Audiohobby.pl

Magnetofon

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
09-12-2008, 02:17

>> AWS 303, 2008-12-08 22:04:37
Witam !
To zależy ile go się użytkuje.
Średnio co kilkanaście godzin grania trzeba wyczyścić głowice . Rolki i cały tor przesuwu można przyjąć dwa razy dłuższy czas chyba, że taśmy stare sypią się to czasy kilkakrotnie skróca się.
Szczególnie w czasie zapisu wszystko powinno być idealnie wyczyszczone. Brudna głowica daje bardzo duży poziom szumu i brak wysokich częstotliwości . Taki zapis jest do bani.
Demagnetyzacja poprawia zakres przenoszonego pasma, dynamikę  i redukuje w dość znacznym stopniu szumy.
Stwarza ona możliwość "wyciągnięcia" tego wszystkiego co jest w stanie dać magnetofon i taśma.
Demagnetyzuje się średnio co ok 30 - 40 godzin .

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
09-12-2008, 12:46
Do użytkowników czytających as - czy nie uważacie że Korwina już równo po*ebało?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
09-12-2008, 13:11
>> gotyk1, 2008-12-09 12:46:38

Nie sądzę, to co Korwin pisze to 100% prawda namnozyło się nie tylko w kraju hien co niemiara to są już jaja żeby np za głupia szpulkę 18cm żadać więcej niż za całą porządna kolumnę z tamtego okresu, napiszę tak jak Ty po*ebało sie co niektórym we łbie.

tekst Korwina:

"W kraju gdzie najwyżsi urzędnicy państwowi nie mają zaświadczenia o pełni zdrowia psychicznego a do kierowania skuterem czy innym środkiem lokomocji jest konieczne i w dodatku bezwzględnie wymagane wszystko jest możliwe. Wiem,że są uczciwi sprzedawcy ale jest także cała masa hien i sępów i oni w przypadku sprzętu audio niestety stanowią absolutną większość,głupota i pazerność maniakalnych zbieraczy po trudno nazwać to kolekcjonerstwem jeszcze im pomaga.Tutaj na forum najpierw są wyciągane od naiwnych informacje na temat sprzętu pokazywanego zresztą na licznych fotkach a później ten sprzęt zostaje sprzedawany czasem pod tym samym a czasem pod innym nickiem. Panuje ogólny bełkot nie poparty dosłownie żadną fachową wiedzą nawet tą pochodzącą z instrukcji obsługi."

Czasem się zastanów człowieku co o innych piszesz !

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
09-12-2008, 13:20
>> gotyk1, 2008-12-09 12:46:38
a moze to jest Twoim zdaniem wynik "po*ebania" ???

"Człowiek uczy się całe życie aż do usranej śmierci i nigdy nie powinien udawać mądrzejszego od innych. Na tym forum jest zbyt wielu niewyżytych kandydatów na guru , z całym sekciarskim chamstwem i absolutną niewiedzą.
Pozdrawiam
Zbyszek"

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
09-12-2008, 13:34
Może gotykowi1 chodziło raczej o pomysł założenia osobnego wątku o szpulakach z zaznaczeniem  , że nie wolno dodawać do niego jakichkolwiek wpisów poza nim ( Korwinem ) samym .

rafal996

• 1090 / 6104
  • Ekspert
09-12-2008, 14:48
Robi w tym wątku znakomitą robotę, wrzucając wiedzę dla większości w żaden sposób niedostępną. Wpisy sądzę, że będzie można dodawać jak skończy to, co zaczął.

Co do handlarzy, to niestety smutna prawda.

AWS 303

• 854 / 6103
  • Ekspert
09-12-2008, 15:06
Muszę jeszcze demagnetyzer kupić. Właśnie, jaki jest najlepszy?

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
09-12-2008, 15:07
TDK Elektroniczny w formie kasety.

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
09-12-2008, 16:36
Albo taki : L6B

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
09-12-2008, 16:59
Oba te sprzęty mają wadę - kaseta jeśli ma za wąską szparę na głowice potrafi je zmasakrować (nie używałbym do 3-głowicówek), a gorącą lutownicą zawsze można dotknąć czoła głowicy.
Najlepszy jest demagnetyzer ręczny - jest całkowicie bezpieczny i zdemagnetyzujemy nim wszystkie głowice - także kasującą i do tego wałki prowadzące

Muszę się jeszcze wypowiedzieć w kwestii Korwina - bo zostałem wirtualnie skopany:)

Tak - przyczyną mojego pytania było to, że założył sobie wątek, w którym zamierza pisać sam jeden jako "wykładowca". Jak widać napawa się swoją wiedzą i nieomylnością, niepamiętając że już spory czas temu puściło "tekst roku" o niedemagnetyzowaniu głowic amorficznych, co wielu wprowadziło w błąd (także mnie), co pozwala mi czytac wszystkie jego obecne wywody z przymrużeniem oka.

>>>Rafaell - "Czasem się zastanów człowieku co o innych piszesz !"

Dobrze się zastanowiłem nim podjąłem ten temat - po lekturze wątku "magnetofony szpulowe" na as, gdzie Korwin daje istny popis swej buty i arogancji.

I na koniec:

"Zniekształcenia nieliniowe
Wnoszone są przez taśmę w torze odczytu
i zależą od:
4 parametrom zapisu zwłaszcza prądu podkładu w.cz

JAk widać absolwent filologii rosyjskiej nie umie nawet prawidłowo pisać w swoim ojczystym języku

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
09-12-2008, 17:01
Ponieważ należy z czystej przyzwoitości posiadac decka Akai GX75)) tak sobie przegladam alegro i którys z kolei jest wystawiany jako uszkodzony,czy to zbieg czy one rzeczywiscie sa tak wadliwe,gdzies pisaliscie ze sa upierdliwe, a moze to smieszne wady ktore da sie łatwo usunąć?
pozdrawiam

rafal996

• 1090 / 6104
  • Ekspert
09-12-2008, 18:10
Jedna z magnetofonowych legend - wszystkie Akai są rozregulowane i nie da się ich ustawić. Tak, jak legenda o najlepszych na świecie Sony ES. Obie nie do końca prawdziwe.

Sprawę Akai najlepiej chyba wyjaśni Savage, który mam nadzieję tu zawita ;)

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
09-12-2008, 18:42
No to Akai :)

AWS 303

• 854 / 6103
  • Ekspert
09-12-2008, 22:15
Ja mam auto reverse, i kasująca przyklejona do uniwersalnej. Więc co, kaseta lub ręczny?