Audiohobby.pl

Magnetofon

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 17:34
neomamut
dokładnie, lepiej tego nie roztrząsać. Ja poprostu podałem przykład, ot taki, z życia wzięty.

Finał jest taki. jak Ci nie złożą decka do kupy dam Ci na miar na gościa.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 17:37
Spoko cles, dziekuje!

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
10-02-2009, 17:48
Panowie, nie tak ostro.

Chodzi o to, że nie ma na świecie takiego lekarza, który po badaniu przez telefon zawsze postawi dobrą diagnozę. Może się domyślać po symptomach, ale pewność można mieć tylko po dokładnym badaniu.

Tak samo jest z deckami. Nawet najlepsze opisanie problemu pozwala tylko snuć domysły nad jego przyczynami. Na forum bez przerwy ktoś zgłasza jakiś problem, a osoby o większej wieczy starają się jak mogą, żeby swoimi uwagami naprowadzić na właściwe rozwiązanie. Czasem się udaje, czasem nie, ale nie wyrokujmy na podstawie takiej zaocznej diagnozy, czy ktoś się zna, czy nie!

Cles miał pecha do serwisów niestety... i na podstawie ich partactwa nabrał przekonania, że muls źle mu poradził, podczas gdy patrząc teraz z boku na problem, jestem praktycznie przekonany, że w istocie radził dobrze. Doprowadzenie do porządku rolek, czy to przez ich wymienienie, czy to przez ich ustawienie (albo jedno i drugie), to tak naprawdę podstawa regulacji toru, którą wykonał ostatni serwis i która pomogła.

Dlatego proponuję podejść do sprawy trochę bardziej z dystansem i wydawać mniej kategorycznych sądów. Wszystkim nam to wyjdzie na dobre.

Pozdrawiam

seniortelefono

• 284 / 6110
  • Zaawansowany użytkownik
10-02-2009, 17:55
rafal996
Nic dodać, nic ująć :-)

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 19:08
Skoro juz ustalilismy temat przeszlosci, to moze teraz niech Ci, ktorzy wiedza jak ustawic prawidlowo tor przesuwu tasmy, niech miedzysoba skontaktuja sie w tej sprawie i napisza instrukcje dla jednego z modeli, najlepiej tego, ktory jest najbardziej popularny, moze dla firmy, w jaki sposob ustawic tor i co jest potrzebne do calej operacji. Ja wiem, ze w kazdym decku jest inaczej, ale od czegos trzeba zaczac.

Mysle, ze to dobry pomysl, bo jak ktos juz wspomnial na serwis raczej nie mozna liczyc (ja nadal jestem dobrej mysli :) ), ba, nawet niektorzy nie maja jak z niego skorzystac.

Bedzie to operacja pracochlonna, ale mysle, ze jak kazdy bedzie wiedzial wogole o co w tym chodzi to juz bedzie dobrze :)

PS: Przepraszam za swoje wypowiedzi jesli kogos urazilem lub zdenerowalem - nie bylo to moim celem!

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 19:32
>> neomammut, 2009-02-10 17:22:45
Powiedz mi czy ja komuś coś wytykałem na tym lub tamtym forum??
Wchodziłem w jakieś "pyskówki", z reguły chce pomóc jak potrafię.

Poprostu bez podstawnie wg mnie oceniłeś kilka osób które stwierdziły wymianę rolek w Twoim decku.
Skoro opisałeś, że zaczęło się psuć bo wielkokrtonym czyszczeniu. Co sam Byś komuś poradził jakby napisał z takim problemem jak Ty??
Chcialem też zauwazyć że do pomocy na forum nie powinno się a nawet trzeba podchodzić z dystansem. Z audio tak samo jak z samochodami, przykład samochód mi szwankuje i nie ma mocy ktoś radzi wyczyść gaźnik:) Czy jeśli się mylił to nie ma pojęcia o tym?

A że popełniamy błedy to chyba normalne, mi się to zdarza baardzo często.
Pozdrawiam Serdecznie ;)

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 19:39
>> neomammut, 2009-02-10 19:08:05
Odnośnie ustawień zasadnicza sprawa to: KASETY TESTOWE, i aparatura pomiarowa.
O ile z tym 2 nie problem to z 1 tak. Ktoś nie dawno na AS wklejał link do kasetyy testowej zobaczcie jaka była cena! :(
 Z tego co mi wiadomo to słyszałem o jednym człowieku który zna się na magnetofonach ma kasety i sprzet do tego, ale ja go nie znam osobiście.

yogi1

• 159 / 6107
  • Aktywny użytkownik
10-02-2009, 19:51
to nie takie proste  musi być kaseta testowa i pewnie jakaś aparatura pomiarowa  tor prawdopodobnie  od głowicy kasującej bo jest na stałe bez regulacji ,głębokość rolek , naciąk wałka prawego,lewego ,jak jest prowadnica to prowadnice wyregulować ,sprzęgiełko nie kture mechanizmy mają jeszcze jedną regulacje  ale nie wiem do czego jest

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 20:04
>>Savage
Skonczmy stary juz ten temat... Ja nie mam zamiaru psuc watku dla swojego widzimisie, bo mnie ktos obrazil/zdenerwowal i Bog wie co jeszcze, daj spokoj i jedziemy dalej z tematem:) Juz zapomnialem o co wogole poszlo :)

A mozecie przynajmniej przyblizyc informacje na temat kasety testowj, tzn jak sie ja produkowalo i co na niej bylo zapisane? To samo odnosnie aparatury, tzn konkretnie, jesli wiecie, co jest potrzebne?

Teraz to juz nie to, ze chcialbym sie nauczyc, bo chialbym, ale interesuje mnie ten temat :)

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
10-02-2009, 20:13
Ale dzisiaj gorąco na forum.
Instrukcja dla jednego czy wszystkich magnetofonów odnośnie regulacji jest tylko jedna ma być dobrze.
Dzisiaj nie mam czasu do szerszego opisu.
Powiem tylko, że oprócz opisu jak to robić ( czyli wiedzę teoretyczną) i czym trzeba mieć praktykę i to nie małą . Co z tego, że napisano, że tym czy tym należy pokręcić ( "śrubką dwa razy w lewo czy dwa razy w prawo") ale ile ma być naprawdę pokręcona to sprawa niestety nie taka prosta . Ogólne zasady są niezmienne : czysty tor, nasmarowane części mechaniczne wzajemnie trące się o siebie ( tylko nie sprzęgła !!!!!, tu  ma być czysto bez syfu), rolki dociskowe i paski sprawne, bez widocznych śladów zużycia zdemagnetyzowane głowice i ważny szczegół " widełki" ustalające przesuw taśmy po czole głowicy nie mogą być rozkalibrowane . Widziałem głowice z prawie idealnym czołem ale te " widełki " już zajechane. Muszą być prawidłowo ustawione wszystkie głowice włącznie z kasującą . Powiecie, że kasującej nie reguluje się , z reguły tak,  jeżeli z fabryki wyszła dobrze ustawiona.
Miałem taką przypadłość  w TC-K 75 .  Tor właściwie wyregulowany, żadnej taśmy nie wciągał, głowica zintegrowana prawidłowo ustawiona a nie kasował całkowicie lewej ścieżki szczególnie na metalu gdzie trzeba silnego pola magnetycznego ( stałe lub zmienne) . Okazało się, że kasującą też trzeba było " ruszyć".
Jeżeli to wszystko mamy ustawione oraz w 100 % sprawną elektronikę to dopiero można " pobawić się w ustawienie skosu głowicy ( o ile jest to niezbędne) jest to czynność którą wykonujemy jako ostatnią.

yogi1

• 159 / 6107
  • Aktywny użytkownik
10-02-2009, 20:16
kaset testowych  jest kilka , są nagrane sygnały testowe   np.1 khz -20db  itp i taki sygnał lub podobne  służą do ustawiania np.skosu , prędkości  ,wysterowania wyświetlacza itp

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
10-02-2009, 20:24
Warunek: z kasetami testowymi jak z pieczywem mają być  świeże.
Na stare testówki szkoda kasy mogą jedynie służyć do wstępnej diagnozy.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 20:26
Wiecie co? Teraz dopiero widze, ze magnetofon kasetowy jest chyba jednym z najbardziej skomplikowanych urzadzen, ustawic wszystko nawet jak jest nowy to trzeba bylo precyzji.... wrecz zegarmistrzowskiej....

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 20:30
Właśnie!! To nie jest zwykłe urządzenie. Z pkt widzenia dzisiejszej elektroniki niewygodne i maloopłacalne urządzenie.

Jak się ma szpulaka to tam wszystko ladnie widać, co i jak działa:) w końcu Megakaseciak

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
10-02-2009, 20:32
Do magnetofonów z wbudowanym  (i rozbudowanym ) generatorem sygnałów testowych taśma wzorcowa nie jest niezbędna.