Audiohobby.pl

Magnetofon

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 11:08
>> neomammut, 2009-02-10 10:40:19
I jeszcze jedno pytanie, co tak naprawde wchodzi w sklad regulacji toru? Jakie operacje po koleji nalezy wykonac, zeby taki tor wyregulowac?

I to jest właśnie dobre pytanie. Nie mam pojęcia. Mój serwisant mówi na ten temat dość enigmatycznie. Jakieś naciągi, sprzęgła, rozkłady sił. itp...Nic konkretnie nie zdradza.

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
10-02-2009, 11:15
Regulacja naciągu taśmy, ustawienie rolek idealnie względem osi koła zamachowego, ustawienie głowic i tak dalej i tak dalej. Są tu fachowcy, którzy na pewno pociągną temat :)

cles, nie masz co pomstować na Korwina i mulsa, bo faktycznie zaocznie to można z największym prawdopodobieństwem obwiniać rolkę. Co w tym serwisie zrobili też nie wiesz. Może wystarczyło faktycznie ową rolkę doprowadzić do porządku, tylko nie poprzez wymianę, a jej ustawienie. A może jedno i drugie.

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 11:36
rafał
Ja nikogo nie obwiniam. Fachowiec ze mnie ŻADEN, o magnetofonach wiem tyle ile zaawansowany perfekcjonista wiedzieć powinien.

Natomiast guru i autorytatywnie wypowiodające się persony z AS powinnyu wiedzieć lepiej! Za grosz refleksji a mniemanie o sobie ho, ho!

950 miała jeszcze jedną przypadłość. Nagrywała inaczej na stronia A inaczej na B tej samej kasety (cięła wysokie tony). Teraz wiem, że to była wina złego prowadzenia taśmy, czyli jak to się mówi - rzozregulowany tor. Sprawa oczywista dla każdego średnio inteligentnego fachowca a nawet zwykłego zaawansowanego użytkownika.

Wiesz jaką muls postawił diagnozę? Krzywo złożona głowica w kanapce. No śmiech na sali. Ale wtedy skąd mogłem to wiedzieć.

Od tamtej pory jego wypowiedzi merytoryczne są dla mnie nic nie warte. Dla wszystkich lepiej, że więcej udziela sie na bocznicy.

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
10-02-2009, 11:44
Ale ustawienie głowicy jak najbardziej wchodzi w zakres regulacji toru :)
Powodem przypadłości, o jakiej piszesz, jest fakt że taśma styka się z głowicą trochę nie wtym miejscu, co trzeba. Są względem siebie przesunięte i może to być albo przesunięcie taśmy względem prawidłowo ustawionej głowicy (z powodu np. źle ustawionych rolek), a może to być przesunięcie głowicy względem prawidłowo prowadzonej taśmy.

Nie staram się tutaj nikogo bronić, ale po prostu musimy mieć świadomość, że forum to jest jednak miejsce, gdzie wydaje się diagnozy zaocznie, na podstawie własnych doświadczeń, bez oglądania sprzętu. Ja nigdy nie traktuję wpisów z forum jako prawdy objawionej, biorę ten margines błędu. Porady z forum mogą być tylko wskazówką, słuszną lub nie.

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 11:47
moich głowic nikt nie ruszał.

Czegokolwiek dotyczyłą regulacje, nie były to głowice. Teraz jest idealnie.

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
10-02-2009, 11:50
Nawiasem mówiąc w którymś decku miałem to samo. A z kolei Sony TC-K770ES miał jeszcze fajniejszą rzecz - odtwarzał obie strony tak samo, ale przy zapisie na stronie B, częściowo kasował się jeden kanał ze strony A :)

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 12:13
rafał
Z tego co wiem w magnetofonach lubią być po latach pewne zmiany wymagające regulacji. W zasadzie każde Sony jakie mam musiało przejść przez regulacje. Są taśmy które mięły notorycznie. Jak poczyta się tu i uwdzie to wiele osób zgłaszało podobny problem.

Jest tylko kwestia upierdliwosci użytkownika i stosowanych taśm. Ja 950 długo miałem, zanim zobaczyłem, że coś mnie. To była kwestia stosowanych taśm. Natomiast pierwszą rzeczą z którą walczyłem były obcięte wysokie na jednej ze stron kasety.

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
10-02-2009, 12:22
No fakt, ten 770ES zagniatał mi kasety. Szczególnie brutalnie obchodził się z TDK SA. Potem udało się to zlikwidować, ale generalnie mechanizmu tego decka nie wspominam najlepiej. A podobno wyższe modele mają taki sam, albo prawie taki sam... w związku z tym nie dziwią mnie te problemy.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
Rownierz nie twierdze, ze kazdy z AS to fachowiec za 3 grosze, ale mimo wszystko wiekszosc osob na forum uwaza sie za mega raczke a prawda jest taka, ze "G" wiedza. Tutaj jak zadam pytanie, to konkretnie dostaje odpowiedz lub przynajmniej jestem prawidlowo nakierowany. Na AS dwie osoby podaly mi przyczyne: regulacja toru procz wymiany rolek, reszta tylko o tym, ze gumki wymienic i bedzie gralo....

Jak odbiore to zobaczymy, cles przez 3 lata moze sie cos zmienilo, serwisanci pewnie tez sie zmienili....., ale jak oddawalem TV na przeczyszczenie, magneta, czy odtwazracz CD to bez problemu otrzymywalem zrobiona robote. Moze to jednak fakt, ze malo juz kto zna sie na magnetofonach....

Szpulaki to jednak inna bajka tam mam prosty tor i nie trzeba nic tam przy nim robic, co jakis czas przeczyscic, rolke baaardzo zadko plus demagnetyzacja (gdyby mial jeszcze demagnetyzer to juz by bylo ok), ale od momentu dostania w swoje rece, trzeba bylo tylko przeczyscic i juz gralo i nagrywalo jak nalezy :)

PS: wlasnie 5min temu zawital do mnie Grundig CT-905, wieczorkiem fotki wnetrza - strasznie brudny tor, ale teraz wiem, ze czyscimy z umiarem :)

Reaper

• 521 / 6107
  • Ekspert
A zna ktoś na Śląsku jakiś dobry serwis, do którego bez obaw można oddać decka?

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 12:50
muls podobno ze Śląska ;-)

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 13:39
>> cles, 2009-02-10 11:47:09
moich głowic nikt nie ruszał.

Czegokolwiek dotyczyłą regulacje, nie były to głowice. Teraz jest idealnie.

Z całym szacunkiem  Cles. NIe wiesz co piszesz.
Mialeś rozjechany tor! I na 99% regulowaną głowicę nie da się inaczej tego zrobić.  Dowodem na to jest chociażby kaseta od Ciebie. Wyraźnie inna wysokość głowicy niż być powinna.

Dziwi mnie bardzo jak ktoś posiada jakieś urządzenie ale nie ma wogóle pojęcia o jego funkcjonowaniu? To jak jeżdzić samochodem i nie wiedząc czemu jedzie. Potem w serwisie wydaje się krocie. Ale co kto lubi.

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 13:45
>> neomammut

A czego się spodziewasz na forum? Że ktoś da Ci rozwiązanie Twojego problemu na kartce? przypomnij sobie jak opisałes problem!
Czyściłeś rolki do tego stopnia że deck w ogóle nie pracował. I dziwić się że były takie a nie inne diagnozy.
 Pozatym regulacja toru skąd się bierze?
Z marnego mechanizmu który się zużywa.

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 13:53
Savage
Absolutnie sie z Tobą zgadzam, w technicznych sprawach mogę niewiedzieć co pisze.

Nagranie dla Ciebie wykonałem na drugiej 950, która nigdy serwisu nie widziała. Nic nigdy tam nie było grzebane.

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 13:55
Jeszcze zapytam

A regulowanie głowicy odbywa się tymi śrubkami które tam widać, czy jakoś inaczej?