Audiohobby.pl

Magnetofon

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
11-02-2009, 11:03
Nie glupie, nie glupie :) W sumie, dobrze by bylo cos takiego urzadzic w takim miejscu (jaka powiezchnie ma ta swietlica?), aparacik bym zapodal, a pozniej tylko na audioshow :D

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
11-02-2009, 12:32
Odpowiadasz na wpis
>> nikx, 2009-02-11 07:08:39
Na tym dolnym to ze 100 kilo stoi! Inna sprawa, że jak tak dalej pójdzie to mój pokój tak właśnie wyglądać będzie ... ;)

Ja też się zbliżam do takiego stanu... chyba trzeba dać se luz...

Reaper

• 521 / 6107
  • Ekspert
11-02-2009, 14:10
Mimo, ze krażą takie mity że AKAI ma inną szerokość szczeliny w głowicy i nigdy nie da się tego słuchać na deckach np SONY! Co jest Bzdurą.

Nie powiedziałbym, że to bzdura.
Ja kasety nagrane na Kenwoodzie bez problemu odtwarzam na SONY, natomiast na Akai juz jest znacznie gorza jakość dźwięku.
Oczywiście chodzi o fabryczne ustawienie glowic.
Bo mozna tak wyragulowac Akai, ze odtworzy te kasety świetnie.

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
11-02-2009, 14:28
Z tego płynie taki wniosek, że to fabryczne ustawienie jest niezgodne z innymi i warto je poprawić.

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
11-02-2009, 14:45
Parę starych kaset serwisowych Grundiga można zobaczyć tu:
http://www.c-90.org/catalogue/tapes/Grundig

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
11-02-2009, 17:20
Mam prosbe, jesli ktos ma na zbyciu kasete demagnetyzujaca to bylbym wdzieczny! Kiedys, jak jeszcze nie mialem decka, byly na allegro, ale stwierdzilem, ze kupie jak bede juz posiadal. Teraz nie ma wogole :(

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
11-02-2009, 18:43
>> neomammut, 2009-02-11 17:20:31
Mam prosbe, jesli ktos ma na zbyciu kasete demagnetyzujaca to bylbym wdzieczny! Kiedys, jak jeszcze nie mialem decka, byly na allegro, ale stwierdzilem, ze kupie jak bede juz posiadal. Teraz nie ma wogole :(

MAło jest na aukcjach takich kaset, jak już są to w bardzo wysokich cenach. Lepiej celuj w ręczny demagnetyzer, do zastosowania też w szpulakach i można nim zdemagnetyzowac także wałki. Ceny niestety też bardzo wysokie, no i bardzo rzadko się pojawiają - ten kto ma już raczej z rąk nie wypuszcza.

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
11-02-2009, 18:46
>> neomammut, 2009-02-11 17:20:31

Jak ktoś z forum nie będzie miał " wolnej " to radzę Tobie uzbroić się w cierpliwość i obserwować aukcje może ktoś zaoferuje ją.

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
11-02-2009, 19:23

>> Radmar, 2009-02-11 09:47:13

Ciekawa w miarę konkretna propozycja. Masz ten dodatkowy atut, że Bydgoszcz jest centralnie położony.
Jeżeli zdecydowanie podjąłbyś się realizacji takiego spotkania to byłoby super. Ja ze swojej strony wyrażam chęć wszelkiej pomocy w organizacji.
Proponuję aby chętni zgłaszali do Ciebie swój udział na PW . Następnie ustalilibyśmy  dogodny termin spotkania.
Opcjonalnie chyba miesiące letnie.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
11-02-2009, 21:33
Ok, ok bede szukal jak trafie na kasete, to tez kupie :) Dzieki za info!

Rozgryzlem juz kalibracje w 905`tce :) Jest prosta jak budowa cepa, zrobilem sobie plytke z dwoma tonami: 400Hz i 12kHz. Szczeze powiedziawszy kalibracja w Grunding`u jest dokladniejsza niz w Sony. Przy okazji mozna latwo wyregulowac balans. Jutro opisze krok po kroku jak dokladnie sie to robi :) Tor juz czysty, ale jeszcze chialbym wywalic kurz ze srodka, ale to juz jutro...

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
12-02-2009, 08:47
>> Gardenus, 2009-02-11 19:23:03

>> Radmar, 2009-02-11 09:47:13

Ciekawa w miarę konkretna propozycja. Masz ten dodatkowy atut, że Bydgoszcz jest centralnie położony.
Jeżeli zdecydowanie podjąłbyś się realizacji takiego spotkania to byłoby super. Ja ze swojej strony wyrażam chęć wszelkiej pomocy w organizacji.
Proponuję aby chętni zgłaszali do Ciebie swój udział na PW . Następnie ustalilibyśmy dogodny termin spotkania.
Opcjonalnie chyba miesiące letnie.

No może nie aż tak bardzo centralnie Bydgoszcz leży, ale da się jeszcze przeżyć. Najgorzej by mieli chłopaki z południa kraju, szczególnie z południowego wschodu. Ale jeśli by Wam taka lokalizacja odpowiadała, to naprawdę można pomyśleć. Ja ze swojej strony mogę podjąć się organizacji. Kwestia ustalenia terminu oczywiście i tego ile osób by było zainteresowanych. Bo wiadomo, że jednak trzeba by było przytargać się ze sprzętem (przynajmniej niech jeden segment każdy zabierze) a to jest trochę mało przyjemne, chyba, że własnym środkiem transportu, który być może nie każdy ma.

Panowie, jeśli zatem będzie chęć, to proszę zgłaszajcie się czy na PW, czy na maila a potem wszystko zsumujemy i podliczymy. Jeśli o termin chodzi, to tutaj niestety jest ograniczenie do sezonu "działkowego". Zarząd najchętniej wynajmuje świetlicę w miesiącach czerwiec-wrzesień. Pomyśleć można, okazja jest. :)

Neomammut, wiesz co? Cholera nie powiem Ci, zabij mnie, a nie pamiętam jaką powierzchnię ma ta świetlica. Jakaś ogromna to ona nie jest, ale mała też nie. W każdym razie wesela czy komunie na 50, 70 czy sto parę osób się tam odbywają bez większego problemu. Jakoś byśmy się chyba pomieścili. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
12-02-2009, 09:34
Mi termin odpowiada, tzn w tych miesiacach, mozna by bylo wczesniej ustalic dokladny to sobie na ten czas urlop wezme :) Co do powierzchni to spoko, tak z ciekawosci pytalem, jak na weseliska na 100 ludzia sa robione to nie jest taka mala :) Ja to jak najbardziej za, jeszcze zglosze chec na PW, no i trzeba ustalic co kto ma wziasc, po jednym decku ok, ale jak reszta co by w tej swietlicy dobrze zagralo? :)

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
13-02-2009, 18:07
Co towarzystwo tak ucichlo? :) Ja jestem zasluchany w Grundig`a CT-905. Wychodzi na to, ze moja 990`tka byla od samego poczatku rozregulowana, bo nie wydaje mi sie, zeby nagrywala/grala gorzej. 905`tka jest swierzo po przegladzie i wierze sprzedawcy bo juz u niego kupowalem i napisal prawde na aukcji, pozniej troche lezal stad kurz w srodku..., ale juz jest czysto! :)

O aspektach brzmienia i o kalibracji powiem pozniej :)
Pozdrawiam!

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
13-02-2009, 18:20
>> neomammut, 2009-02-13 18:07:01
Co towarzystwo tak ucichlo? :) Ja jestem zasluchany w Grundig`a CT-905. Wychodzi na to, ze moja 990`tka byla od samego poczatku rozregulowana, bo nie wydaje mi sie, zeby nagrywala/grala gorzej.

Hmm. Czyli 905 gra podobnie do sony:) napisz coś więcej.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
13-02-2009, 18:39
Gra dosc dynamicznie i dopiero na tasmie metalowej pokazuje pazury, eksponuje troche srodek, ale w dobrym tego slowa znaczeniu, nawet glos wokalisty AC/DC brzmi bardzo kulturalnie i przedewszystkim slychac go idealnie, mozna zrozumiec o czym spiewa (w 990 nie moglem nic zrozumiec). Gora jest czysta, ale nie przesadza z iloscia danych, cieplutko, jest tyle informacji ile trzeba, natomiast najbardziej zaskoczylem sie basem, jak juz pier.... to naprawde takim zdrowym strumieniem, az kapcie mi pospadaly :) Spodobal mi sie, jest cichy, szybki, geenialna wprost kalibracja (dokladniejsza niz w sony) i bardzo ladny stary design.

Co do porownania z 990`tka: sony gral gorzej, zdecydowanie od poczatku cos mu dolegalo, jak bym mial teraz napisac to 990 wypadl blado, nic specjalnego soba nie zaprezentowal, dlatego jak bedzie zrobiony i wyregulowany to dopiero sobie te dwa deck`i porownam.

PS: jeszcze dojdzie AIWA F770 wiec dopiero sie zacznie: podobno najlepsza automatyczna kalibracja jaka wogole zrobil czlowiek :) Ciekawe czy wygra z manualna :) Ale to dopiero jak go dostane i zloze do kupy :)