Audiohobby.pl

Magnetofon

nikx

• 65 / 6015
  • Użytkownik
09-02-2009, 22:12
To co wiedziałem to napisałem pod twoim postem na AS ;)

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
09-02-2009, 22:14
A moze cos z zasilaniem sie dzieje Panowie? Ja w swoim starym magnetowidzie mialem taki efekt tuz przed tym jak kondensator w zasilaczu poszedl, nie chce cie straszyc, ale u mnie wlasnie taki byl zaczatek konca.... Nie martw sie bo moze u ciebie to jakas bzdura....

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
09-02-2009, 22:16
Zauażyłem nikx, dzięki, sprawdzę to. A powiedz mi w kwestii wypalenia. Bo ten efekt, jest raz słabszy, raz mocniejszy, a raz w ogóle go nie ma. Przy wypaleniu się to by raczej było z jednakowym natężeniem cały czas? Czy się mylę?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
09-02-2009, 22:18
Neomammut, nie martwię się absolutnie, na razie zbieram wszelkie informacje, a wszystkie są przydatne, ja i tak własnymi łapami robić nie będę, bo jeszcze więcej bym zepsuł, ale mój serwisant, na pewno będzie piał z radości jak mnie znów zobaczy. :) Próbuję tylko na razie wziąć pod uwagę wszystkie ewentualności. :)
Marek

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
09-02-2009, 22:22
http://www.marksonic.pl/index.html - tak apropo dobrych serwisow, to ten, ktoremu powierzylem swoja perelke, moze sie komus przyda :)

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
09-02-2009, 23:29
neomamut
Nie chce Cię załamywać ale ja ten serwis znam. Mi nie pomogli, tzn mojej 950 nie pomogli. A problem był taki sam jak u Ciebie.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 00:02
My z ojcem z tego serwisu korzystamy od baaardzo dlugiego czasu i zawsze wszystko bylo na tip-top, pozatym ja z 990`tka nie mam zadnych problemow, trzeba tylko rolki wymienic i zrobic przeglad.

A jaki ty miales/masz problem z 950, ze ci nie pomogli?

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
10-02-2009, 00:27
Wtrącę też trzy grosze do problemu wyświetlacza.
Jak Ci doradził nikx sprawdź połączenia taśm. Wygląda  mi też jakby było za małe napięcie na display-u.
Może być padnięty kondensator elektrolityczny w jego w sekcji  może być też za słabe napięcie zasilające cały ten układ. Zużycie samego wyświetlacza można stwierdzić dopiero po wyeliminowaniu ew. usterek podanych wyżej.
Zużycie wyświetlacza to raczej rzadkość.
Dorzucę jeszcze choć nie dotyczy tego pulsowania . Niektórzy zamartwiają się, że bardzo słabo on świeci a wystarczy przetrzeć wszystkie wewnątrz jego okienka i świeci jak nówka.
Kiedyś zawołał mnie Ś.P. Teść bo stwierdził, że coś za słabo świeci ekran w jego telewizorze (ogrzewanie miał piecowe). Przyszedłem a jakże  przyglądał się co robię a przyjrzałem się ekranowi i pokazałem mu swój palec  pociągnięty po ekranie , był .....czarny.
Przetarłem ekran  .... i to by było na tyle.

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
10-02-2009, 08:31
Dzięki Gardenus oddaję jutro lub pojutrze sprzęta do serwisanta, to przy okazji mu zasugeruję, co warto by było sprawdzić. Jak zacznę mówić o sprawdzeniu napięcia, czy przejrzeniu kondensatorów to pewnie zrobi wielkie gały skąd ja znam takie słownictwo. ;)
Dobrze mieć kolegów, którzy coś zasugerują. Dzięki chłopaki. W wypalenie wyświetlacza też za bardzo nie wierzę, ale sam bym nigdy nie wpadł na to, że może to być kwestia zbyt niskiego napięcia, bądź innych usterek. Po odbiorze sprzęta, napiszę rzecz jasna co było przyczyną.
Marek

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 10:08
neomamut
Wydaje mie się, że na AS czytałem, że Twój problem polegał na mięciu taśm, niektórych. Obwiniałes za to uszkodzenie rolki spirytusem.

Moja 950 miała tę przypadłość, że wybierała sobie najlepszą i najdroższą metalówkę jaką miałem poczym od czasu do czasu lubiła ją zjeść. Za radą speców od siedmiu boleści (Korwin i muls) próbowałem wymienić rolkę lewą a najchętniej obie. We wskazanym serwisie nie zrobili tego ze względu na "brak części zamiennych, niedostępne". Co było GP bo w innym serwisie rolkę bez problemu sprowadzili. Ale wymiana rolki oczywiscie niczego nie dała, jeszcze raz ukłony dla mulsa i Korwina.

Jak mówią anglosasi, to make a long story short, gówno nie rolki były przyczyną mięcia taśmy. Regulacje toru cokolwiek to znaczy załatwiły sprawe.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 10:13
Mi juz zaczelo gniesc wszystkie tasmy, niezaleznie od tego jaka wlozylem, Pani nic nie mowila, ze nie mozna rolek wymienic, poniewaz czesci sa niedostepne. Jesli niz z tego nei wyniknie to wczesniej pojade do orginalnego serwisu Sony i zadam pare pytan..... W serwisie zlecilem rownierz regulacje toru, wiec zobaczymy....

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 10:33
O serwisach autoryzowanych Sony mógłbym książkę napisać.

Pani przyjmująca oczywiscie ma obowiazek przyjąć wszystko, obawiam się , że ona nawet nie wie co to są rolki. Reszta zależy od technika. Nie sądzę po moim z nimi kontakcie, że oni będą potrafili to zrobić. Ale było to 3 lata temu, może czegoś się nauczyli?

W kazdym razie proszę napisz jaki był finał.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 10:34
Jasne, ze napisze.... i.... dzieki za info!

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
10-02-2009, 10:40
I jeszcze jedno pytanie, co tak naprawde wchodzi w sklad regulacji toru? Jakie operacje po koleji nalezy wykonac, zeby taki tor wyregulowac?

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
10-02-2009, 11:05
>> neomammut, 2009-02-10 10:34:40
Jasne, ze napisze.... i.... dzieki za info!

spox :-)

Jak nie masz tam czegoś bardzo powalonego, bo jak w każdym przypadku wada moze byc fabryczna, a serwis CI nie pomoże to dam namiary gdzie z decka wyciągną wszystko co w nim zostało.

krótka historia mojej 950tki, zaczeło się od razu źle.

Zakup - ok 1000zł, szwab chciał mnie w ch.. zrobić, magnetofon wysłał po ok1,5 m-ca jak napisałem, że nie ma dla mnie problemu pojechać do Niemiec i złożyć sprawę na Policji. Dupek niepotrzebnie w majlu mi napisał, że pieniądze otrzymał i dziękuje. Pewnie później mu przyszło do głowy aby wyj... Polaczka. Spękał i wysał. nawet starannie zapakował

no i dalej
Serwis nr 1 - regulacja, pierdu pierdu - 200zł, oczywiście dupa
Serwis nr 2 - nie ma części, 2 x wyjazd do Wa-wy koszt ze 200zł
Serwis nr 1 znowu- no tak trzeba cos wymienić - 150zł, oczywiście dupa
Serwis nr 1 znowu - no tak podregulujemy, tym razem gratis. oczywiście - DUPA!
Fachowiec polecony z forum - 200zł, nawet nie było źle ale nie do końca OK, generalnie nie miął ale dźwięk na niektórych taśmach pływał
W końcu serwis nr 3 - tym razem genialna robota.

Jedynym co usprawiedliwia moje wydatki było to, że 950 jak grała to była poezja dla uszu. Jak chore dziecko, będziesz liczył ile wydałeś na leki dla niego? Ma być zdrowe i już!

A potem ktoś wali do mnie, "cles, sprzedaj mi 950tkę" !!!!
:-)