Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
09-02-2009, 09:31
Panowie, mam dokładnie tak samo. Nigdy nie przesadzałem z ustawieniem odpowiedniego poziomu, ale też nigdy nie ustawiałem go za nisko, bo jestem chory normalnie, jak widzę tylko biały wskaźnik, który chociaż co jakiś czas nie mrugnie na czerwono czy pomarańczowo (jak na trójkolorowych wskaźnikach Technicsa). :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
09-02-2009, 09:32
To dotyczyło wypowiedzi Gotyka i Savage na temat wskaźnika, bo mi cytat wcięło nie wiedzieć dlaczego.
Marek

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
09-02-2009, 09:34
To jest okresami, raz więcej postów przybywa tutaj, raz tam. Ja ostatnio nie miałem czasu na forum, a tu tyle wpisów przybyło, że aż mi szkoda, że mnie dyskusja ominęła ;)

Odnosząc się do poziomu wysterowania, ja sam nagrywałem kiedyś znacznie powyżej zera, niemal do granicy przesterowania. Co ciekawe, na szpulakach ze wskaźnikami wskazówkowymi nagrywam zawsze tak, że peaki są na zero albo bardzo niewiele ponad, ale główna treść poniżej zera. Na deckach nie wiem czemu nagrywałem inaczej, właśnie tak, że prawie cały czas były czerwone kreseczki ;) I przyznam, że nie słyszałem jakiejś degradacji dźwięku.

Z czasem i większym osłuchaniem coś mi zaczęło przeszkadzać no i metodą prób i błędów doszedłem do tego, że najlepszy poziom dla mnie jest taki, że peaki są między 0 a +2dB (na Akai GX-75).

Nagrywanie znacznie powyżej zera wprowadza jednak zniekształcenia i słychać ograniczenie pasma od góry, ale są to tak naprawdę rzeczy słyszalne dla trochę osłuchanych w temacie. Nagranie jest jakby płytsze, górne zakresy krócej wybrzmiewają, jest ogólnie mniej szczegółów, średnica jakby przybrudzona.

Nie widzę też sensu nagrywania aż na -20dB. Próbowałem i tak, ale szumy są już naprawdę znaczne, a korzyści z tego jak dla mnie są tylko teoretyczne - ja tego szerszego pasma specjalnie nie słyszę.

Tak naprawdę jednak jest to kwestia indywidualnego wyboru. Można -20dB, można +6dB, jak to komuś odpowiada to nie widzę problemu :)

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
09-02-2009, 09:37
Odpowiadasz na wpis
>> nikx, 2009-02-08 22:06:50
Hmm powiem ci, że nie wiem ... nigdy nie dotykłem tej Optoniki. Faktycznie AIWa po załadowaniu ustawia kasetę i cofa ją jakąś jedną sekundę. Jednak Optonika jest starsza o prawie 10 lat jeżeli się nie mylę ... może to rozwinięcie tej konstrukcji? Może ktoś nam pomoże rozwiązać tą zagadkę ... a może ma ktoś fotkę układu stabilizacji tej Optoniki?

Nie wiem jak to działa w Optonice, ale podobieństwo do Aiwy i to bardzo zbliżone, ma RS-B100 Technicsa. Po załadowaniu kasety uruchamia na ok. 1 sekundę wsteczną rolkę. W ten sposób reguluje naciąg taśmy w załadowanej kasecie. Co ciekawe, reaguje tak zawsze przy zamykaniu kieszeni kasety, nawet gdy kasety nie ma w śrdoku. Najprawdopodobniej na zasadzie jakiegoś czujnika zamknięcia kieszeni.

Natomiast mechanizm tak jak w Optonice już gdzieś widziałem, ale nie pamiętam w jakim sprzęcie. Po załadowaniu kasety przewijał ją lekko w przód, następnie cofał o tyle samo i zatrzymywał. Też bardzo ciekawe rozwiązanie.
Marek

Reaper

• 521 / 6107
  • Ekspert
09-02-2009, 13:31

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
09-02-2009, 14:04
U mnie max poziom zapisu jest jednak uzależniony od tego , którego decka używam i zawiera się w zakresie +2 do +4 dB .
Też lubię jak "czerwone" mruga ( Denon ) niestety w Yamasze cały zakres jest bursztynowy , ale za to jak się zgasi światło to nic nie razi :)

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
09-02-2009, 15:40
Witam zaloge!
Oddalem dzisiaj swoja perelke do autoryzowanego centrum serwisowego Sony na ul. Ciasnej 5 w Warszawie: TC-K990ES. Zdjolem obudowe, front i klapke na kasete jak mi poradziles gotyk. Jak zawsze w serwisie mila obsluga, Pani poinformowala mnie, ze juz pod koniec tyg bedzie mozna sprzecik odebrac :) Ciekaw jestem ile zaplace za wymiane rolek i ogolny przeglad :) Najlepsza byla reakcja serwisanta: no nareszcie sprzecik ktory ma dusze :D

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
09-02-2009, 16:15
Neomammut a więc dobrze trafiłeś, trzymam kciuki za powodzenie operacji. W poznaniu za włożenie nowych rolek + serwis regulacyjno konserwacyjny wołają niecałe 200zł - zajmuje się tym pan raczej w podeszłym wieku, który kiedyś mi wprost powiedział że już nikt z serwisu poza nim nie p0odejmuje się grzebania w magnetofonach.

nikx

• 65 / 6015
  • Użytkownik
09-02-2009, 16:23
Mój serwisant powiedział mi kiedyś, że zawsze mogę do niego decka przynieść bo nie dość, że zawsze coś ciekawego przytargam to jeszcze miło jest się oderwać od wystawkowych telewizorów ;) Jest tylko jeden minus zawsze sobie zostawia moje sprzęty na deser i to niestety trwa .... ale warto czekać ....

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
09-02-2009, 18:00
>> Reaper, 2009-02-09 13:31:15
http://allegro.pl/item540460338_teac_v_770_deck_trzyglowicowy.html

"Co z nim jest nie tak, że nikt nie kupuje?"

Na pewno ja go nie kupie na 200 czy 300% bo już mi wszystkiego starczy. Mam swojego flagowca ( RT 9100) pozostałe trzygłowicowce grają super oraz pozostałe 2 -head do których nie mam czego się czepiać.
Nie planuje odsprzedaży tego co już posiadam bo po co . Za dużo wolnego czasu im poświęciłem a nikt by tego nie docenił. Więc totalnie odpadam  z zakupów.

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
09-02-2009, 18:05
>> nikx, 2009-02-09 16:23:34

Uważaj bo deser może być smakowity dla serwisanta i co wtedy ?
Chleb powszedni "hipermarketowy" może mu się przejadł.

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
09-02-2009, 18:50
Ostatni producent mający decka w swej ofercie :
Tascam 202MkIV i 322

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
09-02-2009, 18:55
Ich specyfikacje :

Technische Daten
Kassettenlaufwerke
Tonspur-System  4-Spur, 2-Kanal-Stereo
Tonkopfkonfiguration  Aufnahme-/Wiedergabekopf x 1 (je Deck)
Löschkopf x 1 (je Deck)
Bandgeschwindigkeit  4,8 cm/s
9,5 cm/s (High-Speed Dubbing)
Geschwindigkeitsfeinregler  ±12 %
Umspuldauer  Ca. 110 Sek. (C-60 Kassette)
Antrieb  Gleichstrom-Servomotor (Tonwelle)
Leistungsdaten Audio
Frequenzbereich (gesamt),  
  Metallband (Typ IV, nur Wiedergabe)  30 Hz – 19 kHz
  Chromband (Typ II)  30 Hz – 18 kHz
  Normalband (Typ I)  30 Hz – 17 kHz
Signal/Rausch-Abstand (gesamt)  58 dB (ohne Rauschunterdrückung, Nennaufnahmepegel)
69 dB (mit Rauschunterdrückung, CCIR-ARM)
Gleichlaufschwankungen  0,09 % ±0,1 % (gewichteter Effektivwert)
Eingänge und Ausgänge
Line-Eingang  Cinchbuchsen
  Empfindlichkeit  100 mV
  Eingangsimpedanz  50 kOhm
Mikrofoneingang  6,3 mm-Monoklinke
  Empfindlichkeit  0,38 mV
  Eingangsimpedanz  200 kOhm
Line-Ausgang  Cinchbuchsen
  Ausgangsspannung  0,46 V
  Lastimpedanz  50 kOhm oder mehr
Kopfhörerausgang  6,3 mm-Stereoklinke
  Ausgangsleistung  1 mW (an 32 Ohm)
Stromversorgung und sonstige Daten
Netzspannung  
  USA/Kanada  120 V AC, 60 Hz
  Europa  230 V AC, 50 Hz
  Australien  240 V AC, 50 Hz
Leistungsaufnahme  22 W
Abmessungen,
einschl. hervorstehender Teile (B x H x T)  482 mm x 139 mm x 286 mm
Gewicht  5,5 kg
Technische Daten

Laufwerke
Bandmaterial   Compact-Kassette C-30/60/90 (Normal/High/Metal)
Spurformat   4 Spuren, 2 Kanäle
Spulzeit   ca. 120 s mit C-60-Cassette
Köpfe   je ein kombinierter Permalloy-Aufnahme-/Wiedergabekopf in Laufwerk 1 und Laufwerk 2
    je ein Ferrit-Löschkopf in Laufwerk 1 und Laufwerk 2
Motor   je ein Gleichstrom-Servomotor in Laufwerk 1 und Laufwerk 2 für Capstan-Antrieb
    je ein Gleichstrommotor in Laufwerk 1 und Laufwerk 2 für Spulmechanismus
Bandgeschwindigkeit   4,76 cm/s (NORMAL) oder 9,5 cm/s (HIGH SPEED)
Pitch-Control   ca. ±10%
Bias-/Löschfrequenz   100 kHz
Wiedergabeentzerrung   3180 µs + 70 µs (High/Metal)
      3180 µs + 120 µs (Normal)
Referenz-Aufnahmepegel   250 nWb/m = 0 VU (315 Hz, JEITA)

Eingänge und Ausgänge
Line-Eingang   Cinch
  Nominalpegel   -10 dBV (0,3 V)
  Minimalpegel   -18 dB (0,1 V)
  Nominalimpedanz   24 kOhm
Line-Ausgang   Cinch
  Nominalpegel   -5 dBv (0,6 V)
  Nominalimpedanz   1,5 kOhm
Kaskadierausgang   Cinch
  Nominalpegel   -10 dBV (0,3 V)
  Nominalimpedanz   100 Ohm
Kopfhörerausgang   6,3-mm-Klinke
  Ausgangsleistung   7 mW max. an 32 Ohm
Kaskadieranschluss   3,5-mm-Miniklinkenbuchse
Fernbedienungsanschluss für RC-322 A   2,5-mm-Miniklinkenbuchse
Serielle Schnittstelle   RS-232C

Typische Leistungsdaten
Geschwindigkeitsabweichung   <±3,0%
Gleichlaufschwankungen   <0,15% WRMS
Frequenzbereich, gesamt (JEITA, ohne Dolby)   63 Hz bis 18 kHz, ±3 dB (Metal)
      63 Hz bis 16 kHz, ±3 dB (High)
      63 Hz bis 16 kHz, ±3 dB (Normal)
Verzerrung   <2,5% bei 1 kHz, l60 nWb/m (Metal)
Fremdspannungsabstand   59 dB (ohne Dolby, bei 3% THD, bewertet; Metal)
      69 dB (mit Dolby-B, CCIR ARM)
      79 dB (mit Dolby-C, CCIR ARM)
Kanaltrennung   >30 dB (1 kHz)
Löschdämpfung   >65 dB (1 kHz)

Stromversorgung und sonstige Daten
Netzspannung   230 V AC, 50 Hz
Leistungsaufnahme   33 Watt
Einschaltstoßstrom   1,2 A
elektromagnetische Verträglichkeit   E4
Abmessungen über alles (B x H x T)   483 mm x 140 mm x 324 mm
Gewicht   7,8 kg

nikx

• 65 / 6015
  • Użytkownik
09-02-2009, 18:56
Jedna z moich dwógłowicówek, którą z czystym sercem mogę polecić!
Nakamichi 580M
Widok zewnętrzny oraz wnętrzności ...

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
09-02-2009, 21:59
Koledzy mam do Was pytanie odnośnie wyświetlacza, bo mam taki drobny problem. Mam nadzieję, że drobny. Otóż sprawa wygląda tak, że wyświetlacz działa, poprawnie działa i wszystkie wskazania, które pokazuje, to pokazuje jak najbardziej prawidłowo. Natomiast co z nim jest w takim razie nie tak? Otóż, jak mu się dokładniej przyjrzeć i popatrzeć na niego ciut dłużej, to daje się zauważyć efekt, jakby delikatnego pulsowania szczególnie dolnej jego części. Nie jest to w jakiś sposób uciążliwe, ale mnie takie "duperele" i drobiazgi denerwują i wszystko musi być cacy. Na chwilę obecną na pewno mogę powiedzieć, że nie ma na niego działania pola magnetycznego (chyba że coś jest namagnesowane w środku). Nie ważne czy stoi w zestawie z całą wieżą, czy oddzielnie w zupełnie innym miejscu, to ten efekt da się zauważyć. Co byście zalecili sprawdzić ewentualnie, żeby się tego efektu pozbyć? Uszkodzenie czegoś, jakiś zimny lut albo cuś? Jak to w ogóle ugryźć?

Aaaa, no i jedna kwestia dotyczy to wyświetlacza w odtwarzaczu CD, ale pomyślałem, że zadam to pytanie tutaj, bo raz, że sporo z Was ma o tym pojęcie, a dwa, w deckach też są wyświetlacze. :)

Przepraszam zatem za ten offtopic.
Marek