>> neomammut, 2009-02-10 20:39:02
To w takim razie ja jeszcze podraze temat: w jaki zatem sposob nagrywane byly takie kasety mozna by rzec referencyjne, w jakich warunkach, czym sie one roznily od normalnych kaset i jaka byla uzyta tasma?
Taśmy referencyjne i taśmy serwisowe/pomiarowe itp. to dwie różne rzeczy.
Taśmy referencyjne (taśmy odniesienia) to konkretne oblewy z jednej serii, wybrane przez IEC jako taśma wzorcowa danego typu. Np. taśmą wzorcową typu IV była taśma TDK MA z oblewu o nr serii E912BH. Kasety z taśmą wzorcową sprzedawane były producentom taśm, magnetofonów, instytutom badawczym, gdzie służyły za wzorzec i punkt odniesienia. Stosunkowo niedawno była chyba właśnie E912BH na niemieckim ebayu - strasznie droga, ale jeszcze zafoliowana. Jeśli dobrze pamiętam, kasety te były numerowane numerami seryjnymi.
Taśmy laboratoryjne mają nagrane różne sygnały testowe (na całej szerokości taśmy), same taśmy bardzo ściśle trzymają parametry narzucone przez IEC.
Natomiast taśmy serwisowe/pomiarowe, to w zasadzie zwykłe seryjne taśmy, które mają nagrane różne sygnały potrzebne przy regulacjach magnetofonu. Nagrywane były poza kasetą, specjalnym magnetofonem szpulowym, na całej szerokości taśmy. Np. zakłady Kasprzaka produkowały cztery rodzaje kaset serwisowych. Kasety (Fe i Cr) do ustawiania różnych parametrów miały 7 odcinków z różnymi sygnałami, kaseta do pomiaru prędkości i nierównomierności - jeden sygnał na całej długości, i podobnie kaseta do regulacji układu Dolby B. Kiedyś widziałem na ebay komplet taśm serwisowych Nakamichi - było ich chyba sześć czy siedem, w tym specjalna kaseta o specjalnej budowie mechanicznej, przeznaczona do regulacji toru prowadzenia taśmy. Kiedyś też mechanik w serwisie Technicsa pokazywał mi pudełko z firmowymi kasetami serwisowymi - też było ich kilka różnych.