Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
03-12-2008, 08:21
gotyk, zawsze jest żal rozstawać się ż czymś do czego się przywiązałeś i co dobrze służyło długi czas, ale co poradzisz. Najważniejsze że trafił w dobre ręce. Mnie też czeka w najbliższym czasie sprzedaż 2 lub trzech decków. I mimo, że są raczej "niskiego kalibru", to jakoś ciężko mi będzie się z nimi rozstać. No ale co zrobić? Magazynów nie mamy, a gdzieś je trzeba trzymać.

A jak sprawa z uszkodzonym Pioneerem? Udało Ci się dojść z kupującym do jakiegoś porozumienia?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
03-12-2008, 08:25
Reaper, warto było. Za 90 zł to naprawdę było warto jeśli jest w takim stanie jak opisujesz. Nie jest to może model najwyższych lotów, ale jest bardzo przyzwoity i myślę, że da Ci zadowolenie. Sam posiadam nieco gorszy RS-BX606 (707/727 był wyższym modelem) i przez cały okres czasu jak go użytkuję (17 lat) nie mogę o nim złego słowa powiedzieć.

Jak dasz radę, to może i pilota uda Ci się do niego dostać. Fabrycznie 626 i 727 były dostosowane do pilota, ale sprzedawane bez niego (dostępny jako opcja). Z pilotem wychodził tylko najwyższy model - 828. Ale pilot jest ten sam do wszystkich tych trzech modeli.
Marek

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
03-12-2008, 09:43
No w sumie posiada wszystko na czym mi zalezalo: DD, 3 head, w pelni reczna kalibracja, regulowane gniazdo sluchawkowe. Szkoda tylko, ze nie ma podswietlenia kieszeni kasety.
Jak go odbiorę potestuję to napiszę cos wiecej.

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
03-12-2008, 09:57
Ciekawe jak wypadnie w konfrontacji z moim KENWOODem KX-7030.

Być może w oparciu o ten deck postawię sobie wieżę Technicsa. Który model odtwarzacza CD jest z tej samej serii co ten deck? I czy są to odtwarzacze w miarę dobre, które doskonale sprzawdzą się jako źródło do nagrywania Być może w oparciu o ten deck postawię sobie wieżę Technicsa. Który model odtwarzacza CD jest z tej samej serii co ten deck? I czy są to odtwarzacze dobre, które doskonale sprawdzą się jako źródło do nagrywania na kasetach jak i do odsłuchu płyt?

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
03-12-2008, 11:35
Jeśli chciałbyś naprawdę dobry odtwarzacz Technicsa z tej samej serii co RS-BX727, to chyba tylko w grę wchodzi SL-PS700 lub wyższy model SL-PS900. Niższe modele grają poprawnie ale też nie wywołają "owacji na stojąco".
Marek

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
03-12-2008, 13:43
Dudeck, z małym poślizgiem niestety, ale zamieszczam specyfikację RS-B100 z instrukcji, tak jak dwa temu obiecałem. :)
Marek

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
03-12-2008, 16:48
Radmar , dzięki ( ja się nie wypieram - zawsze lubiałem studiować stronki z parametrami :) ) .

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
03-12-2008, 17:02
"Dzisiaj kupiłem TECHNICS RS-BX727 za 90 zl. Stan niemal idealny."
Gratulacje
Super magnet jestem zadowolony hula juz ponad miesiąc , reczna kalibracja pozwala pieknie nagrywać, no i nalezy zwrócic uwage na scene hektary, jak bedziesz potrzebował cos z instrukcji to Ci podpowiem mam orginalną, ale juz naciera na mnie Pionek 9tka juz nie moge sie doczekać.
pozdro

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
04-12-2008, 18:54
Koledzy może ktoś z Was ma jakiś klocek sony z lat 90tych i ma na nim taką oryginalną naklejkę jak na prezentowanym zdjęciu? I mógłby mi odkleić bo szukam takich przyklejek.

Mati73

• 80 / 5889
  • Użytkownik
04-12-2008, 20:27
Witam!
Co do naklejek to najlepiej zrobić samemu: sciągamy logo np z: http://www.vector-logos.com/logo-en-35602-1.html
Odpalamy Corela edytujemy sobie wielkośc i rozmiar, a także ilość znaczków. Kupujemy kartkę folii do drukarek (laserowych lub atramentowych) przezroczysta, samoprzylepna najlepiej na sztuki, bo całe opakowanie to koszt ok. 150 zeta (50 arkuszy) i drukujemy, wycinamy i oklejamy całą wieżę. Przy zakupie należy zwrócić uwagę, czy papier ma być do laserówki, czy do atramentówki.

Reaper

• 521 / 6105
  • Ekspert
05-12-2008, 11:50
Nigdy to nie bedzie to to samo co oryginalna.

A z odklejeniem oryginalnej jest problem. Nie daje sie łatwo oderwać.

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
05-12-2008, 12:49
Hm nabywając tak drogą folię po wydrukowaniu 2 nalepek nie miałbym co z resztą zrobić, a za 150zł można kupić fajny średniej klasy deck sony, który zawsze też można sprzedać, więc chyba wybiorę ten drugi sposób. To że trudno to oderwać to jest pewne - szczególnie po 20 latach kiedy taka przyklejka straciła już swoją elastyczność.

Napiszę jeszczę, że ostatnio zainteresowałem się moim starym walkmanem - najniższy model z szarego plastiku panasonica. Wyczyściłem głowicę, rolkę i zdemagnetyzowałem (także wałek), efekt jest taki że wysokie aż za bardzo dają po uszach :)
Wziąłem sobie do samochodu posłuchać w trasie, niestety po kilku minutach zaczęło zwalniać i przeciągać, a nie miałem zapasowych baterii i musiałem jechać w ciszy :) Akurat jestem w trakcie ładowania akumulatorków, na dzisiejszą jazdę :) Choć podobno jazda ze słuchawkami na uszach jest zabroniona..

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
05-12-2008, 15:43
Panowie oto dotarł moj nowy deck Pioneer 939MK2

Na początek mogę napisać ze toto nieżle wazy, można by zapytać po co , ale po włączeniu nie pytałem.
Ktos napisał ,że ten deck gra spokojnie nienatarczywie i to jest prawda , ale to w jaki sposób graduje plany i rozczepia wysokie tony to jedynie da sie porównać do wzmaka lampowego kontra tranzystor,nie chce się za bardzo podniecać na początek , ale po włączeniu kasety odkryłem ze pewnych rzeczy jeszcze nie słyszałem na niej , dzis długa noc spróbuje cos nagrać, i wtedy porównam.Z wodotrysow fajny bajer licznik czasu od tyłu po uprzednim rozpoznaniu taśmy.

Deck mocno gdzieś leżakował gały bardzo ciężko chodzą jakby zastałe , musze zaglądnąć do środka co się tam dzieje, mam nadzieje ze niczego nie popsuje ))

pozdrawiam

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
05-12-2008, 18:32
No to gratulejszyn. Gały spryskasz kontaktem i będą się kręcić aż miło. :)
Gotyk, a z tymi słuchawkami to racja. Lepiej, żeby Cię nie złapali, bo zabulisz zdrowo.
Marek

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
05-12-2008, 20:24
Siedze wpracy jeszcze , przebieram nogami zeby odpalić w domu Pioneera 939 ci czytam sobie forum o magnetach a tu niech to szlag czytam taki tekst
discomaniak
"Zapytaj tego ktory go ode mnie kupil. Stan techniczny byl gabinetowy. Magnetofon byl po fachowym przegladzie i wymianie wszystkiego co potrzeba. Trzymal parametry fabryczne. Zajmowal sie nim adamhiend. Zreszta wczesniej mialem Pioneera CT 939mkII z ktorym Akai wygral rzutem na lopatki (warunkiem bylo uzywanie manualnych ustawien). "
wygląda na to ,że każdy nowy magnet disco rozkłada poprzedni

tylko ze teraz jak przyjde do domu i odpale Pionka to okaże się ze gra cieńko, eh))