Audiohobby.pl

Magnetofon

T-Bolt

• 63 / 6110
  • Użytkownik
13-02-2009, 19:17
(..) AIWA F770  podobno najlepsza automatyczna kalibracja jaka wogole zrobil czlowiek :)(..)

Było sporo chwalonych automatów min.:Pioneer CT-979,Kenwood KX-9010,Pioneer CT-900S

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
13-02-2009, 19:42
Ale podobno Aiwa byla lepsza :) Nic nie neguje, nic nie wychwalam, okarze sie jak bedzie sprawny :)

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
13-02-2009, 20:56
neomammut a jak wygladala roznica mdz zrodlem a dzwiekiem z tasmy na 990? Bo jesli roznica byla znikoma to znaczy ze nie bylo z 990 az tak zle, i ze grundig poprostu gra lepiej, albo tez autosugestia na korzysc nowego nabytku, jesli nie porownywales ich dzwieku bezposrednio

yogi1

• 159 / 6107
  • Aktywny użytkownik
13-02-2009, 20:59
pamiętaj że w kalibracji automatycznej szczycą się takie modele jak nakamichi CR-7 revox B-215 ,STUDER A-721

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
13-02-2009, 21:09
>> neomammut, 2009-02-13 18:39:47
Słuchaj dalej zobaczymy jak wypadnie przy dłuższej konfrontacji i ewentualnych regulacjach.

Ja się cieszę, że nie patrzysz na znaczki i nie szufladkujesz deck\'ów! To porównanie może sporo wnieść naprawdę zobaczymy jeszcze po dłuższym czasie. Może się okazać, że nie wszytsko złoto co się świeci.

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
13-02-2009, 21:11
I wg. mnie takie porównania znanychh cenionych decków do wyrobów mniej znanych i zasłużonych mogą być bardzo cenne i ciekawe. Spotkać się razem i skonfrontować pod takim wzgledęm decki -mogłoby być bardzo ciekawie, a przedewszystkim wzbudziło by to sporo emocji.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
13-02-2009, 21:59
Powiem tak: gdybym mial teraz wybierac, ktory deck mialbym zabrac na spotkanie, czy chocby na audioshow (gdybysmy chcieli ludziom pokazac jaki moze byc analog) wybralbym bez wachania Grundig`a CT-905. Od momentu jak go poczyscilem i posprawdzalem nagralem juz chyba 5 tasm, przedewszystkim gra z energia, gra jak parowoz z napedem rakietowym. Wyglada niepozornie, choc jak wspomnialem podoba mi sie bardzo jego stary, dobry, prosty design. Nie ma stabilizatora kasety, nie ma duzego trafa ani systemu wyszukiwania utworow, nie obsluguje pilota na podczerwien, ale za to gra jak polonez z dodatkiem quattro :) Muzyki chce sie poprostu sluchac. Kasety nagrane na 990`tce z dolby C odtwarza bez problemu bez wlaczonej redukcji szumow - i wysokie nie sa wcale przesycone, sa naturalne! SZOK! 990`tka miala jeszcze jeden mankament, miala zachwiany balans. Musialem mocno regulowac, zeby bylo centrum. Myslalem, ze to wina nagranych plyt, teraz wiem, ze to chyba deck cos szwankowal. 905`tce owszem moge wyregulowac balans przy kalibracji, ale oba regulatory sa w tych samych pozycjach!

Lubie stare sprzety, bo widac w nich dusze projektanta, ale 905`tka ze swoim, jak by na to niepatrzec, nowoczesnym wygladem jak na tamte czasy, szczegolnie przypadla mi do gustu, poniewaz nic innego ostatnio nie robie tylko wlaczam PLAY!

990: roznice miedzy zrodlem a wlasnie nagranym materialem nie byly duze, choc jednak nie gralo to tak jak powinno, ale nadal dla mnie nie jest na przegranej pozycji, bo musialbym uslyszec jednoczesnie oba! Nawet juz wiem jak to zrobic: dwie identyczne tasmy, nagrane w tych samych waronkach, z tego samego zrodla, przy wylaczonym systemie redukcji szumow - oj bedzie sie dzialo :)

F779: owszem mam na uwadze, ze byly modele lepsze i napewno tak jest, ale chodzi o to, zeby sie cieszyc z tego co sie ma :)

Kalibracja CT-905: kalibracja tasmy jest w 905`tce bardzo prostym i przyjemnym narzedziem. Jest bardziej precyzyjna, bo zostaje rozdzielona na dwa kanaly. Szczegolnie w tasmach normalnych (Typ I) jest sporo roznic miedzy prawym a lewym kanalem! Ale po koleji:
1. Wkladamy plytke z tonami do odtwarzacza CD i zapuszczamy utwor z tonem 400Hz
2. Na panelu od decka ammy trzy pokretla: jedno duze oznaczone "MASTER CONTROL" i dwa na lewy i prawy kanal nazwane poprostu "LEVEL". Ustawiamy wieksze na m aksa, czyli na 10, a dwa mniejsze krecimy dotad az analizator widma bedzie nam wzkazywal 0dB.
3. W ten sposob mamy ustawiony balans odtwarzacza CD na decku. Wrzucamy tasme i naciskamy "REC/PLAY". Deck jest tak ustawiony, ze zawsze jesli nic nie robimy ma ustawione "SOURCE". Przestawiamy na "TAPE" i krecimy dwoma pokretlami od "CAL" az ustawimy 0dB.
4. Gdy juz ustawilismy "CAL" bierzemy sie za "BIAS". Na odtwarzaczu CD ustawiamy utwor z tonem 12kHz. Teraz na panelu od decka krecimy pokretlami BIAS az ustawimy -10dB. W tasmach MEtalowych moze byc maly problem, bo wskazniki laduja przy wartosci 0dB, ale ja zrobilem myk i pokretlem "MASTER CONTROL" odejmuje troche az mniejwiecej bedzie rzadana wartosc, ewentualnie koryguje dwoma malymi od "BIAS`u".
5. I to wszystko, wylaczamy nagrywanie, CD i teraz tylko ustawiamy pokretlem "MASTER CONTROL" rzadana wartosc poziomu zapisu i pozniej przystepujemy do nagrywania :)

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
13-02-2009, 22:26
Jeszcze male zdjatko podczas pracy :)

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
13-02-2009, 22:30
Widzę że nawet boki masz do niego.. pięknie się prezentuje
Neomammut od kiedy sie tu zarejestrowales masz spory wklad w nasz wątek i dużo rzadziej wieje nudą,
 widze ze wciagnelo Cie w magnetofony nie na zarty, pamietam jak kupowales pierwszą sonkę 890es, czy nie nabyles go przypadkiem tylko jako "uzupelniacz" do zestawu sony :) ? A teraz rośnie Ci już spora kolekcja ciekawych okazów

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
13-02-2009, 22:36
Tylko kasetę porządniejszą mógłbyś kupić, jakbyś wsadził ładniejszą to deck wyglądałby jeszcze lepiej, takie fajne panoramiczne okienko i taki syfek w środku ;-)

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
13-02-2009, 23:20
Na obecnie produkowanych Maxellach UR brzmi bardzo dobrze, wszystko jest na miejscu i jeszce Wam powiem, ze jest sporo szczegolow, nie takich typu ktos kichnal ( :D ), ale takich muzycznych tutaj jakis bebenek tam 3 sekundy gitarki, ale to wszystko jest wyeksponowane i wlasnie tego mi brakowalo w 990, tam owszem to jest, ale nie jest to glowny plan, wszystko gra ze soba, nic sobie nie przeszkadza i nawzajem sie uzupelnia. To jest wlasnie czystosc muzyczna, analogowa dokladnosc i spora rezerwa mocy. Deck az rwie sie do grania: "a jak pokaze wam, to nie jest moje ostatnie slowo" i faktycznie na metalu pokazal klase! Zrodla pozorne, te wlasnie konkretne ustawienia dzwiekow, za kazdym razem precyzyjnie w tym samym miejscu! SZOK! Zauwazylem tez, ze moje glosniki mimo iz sa ustawione na podlodze, powinno sie sluchac pietro wyzej, siedzac na kszesle - wtedy jest idealnie!

Racja 890`tke kupilem jako uzupelnienie, bo nie bylem do kaset az tak przekonany, ale chcialem sprobowac, deck nie byl drogi i w dobrym stanie. Mimo iz wogole nie gra jak 905`tka, to poczulem ta analogowa nutke naturalizmu. Nie przypuszczalem, ze z kasety moze byc taki poprawny dzwiek. No i jak dostalem 990`tke to juz sie zaczelo na dobre, na samym poczatku zakochalem sie, bo gral zdecydowanie lepiej niz 890`tka, bardziej naturalnie. Teraz jeden jest w serwisie a drugi tez czeka na regulacje. 990`tka stala praktycznie nie uzywana u kolekcjonera i chyba to stanie ja tak dorobilo :( Chlip, Chlip.....

Pozniej jeszcze dostalem Magnetofon Szpulowy, no i tutaj nie ma przebacz: dwa razy szersza tasma i przesow 38cm/s zagralo jak bomba atomowa! Grundig niebezpiecznie zbila sie do poziomu Tascam`a 32, ale nadal brakuje mu lepszej stereofoni, ale reszta jest w zasadzie taka sama, moze ciut lepsza gora bardziej konkretna, natomist bas schodzi zdecydowanie nizej. Uwazam jednak, ze Grundig to bardzo dobry kaseciak, ciekaw jestem jak by zagral z Dragonem lub z jakims Pionkiem - musze jeszcze nabyc ktorys z nich :)

Dobra bo sie rozpisalem, chyba w gazecie powinienem pracowac. Przydalby sie dzial testujacy stare sprzety :)
Pozdro!

T-Bolt

• 63 / 6110
  • Użytkownik
13-02-2009, 23:25
najlepiej to nagrania wychodzą z winyla mówcie co chcecie

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
13-02-2009, 23:31
Szczerze gratuluję nabytku. w takich sprzętach naprawdę można się odnaleźć!
Ale narażasz się fanom SOny ES nie ma to tamto :)

A jak pracuje sam mechanizm?

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
13-02-2009, 23:35
Cichutko, podczas przewijania go slychac :) Ej 990`tka to tez bardzo udany deck, ale obaczy sie jak bedzie wyregulowany :)

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
14-02-2009, 00:52
Witam po przerwie ( dobę nie miałem internetu, prace konserwacyjne).
Widzę, że temat ciągnięty jest dalej z bardzo ciekawymi wpisami.

>> Radmar dzięki za konstruktywny odzew sądzę, że bliżej sezonu temat wspólnego spotkania bardziej skonkretyzuje się.

>> neomammut,  Brawo !!!! Jesteś najpłodniejszym pod względem wpisów.
Cieszę się, że udał Ci się zakup Grundiga CT 905. Ze  starych lat decki Grundiga są cenione właśnie za ten wspaniały dźwięk. Porównaj   990 i CT wówczas sam będziesz wiedział czy "siedzisz w micie czy prawdzie".