tez tu wiec moze nie bedzie zle...

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
05-09-2010, 21:07
 Podobno jednak Nakamichi Z7 to jest ta wisienka na torcie jeśli chodzi o dźwięk z kaseciaków.

Jeśli miałbym wracać do taśmy to jednak jakiś szpulak; może Studer lub "maleńka: NAGRA.

Nagrywając dla siebie z rzadkich  vinyli zachowany mieli byśmy duży realizm :)                              

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
05-09-2010, 21:15
Tu nie chodzi tylko o dźwięk. Nie oszukujmy się kaseta cudem nie jest to tylko kaseta ale i aż kaseta.
Decki to dzieła techniki, perfekcyjna mechanika , rozbudowana elektronika, różne finezyjne głowice, rozbudowane kalibracje.

To trochę tak jak mówić komuś kto kolekcjonuje stare motory, a dziś to są lepsze, szybsze i ładniejsze. ;)

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
05-09-2010, 21:20
Dla Wiktora mały zgrzyt estetyczny; żaden z tych magnetofonów nie jest w złotym kolorze :(  
Z kaseciaków Teac w porywie szaleństwa też wypuścił  takiego solidnego kaseciaka Model Z6000
http://www.audio-extasa.eu/teac-z6000-master-cassette-deck-p-1230.html                            

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
05-09-2010, 21:24
 >> Savage, 2010-09-05 21:15:16

Nakamichi Z1000 był w limitowanej wersji Gold-faktycznie pozłacany nie to co u innych :) Tak że dla wyglądu to można by było go kupić ale dla dźwięku to jak wyżej pisałem.                              

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
05-09-2010, 21:39
>> Piotr Ryka, 2010-09-05 21:00:32
Magnetofon kasetowy to jest chyba jeden ponad wszystkie, albo prawie wszystkie - Nakamichi Dragon.

A po czym tak kolega wnioskuje po tym jak kilku recenzentów miało okazje testować ten model czy z własnych testów

Jeden ponad wszystkie wielki błąd to tak jak by ktoś nie znający się na rzeczy napisał słuchawki Sennheiser HD 600 jedne ponad wszystkie???

To tak nużące stwierdzenie że aż boli tych którzy mają cokolwiek wiedzy doświadczenia itd w tej materii radzę samemu doświadczyć ale zapewniam nie tanie to hobby zebrać kilka (kilkadziesiąt)dobrych magnetofonów i samemu dojść do wniosku co jest dobre nie wszystko złoto co się świeci

seniortelefono

• 284 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
05-09-2010, 22:05
A ja jestem ciekawy jak tą "najlepszość" określić? Ilu będzie wypowiadających się - tyle "najlepszych" decków.
Bez sensu.

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
05-09-2010, 22:22
Jak dla mnie warto by się było oprzeć na magnetofonie który otrzymał wiele Oskarów za jakość nagranej muzyki do filmów, jest to ostatni wynalazek w tej technice. Nagra DII nie uroni najmniejszego szczegółu z naszych ukochanych vinyli i CD.

http://www.lydrommet.no/artikkel/vis.php?id=28931

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
05-09-2010, 22:38
>> Piotr Ryka

A jednak nie wytrzymałeś i ci trzasło :)

Czyli uważasz że nie miał go nikt normalny??? czyli miał go ktoś nie normalny???

Nigdy go nawet na oczy nie widziałem -no widzisz a ja go mam i nie tylko ten model i wcale to nie jest nadęcie tylko pasja poznawania techniki i nie tylko pasja kolekcjonowania .
>> Piotr Ryka
Ale wychowałem się jako audiofil na magnetofonach szpulowych i kasetowych oraz gramofonach więc cośtam mam prawo na ten temat powiedzieć.

A ja dostałem dobre wychowanie i wcale nie zamierzam cie obrażać w przeciwieństwie do ciebie cytuję:

>> Piotr Ryka(Tą wielką trąbę to sam kupiłeś, czy odziedziczyłeś w spadku po dziadku? W każdym razie nie nadymaj się tak, bo coś ci trzaśnie)

Poza tym magnetofony szpulowe jak i kasetowe to moja pasja więc daruj sobie przytaczanie tabelek itp nie wzrusza mnie twoja wiedza na temat bo niestety jej nie masz na dość wystarczającym poziomie aby podjąć dyskusje .

Magnetofony jak napisał ktoś Savage

21:15 / 1 godz. temu
Tu nie chodzi tylko o dźwięk. Nie oszukujmy się kaseta cudem nie jest to tylko kaseta ale i aż kaseta.

I tu najlepsze
Decki to dzieła techniki, perfekcyjna mechanika , rozbudowana elektronika, różne finezyjne głowice, rozbudowane kalibracje.

To trochę tak jak mówić komuś kto kolekcjonuje stare motory, a dziś to są lepsze, szybsze i ładniejsze. ;)

Dziękuje Savage

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
05-09-2010, 22:54
>> MAG, 2010-09-05 22:38:47

Wiktor nie potrzebuje magnetofonu dla pasji ale dla tego żeby dobrze wyglądał a przede wszystkim dobrze grał.

Czy taki model mógłbyś polecić pamiętając o tym że zarówno gramofon jak i CD ma najwyższej próby; czy po prostu Twoim zdaniem jest to jak przywiązanie sobie kuli do nogi?

Chaos

• 858 / 5198
  • Ekspert
05-09-2010, 23:25
>>Piotr Ryka
>>Magnetofon kasetowy to jest chyba jeden ponad wszystkie, albo prawie wszystkie - Nakamichi Dragon.

>MAG
>...no widzisz a ja go mam i nie tylko ten model i wcale to nie jest nadęcie tylko pasja poznawania techniki i nie tylko pasja kolekcjonowania...

MAG a czy masz moze tez CR-7? zawsze mnie ciekawilo czy jest on lepszy od Dragona. CR-7 nie ma NAACa a to chyba glowna przewaga Dragona nad konkurencja. a moze ktorys z nich jest wyraznie lepszy w brzmieniu?

Chaos

• 858 / 5198
  • Ekspert
05-09-2010, 23:34
mam pytanie do uzytkownikow deckow Yamaha: czy w waszych magnetofonach tez tak glosno chodzi naped podczas odtwarzania? pytalem sie o to juz na "AS" ale moze sa tu osoby ktore nie zagladaja na tamto forum. od niedawna jestem wlascicielem KX-580 i zbieram opinie na temat Yamahy.