Audiohobby.pl

Magnetofon

rico1973

• 221 / 6058
  • Aktywny użytkownik
10-10-2009, 23:43
Z kolei moje wrażenia z obcowaniem w ciągu ostatnich dni z Akai GX-6 są po prostu fantastyczne. Mam też w pełni sprawnego GX 75 MkII ale, ten minimalistyczny design GX-6 i jednak nieco inne brzmienie (po prostu nie mogę się oderwać od słuchanej kasety- a są to przeważnie tylko TDK A, TDK SA, BASF-y, nagrane na innym decku) sprawiają, że chłonę muzykę totalnie. Słucham na KOSS-ach porta pro bezpośrednio z "dziurki" decka. Nagrałem też parę kaset TDK SA, TDK AD-X, BASF Chrome Extra II i również brzmią świetnie pomimo braku pełnej kalibracji. Chyba w końcu znalazłem decka którego szukałem...

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 00:25
>> rico1973,
Tak trzymać.
Właśnie,  niekoniecznie co modne ale to co Ci się podoba.
Gdyby mielibyśmy takie same magnetofony to nie było by o czym na forum rozmawiać.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 00:32
Jestem właśnie po odsłuchu nagrania na ksetę Sony UXPRO 60. Z kalibracją nie było żadnych problemów, nagranie super!

Powiem jeszcze tylko tyle, że niezależnie od kasety jest problem z systemem AMS, nie zawsze wychwyci koniec utworu, nawet jeśli jest spora przerwa miedzy utworami.....

A swoją drogą może być taka sprawa, że głowica faktycznie jest zużyta pod złym kontem i to może powodować ten "dźwiękowy meksyk". Jak wiecie, nie dość, że tor był rozregulowany, to dodatkowo chyba ktoś podciągnął elektronicznie resztę, żeby było dobrze. W poniedziałek zadzwonię do Pana Leszka i zapytam się, czy sporo miał grzebania od strony elektronicznej.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 09:22
O zimnych lutach możemy zapomnieć, dzisiaj odpaliłem tą samą kasetę, którą wczoraj nagrałem na 990`tce i jest idealnie od włożenia kasety do stopu! Jest przestrzeń, stereofonia, tonalnie równo i czysto! Jeśli to tylko kwestia "dodarcia" to chyba wszystkie magnetofony są do regulacji! Żaden nie gra tak równo i czysto a jednocześnie ma tak ładnie wyeksponowaną górę, można go słuchać godzinami! RS-M88 jest bliski, ale ma dość płytki bas, góra też już nie tak ładna jak przedstawia to produkt Sony.

Odwołuje wszelkie oceny magnetofonów, które do tej pory przedstawiłem. Owszem, K730ES jest podobno wyregulowany, ale np kasety nagrane na 990`tce odtwarza ze złym zbalansowaniem kanałów. M88 nagrywa równo, ale odtwarza już nie równo! Chyba dopiero teraz poznaję świat analogowych perełek! I powiem Wam jedno:

PODOBA MI SIĘ!!! Oj teraz mnie dopiero pierd........ hihihih :D

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
11-10-2009, 10:20
Słuchanie kaset na tym decku, na którym się je nagrao to podstawa.
Słuchanie na innym niż się nagarało zawsze powoduje jakieś różnice.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 10:43
Owszem, ale prawda jest taka, że na K730ES nie powinno być duzych różnic, a są i to spore!

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
11-10-2009, 10:52
Żeby wszytskie decki grały tak samo to tzreba każdy regulować według jednego wzorca wtedy zapomnij o fabrycznych nastawach. Kolejna ważna sprawa trzeba mieć idealnie ustawione głowice zapis/odczyt względem siebie. A z tego co do tej pory widziałem nie jest to wcale takie oczywiste i proste. NIektóre są mocno przekoszone.  Producent przyjmował jakąś tolerancję np 2dB. Jeden wysunął głowice w jedną inny w druga i wyjdzie że różnica między deckami jest 3dB czasami nawet 4dB.

To nie szpulak gdzie cały tor jest cześcią magnetofonu i każdą głowicę reguluje się osobno.

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
11-10-2009, 11:00
a ja trochę odsłuchuje po reanimacji tego deck:
http://www.hifi-wiki.de/index.php/Onkyo_TA-2500

Bardzo mi się podoba jego brzmienie godny polecenia. No i świetny design

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 11:45
No ok, ale 990`tka gra teraz najlepiej ze wszystkich i nigdy wcześniej nie miałem takiego dzwięku jak teraz.... :)

>>Savage
Deck faktycznie ładny. Ciekaw jestem, czy selektor długości taśmy to coś podobnego co w szpulaku: selektor wielkości szpulek?

Savage

• 889 / 6107
  • Ekspert
11-10-2009, 11:56
Ten wybór wielkości taśmy służy tylko do sprawnej pracy licznika. Między innymi do odliczania czasu do końca taśmy.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 12:00
Aha, ale i tak wydaje mi się, że jeszcze coś jest pod tym ukryte :)

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
11-10-2009, 13:02
neo, 990 obok 950 i KA6ES to najlepsze co zrobiło Sony. Tymi magnetofonami można się delektować godzinami. Warunek muszą być sprawne. Po swoim przykładzie widzisz jak łatwo o pochopne komentarze.

Jednocześnie trochę martwi, że masz kasety, które wyraźnie nie podchodzą Twojej 990. Jak napisał Maciek tak nie powinno być, o ile nie rozmawiamy o jakichś wynalazkach.

Sprawdź czy ustawienia kalibracji wg wyświetlacza są takie same dla obu stron kasety czy jednak wymagają innych ustawień. Prawidłowy stan toru powinien dla obu stron kasety pokazywać to samo lub wymagać dosłownie mikrometrycznego przestawienia Biasu

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 14:18

Przybył szaman i odczarował tą 990-tkę.

Swoja drogą.
Jak zaznaczyłem wcześniej opinie o sprzęcie można wydawać podając w miarę dobrej jakości kasetę.
Przecież TD-K SA ze złotej serii to nie jedyna dobra kaseta.
Być może podana została wymęczona, zużyta kaseta lub te dzisiejsze o których nie będę ponownie wspominał.
Na tych złych też zapisze się lecz trzeba dołożyć co nieco do danego kanału aby wyjściowo było w miarę strawnie.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 14:46

Dla tak wysokiej klasy magnetofonu jaki jest min. 950ES przydała by się indywidualna regulacja zapisu dla danego kanału.  Regulacja taka jaka jest w CF 5500 czy RT 9100 a nie "zbiorcza" mając do dyspozycji jedynie regulację wyrównania poziomów zapisu kanałów z pokrętła głównego rec level L i R.

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 15:40
>> Gardenus, 2009-10-11 14:46:02

Dla tak wysokiej klasy magnetofonu jaki jest min. 950ES przydała by się indywidualna regulacja zapisu dla danego kanału. Regulacja taka jaka jest w CF 5500 czy RT 9100 a nie "zbiorcza" mając do dyspozycji jedynie regulację wyrównania poziomów zapisu kanałów z pokrętła głównego rec level L i R.

tak zgadza się, choć jeśli deck jest wyregulowany na tip-top to nagrywa kanały idealnie równo ze źródłem. Taka regulacja detaliczna level + bias jest np. w magnetofonach teac