A oto typowania niewielu jest uczestników ale wiadomo wakacje:)
gotyk1 typował 2 razy więc podaję dwa typy
Deck akai GX-95 i kasety
I
1. Sony FX - nie do odróżnienia
2. Sony HF-ES - również świetna kopia
II
1. Maxell XLII-s - nie do odróżnienia
2. TDK CDing - świetna kopia z odrobiną analogowego ciepła w stosunku do źródła
3. Maxell SQ ( tania kaseta z Lidla a tu tak świetnie się obroniła)
4. Sony UX-S (dobra kopia)
IV
1. Sony Metal XR - całkiem całkiem
Sony K870es - na nim dobrze brzmią:
I
Fuji FR-I S
Sony HF-ES
II
That\'s VX
Sony UX-S
TDK SA/ SA-X
IV
That\'s Suono/CDIV
Metal-S
Źle natomiast wspominam nagrywanie na tym decku Fuji ZII - nie wybrzmiewało to tak jak powinno, szczególnie na muzie o ostrzejszym brzmieniu), TDK MA - dosyć szybko na ciężkim rocku można było ją przesterować, pomimo że to metal
Radmar
1. Technics RS-B100 (trudno mu zarzucić żeby nie radził sobie z konkretnym modelem i typem kasety, smakuje mu wszystko co dostanie, jeśli już jednak coś by wybrać, co idealnie mu pasuje, to wskazać należy poniższe typy kaset):
IEC I - TDK AD/AD-X/AR/AR-X (198x), Sony HF-X/HF-ES (198x), Fuji FR-IS (198x)
IEC II - Sony UX-Pro (198x), Maxell XLII/XLII-S (198x-1992), Fuji FR-II/FR-IIS (198x), TDK SA/SA-X (1983-1987)
IEC IV - Fuji FR-Metal (198x), Denon HD-M (198x)
2. Technics RS-B905 (również i ten deck nie jest wybredny, jednak da się zauważyć, że coś lubi bardziej, a coś mniej; najlepiej współpracuje z kasetami poniżej):
IEC I - TDK AD/AD-X/AR/AR-X (198x), Sony HF-X/HF-ES (198x)
IEC II - Maxell XLII/XLII-S (198x-1992), Denon HD-7/HD-8 (198x), TDK SA/SA-X (1983-1987)
IEC IV - Fuji FR-Metal (198x), Denon HD-M (198x)
3. Technics RS-B705 (deck nie posiada kalibracji, a jedynie regulację BIAS ADJUST i być może z tego względu jest już nieco bardziej wybredny niż dwa powyższe):
IEC I - TDK AD/AD-X (198x), Sony HF-X/HF-ES (198x)
IEC II - TDK SA/SA-X (1983-1987)
IEC IV - Fuji FR-Metal (198x), TDK MA-X (198x)
4. Technics RS-BX606 (dek nieco nowszy od poprzedników i również pozbawiony kalibracji, wyposażony jedynie w BIAS ADJUST, zdecydowanie bardziej wybredny):
IEC I - Maxell XLI-S (198x), Basf LH-MI (198x)
IEC II - Denon HD-7/HD-8 (198x), Fuji FR-II/FR-IIS (198x), TDK SA-X (1988-1991) *
IEC IV - Sony Metal-S/Metal-ES (198x)
* tutaj mała uwaga - w przypadku typu IEC II, RS-BX606 ewidentnie nie znosi kaset Fuji JP-II/JP-IIx (199x).
5. Kenwood KX-1100HX (podobnie jak RS-B100, Kenwood nie ma wygórowanych wymagań i z chęcią przyjmuje wszystko co dostanie, najchętniej zaś to co poniżej):
IEC I - Maxell XLI-S (198x), Sony HF-S/HF-X (198x), TDK D/AD/AR (1988-1991)
IEC II - Maxell XLII/XLII-S (198x-1992), Sony UX-S/UX-ES/UX-Pro (198x-1994)
IEC IV - Fuji FR-Metal (198x), Sony Metal-S/Metal-ES (198x)
Gardenus
1. OPTONICA RT 9100 i 7100 wszystko biorą , dlatego bez wyszczególnienia.
2. SONY TC-K670 wszystkie oprócz FUJI DR-x i BASF chromdioxid
3. SONY TC-K 75 wszystko jak poz 1 ale dopiero po mojej dogłębnej regulacji.
4. GRUNDIG CF 5500 nie trawi w/w BASF-a i tych nowych TDK SA i SONY UX-S oczywiście bez metali
5. Radiotehnika MP 7301 wszystkie oprócz w/w z poz 2. i bez metali.
6. OPTONICA RT 7000 na wszystkich podbija wysokie częstotliwości nie trawi w/w BASF-a do starych nagrań idealny.
I jeszcze do tego grona moje wypociny
Z racji wyżej wymienionych zreszta ciekawych zestawień ograniczę się do mojego nowego nabytku
Tandberg TCD 3014A
1. TYP I -Maxell XL-I oraz inne podobne
2. TYP II Maxell XL II-S oraz podobne dobrze wychodzi wbrew powszechnym opiniom TDK SA
3 TYP IV Maxell M , MX , MXS oraz inne podobne
Dodam że Ten Deck nie wybrzydza oraz nie przejawia kłopotów z wysterowaniem innych nośników mój wybór jest taki gdyz fabrycznie Tandberg stroił wszystko pod Maxell-a , Sony, TDK, BASF,THATS wszystkie nagrywaja się dobrze
Dziękuje za udział tej nie wielkiej grupie uczestników
Ogłaszam temat za zamknięty
Mam natomiast rewelacyjny pomysł aby każdy zamieścił jednego decka Vintage tych który jest najbardziej zaawansowany technologicznie
Tylko i wyłącznie lata 1965-1985
Niekoniecznie modele przez nas posiadane , wklejajcie tutaj od razu opisy będzie łatwiej pozdrawiam oraz przyjemnych wakacji życzę
MAG