Audiohobby.pl

Magnetofon

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 19:41
Ja już tych kaset nie stosuję, są tragiczne! Jedna taśma na 10, które kupiłem była w miare, ale fakt faktem, wysokich mi brakowało....

A co do 990`tki: wezmę dzisiaj jedną taśmę 100 ze stajni That\'s (chyba, że znajdę gdzieś inną, trochę szkoda, ale muszę mieć rozeznanie) i zobnaczymy co z tego wyniknie....

rafal996

• 1090 / 6104
  • Ekspert
11-10-2009, 19:58
Też miałem jedną taką UX-S, niestety to się zdarza. Jakość współczesnych kaset pozostawia wiele do życzenia. Ale u mnie trafiła się taka jedna na jakieś 30 kaset, więc nie jest jeszcze najgorzej. Ogólnie to niezłe taśmy.

• Gość
11-10-2009, 20:08
po co niszczyc dobre tasmy ? i wkladac je do tej padaki. pakujesz kase w to od pol roku a jest coraz gorzej. malpiszon

• Gość
11-10-2009, 20:09
to nie jest dziecko lub zwierzatko zeby je leczyc bez konca kup inny taki sam nawet nie wiesz jaka ulge ci to przyniesie

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 20:11
Akurat mam jeszcze na czym porządnym zapisywać ( spory zapas z tych tłustych lat kaset)
Te współczesne na razie zostawię nierozfoliowane na pamiątkę ......chyba dla potomnych .
Z ośmiu otwartych TDK SA 90 sześć wyrzuconych  te co się uratowały - znośne.
Z  UX-S 90 z czterech dwie total złom.
Żałuję , że nie wykupiłem z ostatnich rzutów do MM EMTEC CS II choć zapas mam ich też spory. Naprawdę są niezłe.

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
11-10-2009, 20:24
CSII są dobre taśmy ale kaseta jest słabej jakości. Jak jest choć trochę nieprecyzyjny mechanizm spore różnice strony A vs B

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 20:48
U mnie akurat  60 i 90 z posiadanej partii tego nie ma bo by dołączyły do tych niemile wspomnianych.

Teraz dokładnie testuję ponad 30 - letnie  type III Ferro- Chromium C-90 PHILIPS.
Idą równo na obu stronach lecz trochę brakuje im wysokich. Nie wiem czy to upływ czasu czy ten typ tak ma.
Dałem temat do naszego speca MaciejaLK lecz na razie cisza.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 20:50
Dodam.
Nie sypią się.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 23:05
Na kasecie That`s 100min (Type IV) nagrany materiał na 970ES (nagrywa równo) taśma ślizga się po głowicy (990), zanika mi lewy kanał, prawy idzie równo. Dodam, że nie nagrywałem i puściłem tylko kilka sekund.

Nagrałem za to materiał na kasecie TDK MA 50min (także 990). Owszem równo się nagrało, ale kasetki jednak nie są takie git. Dźwięk jest "brudny" i brakuję wysokich. Może to też kwestia złego prowadzenia taśmy, nie wiem, ale wyszło co wyszło :)

Za to Kenwood dzisiaj się poprawił bo gra równo :) Zimny lut się naprawił :D

Jutro dzwonię do Pana Leszka i od razu piszę Wa, relację :)

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
11-10-2009, 23:09
neo, koniecznie daj go ponownie do sprawdzenia. Może być też taka sytuacja, że ma on jakąś wadę fabryczną czy nabytą, nie wiem.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 23:14
Spokojnie Cles, najpierw zadzwonię do Pana Leszka i dowiem się, czy miał z nim dużo zabawy i jak u niego to wyglądało podczas testów. Wiem, że coś musi być nie halo z głowicą, ale co, obaczy się......

rico1973

• 221 / 6058
  • Aktywny użytkownik
11-10-2009, 23:21
neomammut, ja to Cię trochę podziwiam.. tyle ceregieli masz z tym Sony 990. Ja to bym juz dawno odpuścił. Jakiś czas temu dużo używałem Sony TC K 590, potem trochę Technicsa RS B965, dwugłowicowego Kenwooda i paru innych. Jeśli coś było nie tak to po prostu zmieniałem decka na inny.Czasami próbowałem coś naprawić sam albo dzięki uprzejmości Kolegów z Forum, ale bez zafiksowania; magnetofon to tylko środek, narzędzie do obcowania z analogowym dźwiękiem. Decki to piękne maszynki dające dużo satysfakcji, ale czasami trzeba odpuścić. W tym wszystkim chyba nie chodzi o wieczne porównywania zapis/odczyt ale o obcowanie z muzyką i czerpanie radości z tego faktu.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 23:43
Tak się zastanawiam .......
OPTONICA RT 7100  2 - head ma osobny potencjometr zbiorczy na dla wejścia mikrofonowego ( stereo ). Notabene bezrobotny bo nie używam mikrofonu.
Bardzo dobrze zapisuje ona na typowych normalnych kasetach ale.....
Właśnie na AGFA - ch (tych co podałem w temacie : Kasety magnetofonowe ) RT 7100 ma problem z wysokimi dźwiękami.
Musze najpierw sprawdzić wartości potencjometru zbiorczego oraz PR-ki L i R od regulacji biasu na płycie głównej.
Dokonanie takiej przeróbki to przecież pryszcz .
Co wy na to ?

P.S
Przecież niektóre 2-head-y mają mają " wyprowadzony", regulowany bias na płyta czołową.

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
11-10-2009, 23:44
Ale deck to nie tylko kupa blachy, płytki, czy narzędzie. Te sprzęty mają duszę i jak mówiłem już wiele razy, sprzedać to każdy głupi potrafi, ale naprawić, doprowadzić do stanu fabrycznego, to nie każdy potrafi i wtedy daję to dużo satysfakcji. Sprzęty, które posiadam wiele razy oglądałem w katalogach, w salonach - to są moje marzenia z przeszłości, coś co dawało mi siłę do życia, nadawało sens. Na takiego K990ES mogłem się patrzeć godzinami.

Owszem ja tego nie naprawiam, nie mam jeszcze aż takiej wiedzy, umiejętności, czy chodźby narzędzi, ale gdy deck bedzię zdrowy, będe się wtedy cieszył jak dziecko i wtedy dopiero poczuję, że warto było wydać te "parę" zł więcej! A deck odpłaci się piękną barwą i działaniem jeszcze przez długie, długie lata.

Najprościej było by wogóle to wszystko sprzedać i kupić wierze z mp3 - to też służy do słuchania muzyki, nie?

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
11-10-2009, 23:55
>> neomammut,

Nie daj się. Pomęcz się jeszcze z nim.
Przecież wiesz, że szybko znajdziesz na niego nabywcę.

Jak nie mam co przy sprzęcie naprawić, podszykować  ( bo nic mu nie dolega) to jestem ..... chory.
Dla mnie to nie tylko przyjemność słuchania, wycierania kurzu z "klocków" ale  i , no właśnie........